augustus 21, 2019

Als je gaat rondreizen door het zuidoosten van Mexico in de omgeving Yucatán en Quintana Roo mag een bezoek aan de cenotes niet ontbreken op je to do lijstje. In deze omgeving van Mexico vindt je namelijk duizenden cenotes. Hierdoor is het soms wat lastig om te kiezen welke cenote de moeite waard is om te bezoeken. Sommige cenotes zijn heel mooi, andere vallen juist wat tegen. Daarom zet ik in deze blog de mooiste cenotes voor je op een rij!

Cenotes Mexico

Wat zijn cenotes?

Mexico staat bekend om haar prachtige cenotes, maar was is dit eigenlijk? Een cenote is een grot of poel met helder water. Door ondergrondse stromingen zijn holtes en grotten ontstaan. Een cenote is voor de Maya's een heilige plaats, omdat dit volgens hen de ingang is naar de onderwereld. Vroeger werden de poelen gebruikt om offers te brengen, waaronder ook mensenoffers. Gelukkig wordt dit vandaag de dag niet meer gedaan en kun je deze mooie natuurverschijnselen bezoeken.

1. Gran Cenote 

De Gran Cenote is één van de bekendste en drukst bezochte cenotes van Mexico. Het ligt slechts 4 km van Tulum waardoor je makkelijk met de fiets deze cenote kunt bezoeken. Het water is hier ontzettend blauw! Neem een snorkel mee of huur een snorkel, want onderwater zie je duidelijk dat de grotten dieper zijn dan op het eerste gezicht lijkt. Ik vond het heel bijzonder om onderwater te kijken! In de cenotes zwemmen kleine schildpadden. Boven de grot kun je relaxen op een grasveld én kun je leguanen spotten. Leguanen leven namelijk rondom de cenote, erg leuk! 

Ben je nog opzoek naar een bijzondere accommodatie in Tulum? Lees dan hier onze blog "Bijzondere accommodaties in Tulum, Mexico".

Gran Cenote Tulum Mexico

Gran Cenote Tulum Mexico

Gran Cenote Tulum Mexico

De prijs van de Gran Cenote is 180 pesos. Probeer zo vroeg mogelijk deze cenote te bezoeken, in de middag kan het er namelijk erg druk zijn.

2. Cenote Ik Kil

Cenote Ik Kil is een prachtige cenote in de buurt van de beroemde ruïnes van Chichen Itza, één van de zeven wereldwonderen. Je kunt dit dus perfect combineren! Ik Kil is een zogenaamde bovengrondse cenote. Wanneer je de cenote bezoekt, is het eerst even zoeken. Maar dan verschijnt er ineens een groot gat waar tientallen meters lager, een diepe poel ligt. Het water is ongeveer 40 meter diep waardoor het dus erg donker kleurt. Je kunt zwemmen in deze cenote en springen vanaf verschillende hoogtes. Zorg dat je vroeg in de ochtend gaat, want het kan erg druk zijn! 

Cenote Ik Kil Mexico

Cenote Ik Kil Mexico

 De prijs van de Cenote Ik Kil is 80 pesos.

3. Cenote Samula

Niet ver van de Cenote Ik Kil is de Cenote Samula, wat mij betreft de mooiste cenote van Mexico! Je kunt Cenote Samula, Cenote Ik Kil en de ruïnes van Chichen Itza makkelijk met elkaar combineren. Er worden tours aangeboden, maar ik zou je adviseren dit met een huurauto te doen. De cenotes en Chichen Itza zijn namelijk erg toeristisch waardoor het er druk kan zijn. Ben je opzoek naar een bijzondere ervaring? Huur dan een oude Volkswagen bus om deze plekken te bezoeken! Lees er alles over in onze blog "Een oude Volkswagen bus huren in Mexico, zo doe je dat (+route)!"

Cenote Samula vind ik zo bijzonder, omdat het een ondergrondse cenote is met een klein gat, waar wanneer de zon schijnt, een mooie lichtstraal doorheen komt. Helaas regende het toen wij er waren waardoor de lichtstraal niet zichtbaar is op de foto's. Het water in deze cenote is er helder blauw, wat het een geweldig beeld geeft! Kortom: deze cenote moet je écht bezoeken!

Cenote Samula Mexico

De prijs van de Cenote Samula is 80 pesos.

En? Heb ik je enthousiast gemaakt om deze mooie cenotes te bezoeken in Mexico? Welke cenote vind jij het mooist? Laat het weten in de reacties hieronder!