maart 28, 2020

Hsipaw is een klein bergdorpje op 200 km van Mandalay in Myanmar en is een ideale uitvalbasis voor een meerdaagse trekking. De omgeving van Hsipaw biedt een bijzondere mix van authentieke dorpen, groene heuvels, watervallen en eindeloze landbouwplantages met onder anderen thee- mais en rijstvelden. Dit ook dé reden waarom veel reizigers naar Hsipaw komen. Toch ligt Hsipaw niet op de ‘standaard-route’ die veel reizigers in Myanmar volgen. Dit komt doordat het niet op een logische route ligt. Hispaw is de laatste tijd een aantal keer negatief in het nieuws geweest waardoor reizigers vaak verwachten dat het gebied onveilig is. In deze blog vertel ik je meer over de veiligheid in Hsipaw anno 2020, waar je rekening mee moet houden en hoe de meerdaagse trekking eruit ziet.

Trekking Hsipaw

Politieke onrust

Al tientallen jaren speelt er een burgerconflict af in de Shan State, de provincie waar ook Hsipaw in ligt. Regelmatig vinden er gevechten plaats tussen verschillende etnische groepen en het leger van Myanmar. De etnische groepen vormen allemaal een eigen militaire groep en zij zijn dus niet het officiële leger. Vroeger werden deze 21 verschillende groepen gezien als ‘vrijheidsstrijders’, maar tegenwoordig gaat het vooral om zoveel mogelijk geld te verdienen met de drug Opium. De 21 militaire groepen hebben elk een aantal dorpen in beheer en daar om heen liggen landmijnen om het gebied af te bakenen. De militaire groepen hebben ontzettend veel macht in deze omgeving en de bewoners van de dorpen moeten ook altijd gehoorzamen.

NOTE: bovenstaande informatie heb ik gekregen van lokale gidsen uit Hsipaw

Is Hsipaw veilig?

Ondanks de onrustige situatie door de 21 verschillende militaire groepen, is het voor jou als toerist veilig mits je je houd aan een aantal belangrijke regels. Het dorpje Hsipaw zelf mag je gewoon op eigen houtje verkennen en hier is niks te merken van de onrust. De meeste reizigers komen echter voor een meerdaagse trekking door de prachtige natuur van de Shan State.

Ben je van plan het dorp Hsipaw te verlaten? Dan moet je altijd met een gids op pad gaan. Het is niet toegestaan om zonder een gids te gaan en tevens is het ook gevaarlijk. Er liggen namelijk veel onontplofte landmijnen en alleen een lokale gids weet waar je wel en niet kunt lopen. Als je met een gids op pad bent, luister dan altijd naar hem. Wees niet eigenwijs om toch je eigen pad te nemen. Van de militaire groepen merk je tijdens een meerdaagse trekking helemaal niets en je zult ze zeker niet tegen komen. De meeste groepen zitten ver in de bergen en doen soms wel dagen niets. Onveilig heb ik mij zeker niet gevoeld tijdens de trekking, maar gebruik altijd je volle verstand!

Trekking Hsipaw

Meerdaagse trekking

Dé reden om Hsipaw te bezoeken is het maken van een trekking door de bergen. De meeste backpackers doen de trekking van Kalaw naar Inle Lake, maar hier is weinig authentieks meer aan. Ben je op zoek naar een minder toeristische ervaring? Dan adviseer ik je om een tweedaagse trekking te maken in Hispaw! Er zijn verschillende organisaties die deze trekking aanbiedt, maar de organisatie waar wij mee gingen, Hsipaw Sunrise Shan State Trekking, kan ik je zeker aanraden. Deze organisatie wordt gerund door 4 lokale gasten die veel kennis hebben van het gebied en het belangrijk vinden dat de lokale bevolking van de dorpen worden gesteund door bijvoorbeeld geld te doneren voor het bouwen van een school. 

Dag 1

De eerste dag vertrek je om 8:00 uur met een busje richting het platteland. Het busje zet je af en vanaf daar wordt het hiken, hiken en nog eens hiken. Onderweg leer je de cultuur van Myanmar kennen door de vele verhalen van je gids en loop je door eindeloze maisvelden, rijstvelden en authentieke dorpen. In de dorpen zwaaien alle kinderen naar je en is iedereen in voor een praatje. Na zo'n 15 km kom je aan in een dorp waar je gaat lunchen. Je kunt er voor kiezen om na de lunch hier te blijven of nog 4 km verder te hiken. Ik koos om nog 4 km verder te hiken en ik zou je dit ook adviseren te doen. De laatste 4 km zijn namelijk prachtig door de ongerepte natuur. Wanneer je moe en voldaan aankomt in een piepklein dorp, breng je hier de nacht door met een kampvuur, drankje, lekker eten en een heldere sterrenhemel!

Trekking Hsipaw

Trekking Hsipaw

Dag 2

Op de tweede dag wordt je hoogstwaarschijnlijk wakker gemaakt door de natuurlijke wekker: de hanen. Zorg er dus voor dat je oordopjes meeneemt. Na een lokaal ontbijt staat er vandaag weer een pittige hike op de planning. Vandaag loop je door de jungle van Myanmar, eindeloze theeplantages, afgelegen dorpjes en watervallen. De natuur is vandaag heel anders dan gisteren en dat maakt het juist zo leuk om twee dagen te hiken door de omgeving. Je eindigt de trekking bij de hotsprings waar je een heerlijke duik in warm water kunt nemen. In totaal is de hike vandaag 17 km en wanneer je aan het einde van de middag terug bent in het dorp kun je terugkijken op een geweldige trekking! 

Trekking HsipawTrekking Hsipaw

Eten en slapen

Tijdens ons verblijf in Hsipaw heb ik zeker weten één favoriete restaurant en één favoriet hotel die ik met je wil delen. Wij hebben meerdere keren gegeten bij Yuan Yuan Mr. Shake. Het eten is lekker en heel goedkoop en je kunt er heerlijke shakes bestellen! 

Slapen doe je het beste bij Kumudra Hill Resort. Je krijgt hier een gigantische kamer, met balkon, een zwembad én een jacuzzi op het dak. Het hotel ligt op een heuvel waardoor je prachtig uitzicht hebt over Hsipaw. Na de tweedaagse trekking is het heerlijk om hier nog twee nachten bij te komen van alle inspanningen! 

Hsipaw

Benieuwd naar meer tips voor leuke bestemmingen in Myanmar? Lees dan hier al onze blogs van Myanmar of bekijk hier onze backpack route.