maart 07, 2019

Roadtrippen in een oude Volkswagen bus in Mexico, dat is pas een unieke ervaring! In de omgeving Yucatán en Quintana Roo huren veel reizigers een auto om de omgeving te verkennen. En terecht: de wegen zijn namelijk uitstekend en het is erg veilig rijden in Mexico. Maar wat is er nou nog gaver dan Mexico verkennen in een eigen Volkswagen bus?! Ik heb altijd al gedroomd van het rijden in een eigen Volkswagen bus dus dit was zeker het hoogtepunt van onze reis door Mexico!

Waar huur je een Volkswagen bus?

In Mexico kun je gelukkig makkelijk een eigen Volkswagen bus huren, namelijk een Volkswagen Kombi van The Kombi Experience. Martin, de eigenaar, bezit meerdere Volkswagen Kombi’s in verschillende toffe kleuren. Wij huurden de Mandarina, een oranje/rode Volkswagen bus uit 1979. Het ideale van de Kombi’s is dat je in de bus kunt slapen. Zo bespaar je weer een overnachting en kun je slapen op de meest toffe plekken van Mexico! De Mandarina heeft zelfs een eigen keuken waar je ’s avonds makkelijk je eigen taco’s kunt maken terwijl je met een biertje aan het strand zit. Klinkt goed hè?

Om een Volkswagen bus van The Kombi Experience te huren, moet je eerst in Tulum zien te komen. Waarschijnlijk begint je reis op het vliegveld van Cancun. Vanaf het ADO busstation in Cancun rij je in ongeveer 2 uurtjes naar Tulum.  Je kunt er ook voor kiezen om een taxi te nemen, maar de ADO bussen zijn ook al erg comfortabel. Eenmaal aangekomen in Tulum spreek je af met Martin. Hij vertelt je graag hoe alles werkt, waar je het beste heen kunt gaan, wat toffe bezienswaardigheden en routes zijn en waar je wel en niet kunt slapen. Martin is erg gepassioneerd en heeft liefde voor zijn Volkswagen bussen! Zorg ervoor dat je de Volkswagen bus van te voren via de website boekt zodat je zeker weet dat jouw favoriet beschikbaar is.

Volkswagen bus Mexico Volkswagenbus

Hoe is het verkeer in Mexico?

Zoals ik al zei, zijn de wegen in Mexico uitstekend. Dat wil zeggen dat er in de omgeving van Yucatán en Quintana Roo goede snelwegen zijn met weinig gaten in de grond. Er zijn niet veel wegen in Mexico en de dorpjes en steden zijn gebouwd om de snelwegen heen. Het is dus ontzettend makkelijk om van A naar B te gaan. De navigatie zul je dus ook niet nodig hebben. Mocht je toch graag gebruik willen maken van de navigatie, gebruik dan de offline app Maps.me en zorg dat je van te voren de offline kaart van Mexico download!

Mexicanen rijden erg veilig. Met de Volkswagen Kombi kun je wel door het andere verkeer worden ingehaald (de bus rijdt maximaal 75 km/u). Probeer dus zo veel mogelijk aan de rechterkant van de weg te blijven rijden. De snelwegen in Mexico zijn erg rustig. Alleen rondom de steden zul je meer verkeer tegenkomen. De verkeersregels zijn hetzelfde als bij ons in Nederland.

Houd er wel rekening mee dat je onderweg politiecontroles tegen kunt komen. Zeker als je in een opvallende Volkswagen bus rijdt, kun je eruit gepikt worden voor een drugscontrole. Werk dan gewoon rustig mee en blijf altijd vriendelijk dan zullen de agenten ook vriendelijk tegen jou zijn. Qua maximum snelheid is het belangrijk om niet te hard te rijden, de politie controleert dit en geeft hier ook boetes voor. Op de snelweg mag je over het algemeen 100 km/u en bij het benaderen van dorpjes meestal 50 km/u tenzij anders aangegeven.

Volkswagen bus Mexico Volkswagenbus

Onze route + tips

Wij huurden de Volkswagen bus in totaal 4 dagen waardoor wij een mooie route door Mexico hebben kunnen maken. Dit was onze route:

Dag 1: Relaxen aan het strand nabij Tulum

Om 14:00 uur kan dan eindelijk de Volkswagen bus opgehaald worden! Nadat Martin alles heeft  verteld over de bus, kan het avontuur beginnen. Eerst even boodschappen doen voor het avondeten en ontbijt! Daarna kun je doorrijden naar Camping Chamicos in de Soliman Bay, ongeveer 20 minuten rijden vanaf Tulum. Dit is absoluut de meest geweldige camping die je ooit zult tegen komen! Je kunt namelijk met je Volkswagen bus letterlijk 5 meter van de zee slapen op het strand. Zwem in de zee, kook ’s avonds je eigen taco’s in de Volkswagen bus, drink een biertje bij het kampvuur in je hangmat en geniet van de sterrenhemel. Hier kom je zeker weten tot rust!

Tip: Neem een eigen hangmat mee zodat je deze kunt hangen tussen de wuivende palmbomen! Dat is pas ultiem relaxen!

Volkswagen bus Mexico Volkswagenbus

Volkswagen bus Mexico Volkswagenbus

Volkswagen bus Mexico Tulum

Dag 2: Een drankje drinken in palmbomen nabij Akumal

In de ochtend kun je zelf je ontbijt maken in de Volkswagen bus. Kook of bak bijvoorbeeld een eitje en eet deze op aan het strand. In de middag kun je Akumal bezoeken, wat op ongeveer 20 minuten rijden ligt. Akumal staat bekend om het zwemmen met zeeschildpadden. Vanaf maart 2016 is Akumal officieel een beschermd natuurgebied. Dat betekent dat je niet zomaar kunt zwemmen met zeeschildpadden. Wanneer je samen met een gids de zee in gaat, zal hij je alles vertellen over de regels en het welzijn van de zeeschildpadden. Ga je zonder gids op pad? Houd er dan rekening mee dat je in ieder geval geen zonnebrand draagt in het water en je niet te dicht bij de zeeschildpadden in de buurt komt.  Zo verstoor je de dieren niet! De Volkswagen bus kun je parkeren bij de parkeerplekken. Neem daar niet gelijk het eerste parkeerterrein, als je iets verder doorrijdt, wordt het iets goedkoper. Je kunt ook een stukje doorrijden naar een geweldige strandtent genaamd La Buena Vida. Hier kun je hoog in de palmbomen een drankje drinken en je kan er heerlijk eten. Een super leuke ervaring! Aan het einde van de dag rij je door naar Valladolid

✈ Campingtip: Camping Xpokek, midden in de natuur nabij het centrum.

✈ Eettip: Bestel in Valladolid ‘Lomitos de Valladolid’, een typisch gerecht van deze streek.

✈ Leestip: Lees hier alles wat je kunt doen in Valladolid 

Volkswagen bus Mexico

Volkswagen bus Mexico

Dag 3: Eén van de zeven wereld wonderen en cenotes bezoeken

Met de Volkswagen bus is het makkelijk om naar één van de zeven wereld wonderen te gaan, namelijk: Chichen Itza. Ga terug in de tijd en geniet van al het moois van dit geweldige maya complex. In de buurt van Chichen Itza bevinden zich ook een paar hele mooie cenotes. Met de Volkswagen bus is het slechts 5 km rijden naar de Ik-kil Cenote. Deze cenote heeft een groot gat met een diepe grot en het water is 40 meter diep! Spring het water in en neem een verfrissende duik. Vertrek daarna met de Volkswagen bus richting de Samula Cenote, ongeveer een halfuurtje rijden. Deze cenote heeft weer een klein gat waardoor er in de grot mooie lichtstralen naar binnen vallen. In onze blog "De mooiste cenotes van Mexico" lees je alles over deze cenotes en andere mooie cenotes in Mexico. In de namiddag kun je terugrijden naar Camping Chamicos zodat je je laatste avond en ochtend kan doorbrengen op het strand.

Tip: Probeer zo vroeg mogelijk naar Chichen Itza en de cenotes te gaan om de mensenmassa voor te zijn! Het kan in de middag namelijk erg druk worden.

Chichen Itza Mexico Volkswagen bus

Cenote Mexico Volkswagen bus

Dag 4: Genieten van de rust bij Camping Chamicos

Maak weer een lekker ontbijtje, zwem in de zee, relax in je hangmat en geniet van de laatste uurtjes van een fantastische tijd met je eigen Volkswagen bus!

Volkswagen bus Mexico

Volkswagen bus Mexico

Volkswagen bus Mexico

Al met al is de Volkswagen Kombi een geweldige keuze voor iedereen die houdt van uniek overnachten in het zonnige Mexico. Vindt je het moeilijk om zelf een route samen te stellen? Martin helpt je heel graag verder en heeft al veel routes voor je klaar liggen.

Benieuwd naar meer leuke blogs over Mexico? Lees dan hier al onze blogs