juli 27, 2020

Angkor Wat is één van de meest indrukwekkende tempelcomplexen van Zuidoost-Azië en zal zeker het hoogtepunt zijn tijdens je reis door Cambodja. Het gebied is maar liefst 400 km2 groot en bestaat uit duizenden tempels, waaronder de bekende Angkor Wat tempel. Angkor is gebouwd in 889 en was vroeger de hoofdstad van het Khmer Rijk. Er woonden op het hoogtepunt bijna 1 miljoen mensen! Je kunt je haast niet voorstellen dat Angkor zo'n grote stad was en daarom is het extra indrukwekkend om deze stad te bezoeken. In deze blog deel ik alle praktische informatie voor je bezoek aan Angkor Wat en tips voor de mooiste tempels.

Angkor Wat

De 3 mooiste tempels van Angkor

In Angkor vind je duizenden tempels, grote en kleine, de ene nog mooier dan de ander. Omdat je het hele complex niet in één of meerdere dagen helemaal kan bezoeken heb ik de drie mooiste tempels voor je op een rijtje gezet.

Angkor Wat

Angkor Wat is de grootste en meest indrukwekkende tempel van het Angkor complex. Voor de tempel ligt een vijver en veel mensen komen hier tijdens zonsopkomst of zonsondergang de tempel bewonderen, omdat je dan een mooie reflectie in het water hebt. Wij hebben dit niet gedaan, omdat ik hoorde dat het onwijs druk kan zijn, maar overdag is Angkor Wat ook absoluut de moeite waard!

Je kunt Angkor Wat met een lokale gids bezoeken of op eigen houtje verkennen. Wij deden dit met een gids die ons daar aansprak, maar achteraf had ik het liever zonder gids gedaan. Hij was namelijk 1,5 uur aan het praten over het bouwwerk en het was helaas niet interessant genoeg. Wellicht dat jij dit anders ervaart! Door onze gids hebben we wel een aantal gave fotolocaties kunnen krijgen. Zoals onderstaande foto door een gave poort met Angkor Wat op de achtergrond. Je vindt de locatie hier.

Angkor Wat

Bayon

Bayon is een andere grote tempel in Angkor en wat deze tempel zo bijzonder maakt, zijn de honderden gezichten die zijn verwerkt in de tempel. Het is een prachtige, sierlijke tempel en zeker een bezoek waard!

Angkor Bayon

Ta Prohm

Ta Prohm is weer een heel ander soort tempel dan de rest. Ta Prohm is namelijk overgenomen door de jungle en daardoor groeien er overal bomen met hele grote wortels uit de tempel. Dat geeft een heel apart gezicht en is leuk om te zien!

Ta Prohm

Hoe kom je bij Angkor Wat?

Het complex van Angkor ligt op slechts 6 km van Siem Reap. Siem Reap is daarom een prima uitvalsbasis en tevens ook een leuke stad om te bezoeken! Kom je vanuit de hoofdstad Phnom Penh? Dan kun je een bus pakken die er ongeveer 6 uur overdoet. Vanuit Amsterdam kun je het beste vliegen naar het vliegveld van Siem Reap. Als je in de stad bent, kun je op meerdere manieren Angkor bezoeken. Hieronder ligt ik dat graag toe.

Angkor bezoeken met een tuktuk

Angkor is het makkelijkst om te bezoeken met een tuktuk chauffeur, omdat het gebied onwijs groot is en je op deze manier makkelijk van A naar B komt. In Siem Reap kun je makkelijk een tuktuk chauffeur regelen op straat of via je ho(s)tel. Reken op zo'n US$ 20 per dag voor een chauffeur en houd er rekening mee dat wanneer je de zonsopkomst wilt bezoeken, de prijzen hoger liggen.

Angkor bezoeken met de fiets

Je kunt er ook voor kiezen om het gebied met de fiets te bezoeken. Tijdens ons bezoek aan Angkor Wat zagen we dat er zeker mensen waren die dit deden. Wij zelf kozen voor de tuktuk. Een fiets huur je al voor 2 dollar per dag en is een goed alternatief voor de tuktuk. Houd er wel rekening mee dat de tempels ver uit elkaar liggen en je dus veel moet fietsen!

Angkor tuktuk

Kosten voor je bezoek aan Angkor Wat

Om de tempels van Angkor te bezoeken ben je verplicht een entree ticket te kopen. Dit wordt ook bij elke tempel gecontroleerd dus zorg dat je je ticket niet kwijt raakt. Je kunt er voor kiezen om 1 dag, 3 dagen of 7 dagen de tempels te bezoeken. Wij vonden één dag voldoende, omdat we tijdens onze rondreis door Zuidoost-Azië ook al de bekende tempels van Bagan hadden bezocht. De prijzen zijn als volgt:

  • Eéndaagse pas, US$ 37,- per persoon.
  • Driedaagse pas, US62,- per persoon.
  • Zevendaagse pas, US$ 72,- per persoon.

Angkor

Kledingvoorschriften Angkor Wat

Angkor is een religieus complex en zoals in heel Azië bij religieuze gebouwen gelden er kledingvoorschriften. Het is niet mogelijk (en zeker ook niet netjes) om je bloot te kleden. Zorg er in ieder geval voor dat je knieën en schouders bedekt zijn. Op deze manier toon je ook respect naar de lokale bevolking! 

Beste reistijd voor Angkor Wat

Houd er rekening mee dat het super druk kan zijn in Angkor, zeker in het hoogseizoen. Het hoogseizoen is in de maanden november tot maart en dit is  ook het droge seizoen. Wij bezochten Angkor op 10 februari 2020, middenin het hoogseizoen, en bij ons was het helemaal niet druk. Dit kwam doordat de corona crisis net was uitgebroken in China waardoor er geen Chinezen meer op reis gingen. Ik kreeg zelfs de Angkor Wat tempel op de foto zónder toeristen en dat is uitzonderlijk voor het hoogseizoen. In de maanden april t/m oktober valt er veel regen en daarom denk ik dat de beste reistijd toch in de maanden januari en februari zijn. 

Angkor Wat tempel

Vervolg je reis

Vanuit Siem Reap kun je nadat je de tempels van Angkor hebt bezocht veel andere leuke plekken ontdekken zoals de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Ook kun je Cambodja makkelijk combineren met één van de buurlanden Thailand, Laos of Vietnam.