maart 06, 2020

Yangon is de grootste stad van Myanmar en waarschijnlijk het startpunt van je rondreis door Myanmar. Met 6,5 miljoen inwoners is Yangon een échte typische Aziatische stad: druk, chaotisch, karakteristiek en eetkraampjes met geuren die je zintuigen doen prikkelen. Wat te doen in Yangon? Dat lees je in deze blog!

Yangon Myanmar

Veel mensen denken dat Yangon (ook wel bekend als Rangoon) de hoofdstad is van Myanmar, maar dat is niet waar aangezien Naypyidaw de hoofdstad is. Het straatbeeld van Yangon is heel karakteristiek, iets wat je niet terug ziet in andere Aziatische steden. Alle mannen en vrouwen dragen namelijk lange rokken, genaamd Longyi. De inwoners van Yangon zijn boeddhistisch waardoor je overal door de stad monniken ziet lopen. Ook vrouwen en kinderen uit Yangon stralen veel karakter uit: ze hebben allemaal gele vegen op hun gezicht door Thanakha. Thanakha is een natuurlijk product uit Myanmar en wordt gebruikt voor bescherming tegen de zon. Naast dat het functioneel is hoort het ook bij het schoonheidsideaal van Myanmar. Je kunt je makkelijk twee dagen vermaken in Yangon!

1. Slenter door de kleurrijke straatjes

Slenteren door de zijstraten van Yangon vond ik misschien wel het leukst om te doen in deze stad. Je ziet op deze manier namelijk het dagelijks leven van de lokale bevolking en dat is super leuk! Je loopt door kleurrijke straten met overal eetkraampjes en iedereen zegt je gedag. De lokale bevolking van Myanmar is namelijk ontzettend vriendelijk en maakt graag een praatje met je.

Yangon Myanmar

2. Bezoek de Schwedagon Pagoda 

De Schwedagon Pagoda is de bekendste bezienswaardigheid van Yangon en zeker een bezoek waard. De Schwedagon Pagoda is de grootste pagoda van Myanmar en bevat maar liefst 50.000 kilo bladgoud! Met een hoogte van 100 meter kun je deze mooie pagoda al van ver zien liggen. Het leukste is om de pagoda te bezoeken vlak voor zonsondergang. Zo kun je de het nog zien bij daglicht en ook wanneer het donker wordt. Houd er wel rekening mee dat je wanneer je de Schwedagon Pagoda bezoekt je je schouders en knieën moet bedekken. Je kunt als je er zelf geen een hebt, bij de pagoda ook een Longyi huren om je knieën te bedekken. De entree bedraagt 10.000 kyat. Als je de app "Grab" download kun je vanaf je hotel een goedkope taxi nemen en je af laten zetten bij de Schwedagon Pagoda. Grab is een soort Uber en wordt veel gebruikt in Azië.

Schwedagon Pagoda Yangon

3. Sule Pagoda

Een andere mooie pagoda in Yangon is de Sule Pagoda. Deze is niet zo groot en indrukwekkend als de Schwedagon Pagoda, maar is wel een bezoek waard. Het is namelijk gebouwd op een rotonde en het is leuk om op een bankje te zitten en er naar te kijken!

Sule Pagoda Yangon

4. Pak de lokale trein

Wat ook leuk is om te doen in Yangon is de lokale trein pakken die rijdt door de buitenwijken van Yangon. Voor een paar cent kun je de 'Circle Train' pakken die als het ware een rondje rijdt door de buitenwijken van Yangon. Helaas toen wij er waren, waren er werkzaamheden bij de Circle Train waardoor we dus maar een klein stukje konden bereiken. In de trein gebeurd echt van alles: mensen die eten aan je willen verkopen, spelende kinderen en locals die heel graag met je willen praten. Het is een leuke ervaring om zo het dagelijks leven van de lokale bevolking van Yangon mee te maken. Tickets kun je kopen bij het loket op het Centraal Station.

Circle Train Yangon Myanmar

5. Souvenirs shoppen bij de Bogyoke Aung San Market

Bogyoke Aung San Market is een kleine, overdekte markt waar je van alles kunt kopen zoals sieraden, kleding, houtsnijwerk, diamanten, traditionele voorwerpen en souvenirs. Het is leuk om hier even rond te lopen en te kijken wat er allemaal verkocht wordt. Wij kochten hier onze eigen Longyi zodat we bij het bezoeken van een pagoda dit niet steeds hoeven te huren én zo hadden we gelijk een souvenir voor thuis.

Bogyoke Aung San Market

6. Doe een drankje bij 19th street

Ben je opzoek naar wat gezelligheid tijdens je bezoek aan Yangon? Dan kan ik je maar één straat aanraden: 19th street. Overdag is er weinig te beleven in deze straat, maar 's avonds wordt het omgetoverd tot een hele gezellige straat. Overal staan kraampjes en terrassen waar je terecht kunt voor een goedkoop biertje en lekkere maaltijd. Locals en toeristen mixen en het is heel leuk om je avonden hier door te brengen!

19th street Yangon

Vervolg je reis

Vanaf Yangon is het makkelijk om je reis te vervolgen naar het relaxte Inle Lake. Met een pittige rit met de nachtbus van 12 uur kom je vroeg in de ochtend aan. Lees hier 6 dingen die je kunt doen bij het Inle Lake.

Je kunt er ook voor kiezen je reis te vervolgen naar het magische Bagan. Met de nachtbus rijd je in ongeveer 9 uur naar Bagan. In deze blog geef ik je alle tips voor de mooiste zonsopkomst en zonsondergang in Bagan.