maart 09, 2020

Bagan is een unieke plek die je nergens anders ter wereld zult tegenkomen. Bagan bestaat namelijk uit duizenden tempels en is vooral bij zonsopkomst en zonsondergang magisch. Er stijgen dan tientallen ballonnen op met een mistig landschap. Het beklimmen van de tempels van Bagan tijdens zonsopkomst staat bij veel reizigers op hun bucketlist. Helaas is het vanaf 2016 niet meer mogelijk om de tempels te beklimmen vanwege aardbevingen die hebben plaatsgevondenIn deze blog deel ik mijn tips voor de mooiste zonsopkomst en zonsondergang anno 2020.

Bagan zonsopkomst zonsondergang

Myanmar heeft vanaf 2012 pas de deuren geopend voor internationale toeristen. Dat wil zeggen dat dit land nog niet overspoeld wordt door het massatoerisme. Je betaalt bij binnenkomst van Bagan een Archeological fee van 25.000 Kyats (ongeveer 17 euro). Sinds 2019 staat Bagan eindelijk op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bezoek Bagan dus liever vandaag nog, nu deze plek nog authentiek is!

Huur een e-bike

De tempels van Bagan liggen verspreid over een groot gebied waardoor het handig is om een goed vervoersmiddel te hebben. In Bagan kun je makkelijk een e-bike huren. Dit is geen elektrische fiets zoals wij het kennen, maar een elektrische scooter. Zorg wel dat je de scooter altijd goed oplaadt zodat je niet ergens stil komt te staan.

Bagan zonsopkomst zonsondergang

Bezoek Bagan in het droge seizoen

De beste reistijd voor Bagan is in onze wintermaanden. De temperatuur is dan aangenaam en er valt amper regen. Tijdens het kijken van de zonsopkomst kan het in Bagan nog erg fris zijn. Zorg dus altijd dat je een jasje meeneemt en een lange broek of rok. Bagan is een boeddhistisch tempelcomplex en dus is het ook verplicht om je schouders en knieën te bedekken. De luchtballonnen vliegen alleen in het droge seizoen, van half oktober t/m half april. Bezoek Bagan dus in één van deze maanden.

Bagan zonsopkomst zonsondergang

De beste plek voor zonsondergang

Zoals ik al zei is het sinds 2016 niet meer mogelijk om de tempels te beklimmen. Alle tempels zijn daarom dichtgemaakt en er is geen mogelijkheid meer om vanuit binnen naar boven te beklimmen. Toch weet ik een manier om het wel te doen en daar vertel ik je zo meer over. Maar eerst een paar tips voor de zonsondergang zonder het beklimmen van de tempels. Er zijn een aantal plekken waar je de zonsondergang kunt bekijken vanaf een hoger plateau. 

  • Heuvel 1: Deze heuvel vind je in het noorden van Bagan op deze locatie. Houd er rekening mee dat je zeker niet de enige bent hier en er veel lawaai is, veel Chinezen kennen deze plek namelijk. Zorg dus dat je op tijd bent en een plekje vooraan hebt. 
  • Heuvel 2: Deze kleine heuvel vind je naast de Dhammayan Gyi tempel op deze locatie. Ook hier geldt dat je zeker niet de enige bent. Deze plek is ook geschikt voor zonsopkomst en is rustiger dan de eerste heuvel.
  • Heuvel 3: Deze heuvel vind je in het zuiden van Bagan en is een (redelijk) rustige plek om de zonsondergang te kijken. Je vindt de locatie hier.

Bagan zonsopkomst zonsondergang

Bagan zonsopkomst zonsondergang

De beste plek voor zonsopkomst

Toen ik in Bagan was, was ik van plan om de zonsopkomst te bekijken vanaf Heuvel 2 van hierboven. Helaas was de elektrische scooter kapot gegaan waardoor we niet meer verder konden rijden. Lopen was geen optie, omdat het nog zeker 5 km was en we dan te laat zouden komen. Toen kwam er een lokale man tevoorschijn die ons wilde brengen naar 'zijn' zonsopkomst plek. Op dat moment konden we kiezen: of te laat komen voor de zonsopkomst of deze aardige man betalen en toch de zonsopkomst bekijken. We kozen voor het laatste en dat was de beste keuze ooit! Met z'n drieën op zijn scooter komen we aan bij een geheime tempel, één die niet op de kaart staat. De man heeft een eigen bamboe trap waardoor we de tempel op konden klimmen. Met een handjevol toeristen genieten we van de allermooiste zonsopkomst die we ooit hebben gezien! De locatie van de tempel vind je hier. Mocht de trap er toch niet staan, laat het ons weten in een reactie hieronder. Als je aangesproken wordt door een local, betaal hem dan en ga met hem mee. Alleen de locals weten de mooiste plekken te vinden! 

Bagan zonsopkomst zonsondergang

Bagan zonsopkomst zonsondergang

Lees hier al onze blogs van Myanmar of bekijk hier onze backpack route en de totale kosten.