december 01, 2021

Calakmul is een eeuwenoude Mayastad midden in de jungle van Mexico. Calakmul wordt door veel reizigers overgeslagen tijdens een rondreis door Mexico en dat kan ik eigenlijk niet begrijpen. Je vindt hier namelijk ongerepte jungle met (brul)apen en vele ruïnes en piramides uit de Mayatijdperk. En het fijne is: je vindt hier slechts een handvol toeristen!

Calakmul

Mayastad Calakmul

Veel reizigers slaan Calakmul over tijdens een rondreis door Mexico en dat is niet voor niets. Het is namelijk niet heel makkelijk te bereiken en je moet er een stuk voor omrijden. Maar geloof mij, dat is het allemaal waard wanneer je deze prachtige oude Mayastad bezoekt! Calakmul was één van de grootste Mayasteden in Mexico en bestond al voor het begin van de jaartelling. Pas in 500 na Christus werd Calakmul bewoond en gezien als stad. Naar schatting woonden er volgens de Mayanisten 150.000 tot 200.000 inwoners. De meeste gebouwen en piramides die nu nog te zien zijn, stammen uit deze tijd. In 1931 werd de stad pas herontdekt en nog steeds worden er zo nu en dan nieuwe overblijfselen gevonden. Het hoogste gebouw van Calakmul die nu nog te zien is, is 45 meter hoog en daarmee het op één na hoogste gebouw van de Klassieke Maya's. 

Calakmul

Calakmul

Hoe kom je in Calakmul?

Zoals ik al schreef, is Calakmul niet makkelijk te bereiken. Helaas rijdt er geen openbaar vervoer naar Calakmul dus je kunt er op twee manieren komen: met een huurauto of een georganiseerde tour. 

Met de auto naar Calakmul

De snelste en tevens goedkoopste manier om naar Calakmul te gaan, is met een huurauto. Wij huurden een auto bij SunnyCars, daar ben je altijd all-in verzekerd en dat is wel zo fijn wanneer je op reis bent. We bezochten Calakmul vanuit het mooie Bacalar. Je kunt er voor kiezen om er rechtstreeks naartoe te rijden, je doet er dan ongeveer 4 uur over. Houd er rekening mee dat je ook een paar uur nodig hebt in het park en je ook nog moet terugrijden naar de bewoonde wereld. Persoonlijk zou ik je aanraden om niet rechtstreeks te rijden. Ga in de middag vanuit Bacalar naar het plaatsje Xpujil, dit is ongeveer twee uur rijden en zorg dat je de volgende ochtend vroeg naar Calakmul rijdt. Het is dan nog ongeveer 2 uur rijden.

De weg van Xpujil naar Calakmul is geen superfijne weg. Je kunt niet hard rijden door de gaten. Calakmul ligt diep in de jungle en daarom wordt het door veel mensen niet bezocht, maar ik zou het ondanks de lange rit gewoon doen! Zorg dat je de dag vroeg begint, want je hebt zeker een paar uur nodig om het park te bezoeken en je wilt niet in het donker terugrijden. Wij reden op de terugweg richting het dorp Escárcega, wat ongeveer op 3 uur rijden ligt van Calakmul. De dag erna reden we door naar onze volgende bestemming: Palenque.

Calakmul

Met een tour naar Calakmul

Wanneer je liever niet in Mexico zelf rijdt, kun je er ook voor kiezen om Calakmul te bezoeken met een georganiseerde tour. Vanuit Chetumal en Bacalar worden groepsreizen georganiseerd die je naar de ingang van Calakmul brengen. De kosten voor een tour zijn ongeveer 98 euro per persoon en kun je het beste online reserveren.

✈ Beste reistijd: November t/m mei. Wij waren er in januari en dat was perfect!

✈ Tip: Vlieg rechtstreeks met KLM naar Cancun en huur vanaf daar een auto zodat je een toffe rondreis door Mexico kunt maken!

Calakmul

Jungle in Mexico

Het leuke aan Calakmul is dat deze Mayastad middenin de ongerepte jungle ligt. En dat merk je meteen: overal zie je apen, vlinders en andere diersoorten. Veel piramides van de Mayasteden mag je niet beklimmen, zoals de bekende Chichén Itzá. De piramides in Calakmul mag je daarentegen wel beklimmen en omdat deze grote piramides boven de boomgrens uitsteken, heb je een prachtig uitzicht over de jungle van Mexico! Dat maakt Calakmul echt een unieke ervaring.

jungle Mexico

jungle Mexico

jungle Mexico

Kosten Calakmul

Om Calakmul te bezoeken, moet je op verschillende plekken betalen. Je moet natuurlijk sowieso betalen voor je huurauto of een georganiseerde tour. Daarnaast moet je betalen voor de weg en voor de ingang van het park. Wij bezochten Calakmul in 2019 en de kosten voor de weg waren toen 100 pesos en 140 pesos per persoon bij de toegangspoort van Calakmul. 

jungle Mexico

Overnachten Calakmul

Zoals ik al eerder schreef hebben wij  overnacht in Xpujil. Wanneer jij ook een rondreis door Mexico aan het maken bent, zou ik je adviseren om hetzelfde te doen. In Xpujil zijn niet veel accommodaties te vinden. Zelf sliepen wij heel erg basic bij Cabanas Chaac Calakmul voor 15 euro per nacht. Slaap je liever niet zo basic? Kijk dan eens bij Hotel Xpujil. Je hebt hier een tweepersoonskamer al voor 30 euro per nacht en ze hebben een zwembad!

Deze items adviseren we om mee te nemen tijdens je reis naar Calakmul:

  • Een PowerCube of een wereldstekker, want in Mexico zijn de stopcontacten niet zoals wij ze kennen! Wij hebben zelf altijd een PowerCube mee, omdat je dan meteen extra stopcontacten hebt in de kamer.
  • Siliconen Reisflesjes voor het meenemen van vloeistoffen. Tijdens het backpacken of rondreizen is het fijn om niet te veel gewicht mee te nemen
  • Herbruikbare wattenschijfjes zodat je nooit meer een heel pak met watjes hoeft mee te nemen en het is ook nog eens beter voor het milieu!
  • Packing Cubes om je backpack georganiseerd te houden
  • Een opvouwbare paraplu omdat er in de jungle helaas wel eens een stevige bui kan vallen

Calakmul

Ook op reis naar Calakmul? Alle tips voor je op een rijtje!

 Vind goedkope hotels in de regio Campeche

 Boek een all-in huurauto in Mexico

 Bestel een interessante reisgids voor Mexico

 Vind goedkope vliegtickets naar Mexico

 Reserveer tickets voor bezienswaardigheden en activiteiten voor Mexico

 Boek een pakketreis naar Mexico

 Bestel handige reisartikelen voor je reis naar Mexico

Jungle Mexico

Leuke reisgidsen voor Mexico:

Ondanks Calakmul niet makkelijk te bereiken is, zou ik deze bestemming zeker niet overslaan! De natuur is hier nog zo puur en het is uniek dat je zulke hoge piramides kunt beklimmen en ook nog eens uitzicht hebt over kilometerslange jungle. De aapjes, flora en fauna maken deze bestemming helemaal af!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: