juli 11, 2019

Hoge bergen, vrolijke straatmuzikanten, kleurrijke straatjes, heerlijke burritos en de authentieke maya cultuur. In San Cristobal de las Casas zul je absoluut het échte Mexico ervaren! San Cristobal de las Casas is een klein authentiek stadje in de provincie Chiapas en wij bestempelen deze bijzondere plek als één van de leukste plekken in Mexico. Het ligt weliswaar uit de richting van je route vanuit Yucatan, maar geloof mij dit is het zeker waard! In deze blog geef ik je graag tips wat je er (in de omgeving) kunt doen, waar je rekening mee moet houden en hoe je er komt.

San Cristobal de las Casas Mexico

1. Loop door de kleurrijke straatjes van San Cristobal de las Casas

San Cristobal de las Casas is één en al kleur en gezelligheid! Je kunt je makkelijk een paar uur vermaken door gewoon te lopen door het koloniale dorpje. Kijk naar hoe de Mexicanen leven en geniet van de kleurrijke straatjes. Onderweg kom je veel mooie kerken tegen waar je even kunt stoppen.

San Cristobal de las Casas Mexico

San Cristobal de las Casas Mexico

San Cristobal de las casas mexico

2. Bezoek de maya markt in San Cristobal de las Casas

De maya markt in San Cristobal is een leuke markt om je souvenirs te shoppen! Hier vind je namelijk allerlei producten die op ambachtelijke wijze zijn gemaakt door de Maya indianen vanuit omliggende dorpen. Van sjaals en portemonnees tot aan kleurrijke kleding en échte Amber kettingen. Je vindt het allemaal op deze markt!

San Cristobal de las Casas Mexico

San Cristobal de las Casas Mexico

San Cristobal de las Casas Mexico

3. Eet burritos en tacos bij "Chistorra Grill Taquieria Gourmet"

Als wij ergens lekkere burritos en tacos op hebben dan is het wel bij het lokale restaurantje Chistorra Grill Taquieria Gourmet. Het ziet er van de buitenkant misschien niet zo boeiend uit, maar juist daarom is het eten extra lekker! Bestel eens tacos met 'bistec', 'arrachera' of 'pastor'. Ook hun specialiteit burritos en nachos zijn een aanrader!

4. Bezoek de Cathedral of St. Christopher

De mooiste kathedraal van Mexico is zeker weten Cathedral of St. Christopher in San Cristobal de las Casas. Deze opvallende geel/oranje kerk staat midden in het centrum op een drukbezocht plein. Het is zeker de moeite waard om deze kathedraal vanaf het plein te bewonderen!

Cathedral of St. Christopher San Cristobal de las casas

5. Doe de Free Walking Tour

Zoals veel plaatsen tegenwoordig een Free Walking Tour hebben, heeft San Cristobal de las Casas dit ook. Wij vinden dit altijd een super leuke manier om de stad beter te leren kennen. Een local vertelt je alles over de geschiedenis van San Cristobal de las Casas. Je proeft ook lokale gerechten zoals koffie en cacao. Je bezoekt bijzondere winkeltjes, leuke bezienswaardigheden en geniet van de zonsondergang vanaf een rooftopbar. Kortom: dit mag je niet missen! Free Walking Tour San Cristobal verzorgd dagelijks tours om 10:00 uur en 17:00 uur. Verzamelen doe je bij het plein 'Plaza de la Paz', tegenover de Cathedral of St. Christopher en de tour duurt ongeveer 3 uur. Het is gebruikelijk om de gids achteraf fooi te geven als dank.

6. Bezoek het dorpje Chamula voor de échte maya cultuur

Nog geen 10 km van San Cristobal de las Casas ligt het dorpje San Juan de Chamula, vaak afgekort naar Chamula. Chamula is een bijzondere plek waar de Tzotzil, een inheems Mayavolk, woont. Je stapt terug in de tijd wanneer je dit dorpje bezoekt. De Mayacultuur heeft hier aparte gewoonten en rituelen. De Tzotzil heeft zelfs een eigen leger en politie met eigen wetten en regels. Overtreed je de wet in Chamula? Dan wordt je overgedragen aan de Tzotzil gemeenschap, waarbij de wetten en regels van de Mexicaanse overheid niet meer gelden. 

Het is leuk om Chamula te bezoeken op een zondag als dagtrip vanuit San Cristobal de las Casas. Op zondag is het gezellig druk bij het plein voor de kerk. Er speelt een band en de mannen drinken alcohol en Coca Cola. Waarom Coca Cola? Zoals ik eerder zei heeft de Tzotzil bijzondere gewoonten en rituelen. Zo geloven ze wanneer je een boer laat de boze geesten je lichaam verlaten. Wanneer de bevolking dronken is, geloven ze dat ze met geesten kunnen praten, vandaar dat ze zoveel alcohol drinken.

Ook in de kerk gebeuren hele bijzondere rituelen. Zo worden er kippen geslacht als ritueel om je problemen op te lossen. Als toerist mag je de kerk naar binnen, maar houd er wel rekening mee dat je absoluut niks mag fotograferen! Doe je dit wel, dan wordt je overgedragen aan de Tzotzil en wat er dan verder gebeurd mag je zelf invullen...

Chamula

7. Maak een boottocht door de Sumidero Canyon

De Sumidero canyon is een kilometerslange kloof en leuk om als dagtrip te doen vanuit San Cristobal de las Casas. Vanaf het plaatsje Chiapa de Corzo vertrekken boottochten door de rivier en kun je deze geweldig kloof vanaf het water bewonderen. Tijdens de boottocht kom je er hoogstwaarschijnlijk krokodillen tegen, deze leven daar namelijk in het wild. De boottocht duurt ongeveer 2 uur.

Sumidero canyon

Sumidero canyon

Waar moet ik rekening mee houden?

San Cristobal de las Casas ligt in de deelstaat Chiapas op ongeveer 2000 meter hoogte. Door de hoogte is het hier aanzienlijk koeler dan in de rest van het land, zo'n 14 tot 20 graden. Houd er dus rekening mee dat het er fris kan aanvoelen. 

Je kunt je makkelijk een paar dagen vermaken in San Cristobal de las Casas. Wat wij vooral leuk vonden, was de combinatie van de stad en de activiteiten in de omgeving (Chamula en Sumidero Canyon). Dit was zeker weten het hoogtepunt van onze reis door Mexico, plan dus genoeg tijd in! Het is zonde om te haasten in deze omgeving.

Hoe kom je er?

San Cristobal de las Casas ligt op ongeveer 5 uur rijden vanaf Palenque. Het snelste en leukste is dus om met een huurauto deze omgeving te verkennen. Houd  er wel rekening mee dat de wegen niet al te best zijn. Om de 100 meter heb je een drempel, omdat de dorpsbewoners niet willen dat je te hard rijdt. De route naar San Cristobal de las Casas wordt op internet wel eens bestempeld als 'gevaarlijk'. Dit komt doordat de dorpsbewoners in protest zijn met de gemeente en geld willen van toeristen om de aandacht te trekken. Tijdens onze reis hebben wij hier weinig van gemerkt. Bij sommige drempels staan wel Mexicanen die een touw spannen: stop dan niet en rijd gewoon door. Ze laten vanzelf het touw los en zo is er niets aan de hand. Vanaf Palenque gaan er ook ADO bussen. Dit duurt helaas wel langer dan met de auto, zo'n 8 á 9 uur.

Ben je op zoek naar een unieke beleving in Mexico? Huur dan een oude Volkswagen bus! Indeze blog lees je er alles over.