april 01, 2020

De treinreis over het Goteik Viaduct is één van de mooiste treinreizen van de wereld. Het piepende geluid van de trein, de hoge spoorbrug, de groene vallei en diepe dal maakt het tot een bijzondere ervaring. Ondanks dat de trein er uren langer over doet dan de bus, kun je tijdens deze rit alleen maar genieten van het mooie uitzicht. In deze blog vertel ik je meer over de treinreis over het Goteik Viaduct!

Het Goteik Viaduct

Het Goteik Viaduct is de hoogste brug in Myanmar en nadat de brug was gebouwd in 1900 was het de grootste spoorbrug ter wereld. Het Goteik Viaduct ligt tussen de steden Pyin Oo Lwin en Kyaukme en de trein rijdt van Mandalay naar Lashio en vice versa. Het Goteik Viaduct is 689 meter lang en maar liefst 102 meter hoog waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de groene vallei! Met piepende geluiden rijdt de trein met slechts 15 km per uur over de brug, een bijzondere ervaring die je zeker niet mag missen tijdens je rondreis door Myanmar

Van Hsipaw naar Pyin Oo Lwin

Zoals ik al zei, vertrekt de trein van Mandalay en uiteindelijk stopt de trein in het noordelijke plaatsje Lashio. Veel reizigers die de treinreis doen, gaan niet naar Lashio, maar naar Hsipaw, een dorpje 75 km van Lashio vandaan. In Hsipaw kun je geweldige trekkingen maken door de natuur, wat ik je zeker kan aanraden! In deze blog lees je meer over een trekking in Hsipaw.

De meeste reizigers kiezen er voor om vanaf Mandalay naar Hsipaw te reizen met de trein en zo het Goteik Viaduct te passeren. Ik koos ervoor om de route andersom te doen. De grootste reden hiervoor was voornamelijk de gunstige vertrektijden. De trein rijdt beide richtingen slechts één keer per dag. Als je vanuit Mandalay naar Hsipaw gaat vertrekt de trein al om 4:00 's nachts. Pak je de trein vanuit Hsipaw dan vertrek je pas om 9:30. Voor ons was de keuze dus snel gemaakt. In eerste instantie was het de bedoeling om te reizen met de trein naar Mandalay, maar na 6 uur in de trein te hebben gezeten, waren we het zat en stapten we uit bij Pyin Oo Lwin. Vanaf Pyin Oo Lwin is het nog ruim 7 uur met de trein naar Mandalay, maar met een gedeelde taxi slechts 1,5 uur (en dat kost je nog geen 2 euro). Op de parkeerplaats kun je makkelijk een gedeelde taxi regelen, er zijn namelijk genoeg andere reizigers die het zelfde plan hebben.

Treinstation Hsipaw

Als je vertrekt vanuit Hsipaw rijd je door prachtige natuur. Je ziet groene rijstvelden, zwaaiende kinderen, valleien en het echte plattelandsleven van Myanmar. Na een paar uur rijden kom je dan eindelijk bij het Goteik Viaduct waar je nog meer verrast wordt door de natuur en de spoorbrug. Persoonlijk vond ik na het Goteik Viaduct de natuur minder mooi worden en wat saaier, dit was ook een reden waarom we uitstapten bij Pyin Oo Lwin.

Goteik Viaduct Myanmar

Goteik Viaduct Myanmar

Kosten en beste zitplek

Reizen met de trein door Myanmar is ontzettend goedkoop. Een kaartje van Hsipaw naar Mandalay kost nog geen 2 euro voor de Upper Class, dus een kaartje naar Pyin Oo Lwin is nog goedkoper. Je hebt twee verschillende treinklassen de Upper Class en First Class. De Upper Class is de luxe klasse waar je zachte en grote stoelen hebt. First Class is meer voor de locals en bestaat uit houten banken. Aangezien je minimaal 6 uur in de trein zit, zou ik altijd kiezen voor de Upper Class. Als je van Hsipaw naar Pyin Oo Lwin reist, doe je er goed aan om bij het kopen van je kaartje te zeggen dat je aan de rechterkant wilt zitten. Vanaf de rechterkant zie je het Goteik Viaduct namelijk op z'n mooist!

Goteik Viaduct Myanmar

Goteik Viaduct Myanmar

Benieuwd naar meer leuke bestemmingen in Myanmar? Lees dan hier al onze blogs van Myanmar.