april 02, 2020

Myanmar is een uniek land in Zuidoost-Azië. Een boottocht over het Inle Lake, de bijzondere zonsopkomst in Bagan met tientallen ballonnen en duizenden tempels, de treinreis over het Goteik Viaduct, een trekking door de prachtige natuur van Hsipaw en nog veel meer, maken Myanmar tot een geweldige bestemming. De lokale bevolking is ontzettend vriendelijk, het land is nog heel authentiek en je vind er amper toerisme. En juist daarom moet je Myanmar NU bezoeken, het land wordt nog lang niet overspoeld door het massatoerisme! In deze blog deel ik onze backpack route van 2 weken en onze kosten.

Rondreis Myanmar backpack route

Yangon 2 dagen 

Yangon is de grootste stad van Myanmar en het startpunt van je rondreis door Myanmar. Met 6,5 miljoen inwoners is Yangon een typische Aziatische stad: druk, chaotisch, karakteristiek en eetkraampjes met geuren die je zintuigen doen prikkelen. Er zijn niet gek veel bezienswaardigheden in Yangon, maar ik vond het een leuke stad om 2 dagen te verblijven en bij te komen van de vliegreis. Bezoek de 100 meter hoge Schwedagon Pagoda en maak een ritje in de lokale trein. In mijn blog "Wat te doen in Yangon, Myanmar" lees je nog 4 dingen die je niet mag missen in Yangon.

Rondreis Myanmar backpack route

Rondreis Myanmar backpack route

Inle Lake 3 dagen

Vanaf Yangon is het makkelijk om je reis te vervolgen naar het relaxte Inle Lake. Met een pittige rit met de nachtbus van 12 uur kom je vroeg in de ochtend aan. Inle Lake is één van mijn favoriete bestemmingen in Myanmar. Het heeft een relaxte vibe, bergachtig landschap, heerlijk eten en de bevolking is ontzettend vriendelijk. Er is genoeg te doen bij het Inle Lake. Vaar tijdens een boottocht door drijvende dorpen, spot de typerende vissers van Myanmar en doe een kookcursus om de beste gerechten zelf te leren maken. Niet alleen het meer is leuk, ook de omgeving rondom het Inle Lake is leuk om doorheen te fietsen. Je kunt er zelfs een wijnproeverij doen! In deze blog deel ik al mijn tips voor je bezoek aan het Inle Lake.

Rondreis Myanmar backpack route

Rondreis Myanmar backpack route

Bagan 3 dagen

Bagan is zeker weten mijn favoriete plek in Myanmar. Het heeft namelijk wat magisch, iets wat je nergens anders ter wereld tegen zult komen. Vanaf Inle Lake rijd je met de nachtbus in ongeveer 8 uur naar Bagan. Bagan bestaat uit duizenden tempels en is vooral bij zonsopkomst en zonsondergang geweldig. Er stijgen dan tientallen ballonnen op met een mistig landschap. Het beklimmen van de tempels van Bagan tijdens zonsopkomst staat bij veel reizigers op hun bucketlist. En dat is terecht: hier zie je de mooiste zonsopkomst in je leven! Zorg da je een hotel met zwembad regelt zodat je 's ochtends naar de zonsopkomst kunt, 's avonds naar de zonsondergang en overdag lekker kunt relaxen aan het zwembad. Ik vond dat de perfecte combinatie! In mijn blog over Bagan geef ik je tips waar je o.a. de mooiste zonsopkomst in Bagan kunt bekijken anno 2020.

Rondreis Myanmar backpack route

Rondreis Myanmar backpack route

Mingun 1 dag

Mingun is de volgende bestemming tijdens je rondreis door Myanmar. Eigenlijk een combinatie van Mingun en Mandalay op één dag. Vanuit Bagan rijd je in ongeveer 4 uur naar Mandalay. Mingun is een klein dorpje aan de oevers van de Irrawaddy rivier op een uurtje varen van Mandalay. Mingun heeft een aantal leuke bezienswaardigheden, zoals de Hsinbyume Pagoda (witte pagoda) en is zeker een bezoek waard. Een halve dag voor Mingun is voldoende en zo kun je in de middag nog Mandalay verkennen. Aan het einde van deze reisroute bezoek je Mandalay nogmaals, vandaar dat er nu weinig tijd is ingepland. In mijn blog "Mingun: Tips voor Hsinbyume pagoda en meer" vertel ik je hoe je er zo goedkoop mogelijk komt en wat nog meer leuke bezienswaardigheden zijn. 

Rondreis Myanmar backpack route

Rondreis Myanmar backpack route

Hsipaw 4 dagen

Hsipaw is een klein bergdorpje op 200 km van Mandalay en is een ideale uitvalbasis voor een tweedaagse trekking door de natuur. De omgeving van Hsipaw biedt een bijzondere mix van authentieke dorpen, groene heuvels, watervallen en eindeloze landbouwplantages met onder anderen thee- mais en rijstvelden. Naast de trekking is het aan te raden om één dag voor en één dag na de trekking nog in Hsipaw te verbljven. Er zijn niet heel veel bezienswaardigheden, maar na de trekking ben je moe en kun je lekker bijkomen bij het zwembad. In deze blog lees je wat je kunt verwachten van de trekking, waar je lekker kunt eten en wat een leuke plek is om te overnachten. 

Rondreis Myanmar backpack route

Rondreis Myanmar backpack route

Goteik Viaduct treinreis 1 dag

Vanuit Hsipaw kun je de mooiste treinreis van Myanmar maken, namelijk de treinreis naar Pyin Oo Lwin via het Goteik Viaduct. Het piepende geluid van de trein, de hoge spoorbrug, de groene vallei en het diepe dal maakt het tot een bijzondere ervaring. Ondanks dat de trein er uren langer over doet dan de bus, kun je tijdens deze rit alleen maar genieten van het mooie uitzicht. In deze blog vertel ik je meer over de treinreis over het Goteik Viaduct!

Rondreis Myanmar backpack route

Rondreis Myanmar backpack route

Mandalay 1 dag

De laatste dag spendeerden wij in Mandalay. Het is aan te raden om dus de terugvlucht terug te boeken via Mandalay zodat je niet onnodig veel uren in de bus terug naar Yangon hoeft te reizen. Wij vlogen vanaf hier door naar Chiang Mai in Thailand. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik Mandalay niet geweldig vond. Het is een grote, drukke stad die erg vervuild is. In tegenstelling tot Yangon vond ik Mandalay weinig karakter hebben. Toch zijn er een aantal leuke dingen om te doen, zoals het beklimmen van de Mandalay Hill, het bezoeken van de Kuthadow Pagoda en fietsen door de stad. Je leest er hier meer over.

Rondreis Myanmar backpack route

Rondreis Myanmar backpack route

Kosten 

Reizen door Myanmar is ontzettend goedkoop is. Veel bloggers zeggen dat het juist duur is, maar tegenwoordig liggen de prijzen een stuk lager. Helaas zijn de blogs op internet allemaal niet meer zo up-to date. Zo wordt er gezegd dat je bijna nergens kunt pinnen en er weinig accommodaties zijn. Dat is absoluut niet waar. Er zijn heel veel accommodaties bijgebouwd, waardoor ook de prijzen niet meer zo hoog liggen. Myanmar is een land met weinig toerisme en juist dit soort landen ontwikkelen ontzettend snel. Iets wat twee jaar geleden is geschreven, is nu al niet meer van toepassing. Daarom zet ik graag alle kosten voor je op een rij anno 2020.

Hotels

De afgelopen twee jaar is er veel veranderd in Myanmar. Met name dat er veel meer accommodaties bij zijn gekomen waardoor overnachten tegenwoordig ontzettend goedkoop kan. Wij slapen graag in goedkope hotels of guest houses om de kosten laag te houden. Je betaalt gemiddeld 10 tot 15 euro per nacht voor een goedkope tweepersoonskamer. Voor 17 euro per nacht heb je in Bagan al een prachtig hotel met zwembad en sportschool en voor 28 euro per nacht heb je in Hsipaw een gigantische kamer met jacuzzi op het dak van het hotel. Kortom overnachten is super goedkoop!

Eten en drinken

Ook het eten in Myanmar is goedkoop. Voor een maaltijd betaal je tussen de 1 en 5 euro per persoon. Daarbij geldt wel, hoe lokaler je eet, hoe goedkoper. Westers eten is duur. Voor een pizza betaal je al gauw 10 euro. Eten in een tentje waar alleen maar locals zitten, kost je vaak tussen 80 cent en 1 euro. Eten in een Aziatisch restaurant op bijvoorbeeld Tripadvisorkost je doorgaans 3 tot 5 euro. Voor een halve liter bier betaal je tussen de 50 cent en 1,50. Als je een restaurant vol met locals en grote glazen bier op tafel ziet staan, is daar waarschijnlijk draft beer te verkrijgen. Draft beer is van de tap en het goedkoopste bier van Myanmar, voor maar 50 cent heb je hier een halve liter bier!

Vervoer

Reizen met de nachtbus of de normale bus is ideaal in Myanmar en ook erg goedkoop. Om je een voorbeeld te geven: de bus van Yangon naar Inle Lake (12 uur rijden) kost ongeveer 14 euro, de bus van Inle Lake naar Bagan (8 uur rijden) kost 10 euro en de bus van Bagan naar Mandalay (4 uur rijden) 6 euro. 

In de grote steden kun je gebruik maken van de app Grab, de Aziatische Uber. Taxi of Tuc Tuc ritten kosten meestal rond de 50 cent en 3 euro en dit is ideaal voor bijvoorbeeld in Yangon of Mandalay.

Entreegelden

De overheid van Myanmar heeft op bepaalde plekken besloten dat toeristen entree moeten betalen. Dit geldt in Bagan en Inle Lake. Kijk dus niet raar op wanneer je arriveert met de bus en je ineens geld moet betalen. De entreekosten voor het Inle Lake is ongeveer 10 euro en voor Bagan 17 euro. 

Totale kosten

In totaal gaven wij ongeveer 900 euro uit met z'n tweeën in 16 dagen. Dat komt neer op ongeveer 28 euro per persoon per dag. Wij sliepen altijd in goedkope hotels, aten zo veel mogelijk lokaal en deden alles wat we leuk vonden om te doen.

Kortom: Myanmar is een super goedkope bestemming met ontzettend lieve mensen, authentieke plekken en weinig toerisme. Wat mij betreft één van de leukste landen in Zuidoost-Azië!