augustus 14, 2020

Tsjechië, een land van pittoreske steden, heuvelachtige bossen, burchten en kastelen en ongerepte natuur. In 10 dagen maakten wij een geweldige auto rondreis door het noorden van Tsjechië én maakten we een uitstapje naar Polen. In deze blog deel ik graag onze reisroute zodat ook jij een fantastische rondreis kunt gaan maken door Tsjechië!

Hoe kom je er?

Als je een rondreis door Tsjechië wilt maken, kun je dit op twee manieren doen: je vertrekt met je eigen auto vanuit Nederland naar Tsjechië of je vliegt naar Praag en huurt daar een auto voor 10 dagen bij bijvoorbeeld SunnyCars. Wij bezochten Tsjechië met onze eigen auto en tent. Vanaf Utrecht is het ongeveer 860 km rijden naar Praag, wat je in principe in één dag kunt doen. Wij reden vanuit het zuiden van Duitsland naar Praag en verbleven in totaal 10 dagen in Tsjechië. In deze blog deel ik onze reisroute, maar houd wel rekening met de reisdagen. 

Rondreis Tsjechië 10 dagen

Praag 3 dagen 

De rondreis door Tsjechië kan beginnen! We beginnen de roadtrip in de hoofdstad van Tsjechië: Praag. Praag is een mooie stad waar je je zeker een aantal dagen kunt vermaken. Wij verbleven 2 nachten, 3 dagen in Praag, maar kwamen de eerste dag pas aan het einde van de middag aan. Praag heeft ontzettend veel te bieden voor een stedentrip. Je vindt er prachtige oude gebouwen, kerken, kleurrijke straten en heerlijk eten. Loop over de bekende Karelsbrug of beklim de toren van de brug, slenter door het oude centrum en eet een traditionele Trdelnik. In mijn blog "Wat te doen in Praag? 11 x de leukste tips!" lees je er uitgebreid meer over!

Rondreis Tsjechie met de auto

Rondreis Tsjechië

Frýdlant 1 dag 

Vanuit Praag rijden we verder in 1,5 uur naar het dorpje Frýdlant, in het uiterste noorden van Tsjechië op 3 km van de grens met Polen. Omdat wij Tsjechië bezochten met onze eigen auto en tent verbleven wij de volgende dagen op een camping in Frýdlant en deden vanuit hier uitstapjes naar de volgende bestemmingen. Je kunt er ook voor kiezen om steeds in een ander hotel te verblijven, dat maakt in principe niet uit! 

Frýdlant is een slaperig dorpje, maar heeft wel een mooi plein met gekleurde huisjes. Leuk om even door heen te lopen! Het dorpje heeft ook een kasteel gelegen op een berg die je kunt bezoeken. Aan het einde van de middag kun je een bierproeverij doen bij de Pivovar, de lokale brouwerij. Vanaf de brug heb je ook nog prachtig uitzicht op het kasteel. Daarnaast adviseer ik je om te eten bij Hausmanka U Kozy, hier zul je een échte Tsjechische avond ervaren met traditioneel eten, live muziek en Tsjechische gezelligheid. Toeristen vind je hier niet dus authenticiteit is gegarandeerd!

Rondreis tsjechië frydlant

Rondreis tsjechië frydlant

Liberec en Ještěd 1 dag 

Vanuit onze camping in Frýdlant gaan we een dagje naar Liberec, een mooie stad op een halfuur rijden. Liberec heeft een mooi plein met gekleurde huizen en een kathedraal wat zeker een bezoek waard is. Houd je van winkelen? Dan zit je in Liberec goed! Wij moesten schuilen voor de regen en belandden in een super groot winkelcentrum met allemaal leuke winkels. In de middag rijden we door naar Ještěd, de hoogste berg van deze omgeving (1012 meter). Je ziet de berg al van ver liggen door de opvallende televisietoren bovenop de berg. Vanaf de parkeerplek kun je voor een paar euro met de kabelbaan omhoog en eenmaal boven heb je prachtig uitzicht over Liberec en de omgeving! 

rondreis tsjechie liberec

Rondreis Tsjechië Jested

Boheems Zwitserland 1 dag 

National Park České Švýcarsko, beter bekend als Boheems Zwitserland, is het jongste natuurpark van Tsjechië. Je vindt het in het noorden van het land, tegen de Duitse grens. Boheems Zwitserland is wat mij betreft één van de mooiste plekken van Tsjechië en je kunt hier fantastische wandelingen maken door de bossen, langs hoge zandsteen rotsen en prachtige uitkijkpunten. In mijn blog "Wandelen door Boheems Zwitserland in Tsjechië" vertel ik meer over de geschiedenis van het land, hoe je er komt en deel ik onze wandelroute.

Rondreis Tsjechië Boheems Zwitserland

Rondreis Tsjechië Boheems Zwitserland

Boheems Paradijs 1 dag

National Park Ceský Ráj, ook wel bekend als Boheems Paradijs, is het oudste nationale park van Tsjechië en zeker een bezoek waard tijdens je rondreis door Tsjechië. Het gebied is ideaal voor wandelaars en je vind er prachtige zandrotsen, kastelen en grotten. Kenmerkend voor het Boheems Paradijs zijn de hoge zandrots formaties die in de zomer worden beklommen door ervaren klimmers. Elke rots heeft een eigen naam, ze zijn vaak vernoemd naar de vorm die ze hebben of naar diegene die de rots voor het eerst heeft beklommen. In mijn blog "Ceský Ráj: ook wel bekend als het Boheems Paradijs in Tsjechië" deel ik welke kastelen zeker de moeite waard zijn en waar je mooi kunt wandelen!

Rondreis Tsjechië Boheems Paradijs cesky raj

Rondreis Tsjechië Boheems Paradijs cesky raj

Jelenia Góra, Polen 1 dag

Als je in Frýdlant verblijft is het leuk om een dagje naar Polen te gaan aangezien de grens héél dichtbij is. We rijden in een uurtje naar het stadje Jelenia Góra, wat ook wel de “Parel van de Karkonosze” genoemd wordt. Karkonosze is het Reuzengebergte dat in Polen én Tsjechië ligt. Het oude stadscentrum van Jelenia Góra is één van de mooiste binnensteden die ik heb gezien tijdens onze rondreis. Je hebt er een plein met kleurrijke bouwwerken, gezellige terrassen en kerken. In een paar uur kun je het hele centrum doorlopen. Vanuit de stad willen we graag het Reuzengebergte van de Poolse kant bezoeken en hiken naar de top van de berg Sněžka op 1603 meter hoog. Wanneer we aan komen bij het Reuzengebergte is het zo ontzettend druk (we waren er in het hoogseizoen van 2020) dat we omkeren en terugrijden naar Tsjechië. Misschien heb jij meer geluk!

rondreis-tsjechie-jelenia-gora-polen

rondreis-tsjechie-jelenia-gora-polen

Reuzengebergte 1 dag 

Ook vanaf de Tsjechische kant kun je de top van de berg Sněžka bereiken. Helaas slaan we dit over, omdat we bang zijn om straks weer in drukte uit te komen. We besluiten om te rijden naar Harrachov, een stad gelegen aan de voet van het Reuzengebergte aan de Tsjechische kant. Je kunt hier een mooie wandeling door de bergen en bossen maken. Wandel ook zeker naar de waterval Wodospad Mumlawy!

rondreis-tsjechie-harrachov

Terugreis Nederland 1 dag

De 10-daagse rondreis door Tsjechië zit er helaas weer op! Als je met je eigen auto gaat, kun je vandaag beginnen aan de terugreis naar Nederland en als je een huurauto hebt kun je terugrijden naar Praag en vanaf daar terugvliegen naar Nederland. Tsjechië is wat mij betreft een prachtig land, dichterbij Nederland dan je denkt. Het is hier ook nog eens ontzettend goedkoop. Voor een halve liter bier betaal je hier zo'n €1,50. Kortom: pak je spullen in en gaan met die banaan!