maart 11, 2020

Mingun is een klein dorpje aan de oevers van de Irrawaddy rivier op een uurtje varen van Mandalay. Veel reizigers komen naar Mandalay voor de 'witte pagoda', maar deze is juist te vinden in Mingun. Mingun heeft een aantal leuke bezienswaardigheden, zoals de Hsinbyume Pagoda, en is een leuke plek om te bezoeken tijdens je rondreis door Myanmar. In deze blog vertel ik je hoe je er zo goedkoop mogelijk komt en wat je niet mag missen.

Mingun tips

Hoe kom je er?

Veel reizigers die naar Mandalay komen denken dat de Hsinbyume Pagoda (white pagoda) in de stad ligt. Dat is dus niet waar, want het ligt in het plaatsje Mingun. Mingun is wat moeilijker bereikbaar en veel reizigers denken dat het duur is om er te komen en slaan daarom vaak Mingun over. Zonde als je het mij vraagt, want Mingun heeft veel te bieden! Je kunt er voor kiezen om met de taxi naar Mingun te gaan. Dit kost je echter wel 70 euro voor een enkele reis met Grab, de Aziatische Uber. Doordat de Irrawaddy rivier tussen Mingun en Mandalay ligt en er geen brug is, moet de taxi heel erg omrijden. Vandaar dat de kosten van een taxirit zo hoog zijn.

De goedkoopste en leukste manier is om met de boot te gaan vanaf de haven Mingun Jetty. De boot gaat, maar 1 keer per dag naar Mingun, om 9:00 uur. Zorg dat je er wat eerder bent zodat je genoeg tijd hebt om een kaartje te kopen bij het loket in de haven. In een uurtje vaar je naar Mingun en onderweg kun je genieten van het uitzicht op de leuke dorpjes langs de oevers. Houd er rekening mee dat de boot terug naar Mandalay ook maar 1 keer per dag gaat, om 12:30. Zorg dus dat je deze niet mist, anders wordt het een dure taxi terug.

Mingun tips

Hsinbyume Pagoda

De Hsinbyume Pagoda, ook wel bekend als de 'white pagoda' is één van de meest gefotografeerde Instagram-spots van Myanmar. Als je aan komt in Mingun, zou ik deze tempel als eerst bezoeken. Je kunt hier lopend heen (15 minuten lopen) of een taxi pakken. De Hsinbyume Pagoda is gebouwd door de kleinzoon van Koning Bodawpaya. Het is een mooie, witte pagoda die bestaat uit verschillende lagen die symbool staan voor de zeven bergen van Mount Muru. Boven op de pagoda heb je prachtig uitzicht over Mingun, de Irrawaddy rivier en de grootste tempel van Mingun: Mingun Pahtodaqgyi.

Hsinbyume Pagoda

Mingun Pahtodawgyi

Wanneer je uitgekeken bent bij de Hsinbyume Pagoda, kun je lopen naar de Mingun Pahtodaqgyi. Dit had de grootste pagoda van de wereld moeten worden, maar door de onverwachte dood van Koning Bodawpaya is het bouwwerk nooit afgemaakt. Toch blijft het een mooie pagoda om te zien en heeft het wat weg van Petra in Jordanië

Mingun Pahtodawgyi

Het is belangrijk om weer op tijd terug te gaan naar de boot aangezien deze maar 1 keer per dag gaat. Om 13:30 kom je weer aan in Mandalay en heb je nog de hele middag voor je. Wij combineerden Mingun met een zonsondergang op de Mandalay Hill. Benieuwd wat je nog meer kunt doen in Mandalay? Lees in deze blog 5 dingen om te doen in Mandalay.

Lees ook: