december 24, 2019

Wil je 2 weken backpacken of rondreizen door Maleisië en het liefst ook Maleisisch Borneo erbij pakken? Dat kan! De combinatie van moderne steden, prachtige natuur en het spotten van wildlife maakt deze route tot een bijzondere ervaring!

Niet veel bloggers zullen aanraden om Maleisië én Maleisisch Borneo in twee weken te doen. Tijdens onze reis door Azië wilden wij in 30 dagen het eiland Borneo verkennen, zowel het Maleisische deel als het Indonesische deel. We startten onze reis in Kuala Lumpur waarnaar we naar Kota Kinabalu vlogen op Maleisisch Borneo. Van te voren hadden we uitgezocht welke plekken we wilden bezoeken, maar wij zijn niet zo van de planningen maken. Compleet blanco zijn we vertrokken naar Borneo. Doordat we geen planning gemaakt hadden, kwamen we een beetje in de knoei, omdat het heel moeilijk (en vooral duur) was om naar Indonesisch Borneo te gaan. We besloten op het laatste moment onze plannen te wijzigen en daardoor hebben wij een route van 2 weken gedaan en zijn we de overige 2 weken naar Sumatra gegaan. In deze blog deel ik je onze route van 2 weken door Maleisië en Maleisisch Borneo. Als je beide gebieden wilt combineren, moet je er wel rekening mee houden dat je niet alles kunt bezoeken en je genoegen moet nemen met wat je wél kunt doen.

Kuala Lumpur 3 dagen

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië en een leuke stad om je 3 of meer dagen te vermaken. Er is genoeg te doen en te zien in Kuala Lumpur door de diverse culturen, mooie gebouwen en leuke bezienswaardigheden. Kuala Lumpur is een moderne stad en voelt echt westers en gestructureerd aan. De stad bestaat uit moderne gebouwen en bezienswaardigheden zoals de Petronas Towers en de KL Tower.

Naast gebouwen is er ook natuur te vinden, iets wat je niet verwacht in zo'n grote stad. In het centrum van Kuala Lumpur zit een verstopt natuurpark, namelijk het KL Eco Forest Park. Wil je even ontsnappen aan de drukke stad? Dan is dit dé ideale manier! In het park kun je de Canopy Walk doen waarbij verschillende punten met hangbruggen met elkaar verbonden zijn. Ook kun je de Batu Caves bezoeken. Dit zijn grotten in kalkstenen bergen met een opvallend groot standbeeld, een hindoeïstische tempel, gekleurde trappen en héél veel brutale apen. 

En zo zijn er nog veel meer dingen om te doen en te zien in Kuala Lumpur. In mijn blog "9 x doen in Kuala Lumpur, Maleisië" zet ik de 9 tofste activiteiten voor je op een rij!

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Cameron Highlands 2 dagen

De Cameron Highlands ligt 150 km ten noorden van Kuala Lumpur en is perfect als je op zoek bent naar mooie natuur en rust tijdens je reis door Maleisië. De temperatuur is wat lager dan in de rest van het land doordat de Cameron Highlands op 1500 meter hoogte ligt. Door de hoge ligging zijn de Cameron Highlands uitermate geschikt voor landbouw. En dat is te zien: overal vind je theevelden, groene heuvels en watervallen. Met een scooter kun je de omgeving verkennen en er zijn ook een aantal toffe wandelroutes te vinden. Kortom: een mooie regio om te verkennen.

In mijn blog "Cameron Highlands: verken de theeplantages en natuur" vertel ik je alles wat je moet weten over de Cameron Highlands.

Cameron Highlands

Cameron Highlands

Mount Kinabalu 5 dagen

Vanuit de Cameron Highlands kun je het beste terug naar Kuala Lumpur om een vlucht te pakken naar Maleisisch Borneo. Het beste is om naar Kota Kinabalu te vliegen, want vanaf hier kun je namelijk makkelijk naar de Mount Kinabalu gaan. De Mount Kinabalu is met zijn 4095 meter hoogte de hoogste berg van Zuid-Oost Azië. Veel reizigers komen hierheen om de berg te beklimmen. En dat is niet voor niets: je hebt er namelijk prachtig uitzicht over het hele eiland Borneo! Het is een pittige klim, maar voor iedereen mogelijk die fit is en geen klimervaring heeft. In deze blog vertel ik je waar je de bergbeklimming zo goedkoop mogelijk kunt boeken, waar je rekening mee moet houden en hoe de 2-daagse trekking eruitziet.

Mount Kinabalu

Mount Kinabalu

Sandakan 2 dagen

Vanuit de Mount Kinabalu kun je makkelijk met de bus naar Sandakan gaan. In ongeveer 5 uur rijd je naar Sandakan en de weg ernaar toe is prachtig! Vanaf Sandakan reizen de meeste mensen naar de Kinabatangan rivier, dadelijk vertel ik daar meer over. Het is leuk om een nachtje te blijven in Sandakan en even een rondje door deze stad te lopen. Je hebt een winkelcentrum, maar ook een leuke boulevard met veel eetgelegenheden. Wij sliepen in het Sandakan Backpackers Hostel. Hier heb je zowel privékamers als dorms. Dit is een leuk hostel, met vriendelijke mensen. Op de bovenste verdieping kun je relaxen in een hangmat, een boekje lezen en over de zee uitkijken. Zeker een aanrader voor een overnachting in Sandakan. Ook is het leuk om met een taxi naar de Puu Jih Shih tempel te gaan. Naast dat deze tempel mooi is, heb je er ook prachtig uitzicht over Sandakan en de zee! Verwacht van Sandakan niet al te veel, zoals ik al zei is het meer leuk om dit even als tussenstop te doen.

Sandakan

Sandakan

Kinabatangan rivier 3 dagen

Vanaf Sandakan rijd je in 2,5 uur naar de Kinabatangan rivier. De Kinabatangan rivier was één van mijn hoogtepunten tijdens mijn reis door Maleisië. De Kinabatangan rivier stroomt dwars door de jungle van Maleisisch Borneo en is daarom dé plek om wildlife te spotten. Er leven hier namelijk bijzondere dieren zoals de neusaap, orang-oetans, olifanten, krokodillen, slangen, bijzondere vogels en nog veel meer. Je kunt een aantal dagen verblijven en met een bootje overdag en ook 's avonds genieten van al het moois. In mijn blog "Bijzondere dieren spotten op de Kinabatangan rivier in Maleisië" vertel ik je hoe je er komt, waar je kunt verblijven, wat het kost en hoe de 3-daagse tour er uitziet.

Kinabatangan Borneo

Kinabatangan Borneo

Na 3 dagen te hebben genoten van de Kinabatangan rivier zit de 2-weekse reis er helaas weer op. Vanaf de Kinabatangan rivier kun je het best terugkeren naar Sandakan, daar zit namelijk het vliegveld. Wij vlogen terug naar Kuala Lumpur om onze reis voort te zetten in Sumatra. Mocht je deze route van 2 weken gaan doen, adviseer ik je een retourticket te boeken naar Kuala Lumpur. De retourtickets zijn vaak goedkoop naar Kuala Lumpur en voor nog geen drie tientjes vlieg je van Sandakan naar Kuala Lumpur!