december 30, 2019

Middenin de jungle van Sumatra vind je het schattige dorpje Bukit Lawang. Bukit Lawang is de perfecte uitvalbasis om een jungle trekking te doen waar je orang-oetans, gibbons, Thomas Leaf Monkeys en nog veel meer wilde dieren kunt spotten. Naast een jungle trekking zijn er ook nog genoeg andere dingen te doen in Bukit Lawang. Bukit Lawang is echt zo'n plek waar je langer blijft hangen dan gepland door de gezellige sfeer, supervriendelijke mensen en mooie natuur. In deze blog geef ik je 5 tips over wat je kunt doen in Bukit Lawang. 

In totaal verbleef ik 5 dagen in Bukit Lawang en dit vond ik erg relaxed. Het is mogelijk om korter te verblijven, maar ik raad je wel minimaal 3 volle dagen aan. Bukit Lawang is ontzettend goedkoop en zo verbleven wij in het allergoedkoopste guesthouse waar we ooit in geslapen hadden: Rain Forest Guest House. Voor 3 euro per nacht heb je een eigen tweepersoonskamer, gedeelde badkamer, een hele fijne tuin en prachtig uitzicht over de jungle. 's Ochtends werden we gewekt door apen die over de daken sprongen en je moet er niet gek van opkijken als er ineens een aap voor je deur staat.

Rain Forest Guest House Bukit Lawang

1. Jungle trekking

Dé reden om naar Bukit Lawang te reizen is het spotten van de orang-oetan in zijn natuurlijke habitat. Er zijn namelijk maar twee plekken ter wereld waar de orang-oetan leeft: op het eiland Borneo en het eiland Sumatra. De meeste reizigers doen een 2-daagse jungle trekking en zo deden wij dat ook. Ik kan je dit absoluut aanraden, omdat je diep de jungle ingaat en middenin de jungle slaapt. De kosten voor een 2-daagse jungle trekking is 90 euro en dit is overal dezelfde prijs. In mijn blog "Orang-oetans spotten in Bukit Lawang, Indonesië" lees je hoe de 2-daagse trekking eruit ziet en wat je kunt verwachten.

Bukit Lawang

Bukit Lawang

2. Tuben

Bukit Lawang ligt aan een grote rivier: de Bohorok rivier. Zeker in het regenseizoen kan de rivier erg breed en wild worden. Het is daarom leuk om te gaan tuben over de rivier. Je gaat met een band over de rivier raften. Ik vond dit een super leuke ervaring! Indien je kiest voor een jungle trekking heb je de optie om de tweede dag terug te gaan tuben, doe dit! Als je het liever op eigen houtje wilt doen kun je in het dorp zelf ook een tube huren.

Bukit Lawang

3. Door het dorp wandelen

Bukit Lawang zelf is niet groot, maar zeker leuk om doorheen te wandelen. Een wandeling van een paar kilometer duurt langer dan je vooraf denkt. De lokale bevolking van Sumatra is namelijk ontzettend vriendelijk en geïnteresseerd in jou. Je zult dus continue stoppen om met mensen een praatje te maken. 

Bukit Lawang

4. Op zondag naar de rivier

Als je nog meer locals wilt ontmoeten, moet je op zondag naar de rivier gaan. Het is dan namelijk echt een ontmoetingspunt. Moeders wassen hun kleding in de rivier, kindjes spelen in het rond, opa en oma relaxen wat en overal is muziek en word gegeten. Zoals ik al zei is de lokale bevolking ontzettend vriendelijk. Overal kom je in contact met de locals en iedereen wilt met je op de foto. Ik vond het in ieder geval een hele bijzondere ervaring om een zondag mee te maken in Bukit Lawang!

Bukit Lawang

5. Village tour

Als je genoeg tijd hebt is het leuk om een Village Tour te doen. Je gaat mee met een gids met een tuctuc die je in een halve dag de omgeving rondom Bukit Lawang laat zien. Je rijdt langs rijstvelden, authentieke dorpjes en blij zwaaiende kindjes. Onderweg stop je bij verschillende huizen waar ze allemaal iets anders maken zoals tofu en bruine suiker. 
Bukit Lawang Village tour

Bukit Lawang Village tour

Bukit Lawang is één van mijn favoriete bestemmingen in Zuidoost-Azië! Heb je na Bukit Lawang behoefte aan strand gekregen? Bezoek dan het paradijselijke eiland Pulau Weh, in het westen van Sumatra. Als je nog opzoek bent naar een leuke route van 3 weken door Sumatra lees dan deze leuke blog van reismeis.nl