april 14, 2020

Chiang Mai is, na Bangkok, de grootste stad van Thailand en een populaire bestemming onder reizigers. Chiang Mai heeft een aantal mooie tempels en bezienswaardigheden, leuke activiteiten en prachtige natuur in de omgeving. Het is een levendige stad met veel barretjes, restaurants, eetkraampjes en markten. In deze blog vertel ik je 6 dingen die je kunt doen in Chiang Mai.

Wat doen Chiang Mai

Tempels bezoeken

Chiang Mai is dé plek voor het bezoeken van tempels. De stad kent namelijk meer dan 300 boeddhistische tempels! Het is een beetje overdreven om ze alle 300 te bezoeken, maar er zijn een aantal tempels die je niet mag missen tijdens je verblijf in Chiang Mai. Wat mij betreft is de mooiste en meest bijzondere tempel van Chiang Mai de 'Wat Chedi Luang'. Het is gebouwd in de 14e eeuw en doordat de tempel op een 82 meter hoge plateau is gebouwd, ziet het er bijzonder uit en is het heel anders dan andere tempels in Thailand. De Wat Phra Singh is een mooi versierde tempel met een grote gouden stupa. Zeker een bezoek waard! Daarnaast schijnt de Wat Phantao een leuke tempel te zijn en dan met name wanneer het donker is, omdat het mooi wordt verlicht. Helaas ben ik er zelf niet geweest. Tot slot is de Wat Phrathat Doi Suthep buiten de stad de moeite waard vanwege o.a. het uitzicht over Chiang Mai.

Wat doen Chiang Mai

Kookcursus

Het leukste van Chiang Mai was wat mij betreft het doen van een kookcursus. Na het reizen door Vietnam, Maleisië, Indonesië, Myanmar, Laos en Cambodja is de Thaise keuken zeker één van mijn favorieten (samen met de Vietnamese keuken). Om alle heerlijke gerechten uit Thailand ook thuis te eten is het leuk om in Chiang Mai een kookcursus te doen bij Smile Organic Farm Cooking School. Wij deden een halve dag cursus en maakte in totaal drie gerechten en springrolls. Eerst bezochten we de lokale markt buiten het centrum van de stad waar we uitleg kregen over verschillende soorten ingrediënten. Na de markt reden we door naar de boerderij waar de kookcursus gegeven werd. Ook hier kregen we uitleg over alle verse producten die groeien op de boerderij. De uitleg die gegeven wordt en de gerechten waaruit je kunt kiezen zijn ontzettend lekker! Ben je vegetarisch, veganistisch of heb je een allergie? Overal wordt rekening mee gehouden!

Wat doen Chiang Mai

Wat doen Chiang Mai

Foodmarkets

Er zijn ontzettend veel verschillende 'Night markets' en 'Food markets' in Chiang Mai waar je terecht kunt voor lekker eten. Persoonlijk vind ik dat er een groot verschil is in de verschillende food markets en dat ligt ik graag toe. Ik houd zelf heel erg van lokaal eten, hoe lokaler, hoe beter. Je zult mij dan niet snel zien zitten bij een pizzatent in Azië en dat is ook de reden waarom ik de bekendste Night Market van Chiang Mai niet leuk vond (jij kan dit natuurlijk anders ervaren). De bekendste markt van Chiang Mai is de 'Chiang Mai Night Bazaar'. Toen wij vanuit onze rondreis van twee weken door Myanmar vlogen naar Chiang Mai in Thailand, wist ik niet wat mij overkwam. In Myanmar kom je namelijk bijna geen toeristen tegen, omdat het land nog heel authentiek is. Toen ik op de Chiang Mai Night Bazaar stond was alles ineens zó druk met Europese toeristen dat ik niet wist wat ik zag. Het eten was dan ook erg westers en daarom vond ik deze Night Market niet zo leuk. Ik snap natuurlijk dat jij dit wel leuk kunt vinden dus neem vooral zélf een kijkje om het te beoordelen. Wat ik wel heel leuk vond in Chiang Mai was de 'Chang Phuek Market' waar locals mixen met toeristen. Je hebt hier allemaal eetkraampjes en het geeft wat mij betreft echt een Aziatische sfeer!

Wat doen Chiang Mai

Muay Thai box wedstrijd

Als je in Chiang Mai bent, mag het bezoeken van een Muay Thai box wedstrijd eigenlijk niet ontbreken. Thaiboksen is namelijk dé sport van Thailand en het is leuk en gezellig om de sfeer in een stadion mee te maken. Als je kaartjes koopt, let dan wel goed op het programma wie er vechten. Het is leuk om namelijk een mix te zien van jong, oud en vrouwen, maar niet leuk om alleen maar jonge kinderen te zien vechten.

Wat doen Chiang Mai

Lady boy cabaret

Naast het kijken naar een box wedstrijd is het ook leuk om een avond te spenderen bij de 'Lady boy cabaret'. Dit is eigenlijk een over-de-top show waar Ladyboys met karaoke en versierde pakjes playbacken en dansen. Het is leuk om dit een keer mee te maken en vooral erg grappig. Let er op als je vooraan zit wordt je continue uit het publiek gehaald door de prachtige Ladyboys!

Wat doen Chiang Mai

Verken de omgeving

De omgeving van Chiang Mai schijnt ook erg mooi te zijn. Helaas door omstandigheden was ik niet meer in de gelegenheid om de omgeving te verkennen. Wat wel hoog op mijn lijstje stond was: Pa Pong en Doi Ithanon. Bij beide plekken schijn je er terecht te kunnen voor prachtige natuur! Ook kun je in de omgeving van Chiang Mai ziplinen door de jungle. Iets wat wij heel graag wilden doen, maar wat wij uiteindelijk in Nong Khiaw in Laos gingen doen, omdat het daar veel goedkoper en authentieker is in Laos. Mocht je niet naar Laos gaan dan is het wellicht wel leuk om te ziplinen door de jungle!

Wat doen Chiang Mai

Naast deze activiteiten worden er ook heel veel tripjes aangeboden om olifanten te wassen en voeren. Tegenwoordig weet bijna iedereen wel dat het dierenmishandeling is om een ritje op een olifant te maken. Doe dit dus absoluut niet! Ook in Thailand is het opgevallen dat heel veel toeristen dit gelukkig niet meer doen. Wat mij opviel in Chiang Mai is dat er nu tientallen organisaties zijn waar je toch in contact kunt komen met olifanten op een 'verantwoordelijke' manier. Je kunt de dieren wassen en voeren. Persoonlijk raad ik dit ook af om te doen. Waarom? Een dier kan zichzelf makkelijk wassen en voeren en hebben geen mensen nodig om te helpen. Daarnaast is het ook de vraag hoe 'verantwoordelijk' er om wordt gegaan met de dieren als jij als toerist er niet bent. Zitten de dieren bijvoorbeeld aan kettingen vast of worden ze geslagen? Ik ben zelf absoluut geen voorstander van activiteiten met dieren dus wat mij betreft raad ik dat dan ook niemand aan.

Wat zijn jouw ervaringen en tips in Chiang Mai? Laat het weten onder deze blog!

Lees ook: