november 15, 2018

Marokko. Het land van de vele sfeervolle Koningssteden, de chaotische medina’s, de traditionele riads, de prachtige paleizen, kleurrijke kruiden, grote watervallen, bergen en woestijnen. Dat en nog zo veel meer zijn kenmerkend voor dit geweldige land. Maak kennis met het diverse Marokko!

Marokko is een land waar je het liefst weken wilt blijven. En terecht! Je kan je heel makkelijk een aantal weken vermaken in dit land. Heb je nou om wat voor reden dan ook weinig tijd en wil je toch graag dit geweldige land bezoeken? Geen probleem, wij zetten de hoogtepunten op een rij voor een rondreis van 8 dagen!

Dag 1 en 2: Marrakech

Het begin van je reis: Marrakech. Een grote stad gelegen in het midden van het land aan de voet van het Atlasgebergte. Marrakech is één van de Koningssteden van Marokko en is geweldig om een aantal dagen in door te brengen. Vroeger kwamen reizigers, waaronder nomaden en bergbewoners, elkaar tegen en werd er handel gedreven. Dit is op de dag van vandaag nog altijd terug te zien. De bevolking onderhandeld echt over alles en zien het dan zelf ook als een wedstrijd. Zeker rondom het centrale plein Djeema el Fna wordt er veel onderhandeld. Ga dus nooit akkoord met het eerste bod!

Het plein Djeema el Fna is niet voor niets het centrale plein van de stad. Marrakech bestaat namelijk uit duizenden steegjes (Ja, je zult dan ook minstens 2 x verdwalen) en deze komen bijna allemaal uit bij Djeema el Fna. Het is een leuk plein en zeker in de avond kan het hier enorm gezellig zijn! Overdag kun je er terecht voor verse vruchtensapjes, dadels en noten. In de middag komt langzaam de markt tot leven. Het midden van het plein wordt omgetoverd tot een foodwalhalla. Overal verschijnen kraampjes (en opdringerige verkopers) waar je terecht kunt voor een traditionele tajine of couscous. Het hele plein wordt omringt met straatmuzikanten, toneelspelers en nog veel meer. Het is er ontzettend gezellig, maar houd er rekening mee dat het ook héél druk en chaotisch wordt. Maar dat is ook wel weer een beetje wat typerend is van Marokko… ;)

Overdag kun je je uren vermaken door de typerende souks, oftewel een Arabische markt. De souks zijn kleurrijk, druk en ontzettend leuk! Laat ergens henna zetten op je arm, koop een mooie lamp of een traditioneel berber bord en geniet van alle kruiden die zo typerend zijn voor Marokko. Kortom: er is genoeg te zien en ook genoeg om mee naar huis te nemen. Zorg dus dat je genoeg ruimte hebt in je koffer of neem een opvouwbare handbagage tas mee, zoals wij dat deden!

Marrakech kent veel mooie paleizen, moskeeën en traditionele riads. Bezoek o.a. de paleizen Badia, Palais Bahia en de Saadiens Tombs voor prachtige gekleurde steentjes. Traditionele riads zijn er in overvloed in Marrakech, maar één daarvan staat bij mij zeker op nummer 1: Riad BE Marrakech. Dit is echt de mooiste riad van de hele stad en is zeker een bezoek waard!

Lees meer over Marrakech in deze blog: "13 x doen in Marrakech, Marokko"

rondreis marokko

Dag 3: Ouzoud watervallen

Nadat je twee dagen hebt rondgelopen in de drukte van Marrakech, zoek je de rust op door een dagtrip te doen naar de Ouzoud watervallen, één van de adembenemendste plaatsen in het land. De groene valleien, boomgaarden, grotten, ravijnen van de rivier El Abid en Berber apen in hun natuurlijke habitat maken dit gebied erg bijzonder! Je kunt een dagtrip makkelijk regelen bij een reisbureau in Marrakech.

Het leuke aan Marokko is wanneer je naar een andere bestemming gaat, de weg ernaar toe ook ontzettend mooi is. Tijdens de busrit (van ongeveer 2,5 uur) rijd je door lokale dorpjes en prachtige gebergtes. Je ziet de bevolking rijden in een oude Mercedes of nog ouderwetser: op een ezel. Je kijkt je ogen uit en de 2,5 uur durende busrit is dan ook zo voorbij. Eenmaal aangekomen in Ouzoud, loop je een stukje naar de watervallen waar je onderweg veel Berber aapjes tegenkomt. Geniet van de 110 meter hoge waterval, de omgeving en alle rust die je hier kunt vinden! In deze blog lees je alles over de Ouzoud watervallen.

rondreis marokko

Dag 4: Aït-Ben-Haddou, Ouarzazate en Boumalne Dades

Na een nacht in Marrakech doorgebracht te hebben, gaan we vandaag richting de Sahara woestijn! In Marrakech kun je makkelijk een 3-daagse tour van Marrakech via de Sahara naar Fès regelen. Je kunt er ook voor kiezen om dit op eigen houtje te doen en een auto te huren.

Ook hier geldt weer: de reis er naar toe is werkelijk prachtig! Van woestijn landschappen, berber dorpjes, paarse bergen tot aan hoge bergtoppen. Je rijdt dwars door het Atlasgebergte heen en dat is zeker geen straf.

De eerste stop maak je bij Aït-Ben-Haddou, een oud Middeleeuws dorpje. Het dorpje is bekend vanwege de schitterende kasba’s, die tegen een heuvel aan zijn gebouwd. Dit viel vooral in de smaak bij bekende filmproducenten. Je zult het misschien herkennen van The Gladiator of The Games of Thrones en zo zijn er nog veel meer films opgenomen in dit dorpje. Ouarzazate is een stad vlakbij Aït-Ben-Haddou en wordt ook wel ‘De poort naar de Sahara’ genoemd. Ouarzazate staat vooral bekend om de Atlas Filmstudio’s dat zich over meer dan 30.000 m² woestijn uitstrekt. Overnachten doe je het beste in Boumalne Dades.

rondreis marokko

Dag 5 en 6: Todgha Gorge & de Sahara

Vanaf Boumalne Dades rijden we weer verder richting de Sahara. Onderweg kom je weer prachtige bergdorpjes, gebergtes, woestijnlandschappen en unieke kloven tegen. Eén van deze kloven is Todgha Gorge. De Todgha en de naburige rivieren hebben zich in de kalksteen uitgesneden waardoor de kloof is ontstaan. De laatste 600 m van de Todgha-kloof zijn de meest spectaculaire. De kloof versmalt hier op sommige plaatsen tot iets meer dan 10 meter breed, met enorme hoge rotswanden tot 160 meter aan beide kanten van de kloof. Dit geeft een indrukwekkend gezicht!

Merzouga is het dorpje gelegen aan de voet van de Sahara. Met een kameel ga je richting de goudgele woestijn om daar één van de mooiste zonsondergangen die je ooit gaat zien te bewonderen. Middenin de woestijn is een basic kamp gelegen waar je ’s avonds geniet van de Marokkaanse keuken, gezellige sfeer en live muziek van de berbers.

Nadat je de mooiste zonsondergang ooit hebt gezien, ga je ook een mooie zonsopkomst zien. Het zand wordt steeds goudgeler en de zon komt ineens tevoorschijn achter een zandbank. Met de kameel rijd je een stukje richting Merzouga. Als je een tour hebt geboekt, vertrek je na de kamelenrit richting Fès, de laatste bestemming van een 8-daagse rondreis.

rondreis marokko

Dag 7 en 8: Fès

Fès, één van de andere Koningssteden van Marokko en is de tweede grootste stad. Waar de medina van Marrakech vooral bestaat uit roze/oranje gebouwtjes, is Fès kenmerkend door de okergele medina waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Je hebt er eeuwenoude architectuur, een medina vol verhalen en ambachtslieden die nog steeds volgens traditioneel gebruik hun werk doen. Fès is een stad die daarom ook bekend staat om de ambacht. Je vindt er eeuwenoude leerlooierijen, schilders, wevers en nog veel meer. Alles wat in Fès wordt gemaakt, is met de hand gemaakt. Je zult je ogen uit kijken als je door de deze prachtige medina loopt.

Ben je opzoek naar een mooie riad om in te verblijven? Dan kan ik je zeker Riad Les Chrifis adviseren. Fès heeft ook een aantal toffe bezienswaardigheden. Uiteraard mag een bezoek aan de leerlooierij Chouara niet ontbreken. Maar daarnaast zijn er ook nog een aantal prachtige ‘madrassa’s’. Een madrassa werd vroeger gebruikt als Koranschool, maar tegenwoordig wordt dit niet meer gebruikt en is het nu dus toegankelijk voor bezoekers. De twee mooiste madrassa’s zijn: Ben Inania en Al-Attarine. Beide mogen echt niet ontbreken op je lijstje!

Ben je meer opzoek naar rust in plaats van de drukke medina? Ga dan naar het stadspark Jnan Sbil. In het park kun je even aan het meertje tot rust komen waar de palmbomen worden weerspiegeld in het water.

rondreis marokko

Zoals ik op het begin zei, is Marokko een land waar je je weken kunt vermaken. De diversiteit, prachtige landschappen, gastvrije bevolking en de geweldige medina’s maakt Marokko tot een land waar je zeker weten verliefd op zult worden!