april 29, 2019

Wie een tropisch eiland zoekt, zit in Sumatra goed. Pulau Weh is namelijk the place to be!  Pulau Weh ligt aan de noordkust van Sumatra en is slechts een uurtje varen vanaf Banda Atjeh. Dit paradijselijke pareltje is een geweldig eiland met tropische vissen, schildpadden, hagelwitte zandstranden en wuivende palmbomen. Op Pulau Weh kun je zeker weten ultiem relaxen.

Pulau Weh

Hoe kom je er?

Pulau Weh is alleen bereikbaar met de boot vanaf de haven van Banda Atjeh. Om in Banda Atjeh te komen is het het snelst en voordeligst om met het vliegtuig te gaan. Een enkeltje naar Banda Atjeh kost namelijk niet zo veel. Zo vlogen wij vanaf Kuala Lumpur voor nog geen €15 naar Banda Atjeh. Eenmaal aangekomen op de luchthaven kun je een taxi pakken naar de haven. Er zijn twee verschillende boten die vertrekken vanaf de haven, de slow boat en de fast boat. De slow boat doet er ongeveer 2 uur over en kost rond de €2. De fast boat doet er slechts 45 minuten over en kost rond de €5. Ik adviseer je dus om met de fast boat te gaan zodat je meer tijd kunt besteden op dit mooie eiland!

Pulau Weh

Waar verblijven op Pulau Weh?

Er zijn verschillende dorpjes op Pulau Weh waar je kunt verblijven. Het grootste dorpje is Sabang, waar absoluut de mooiste zandstranden van het eiland liggen. Er zijn niet veel accommodaties op Pulau Weh en de prijzen liggen dus ook hoger dan de rest van Sumatra. 

Voor mooie stranden kun je dus het beste verblijven rondom het strand Pantai Sumar Tiga. Met hagelwit zand, helderblauw water en wuivende palmbomen zul je hier het ultieme relaxgevoel krijgen. Er zijn een aantal resorts waar je kunt verblijven. Dit zijn de resorts die ik je wil adviseren:

Freddies Santai Sumurtiga

Freddies is een super leuk resort waar je tussen de palmbomen in een bungalow kunt verblijven. Wanneer je 's ochtends wakker wordt en naar buiten loopt, kijk je uit op het prachtige strand. Helaas is Freddies wel erg populair onder toeristen en kun je dit het beste vooraf boeken. De kosten voor Freddies liggen rond de €20 - €25 per nacht.

Pulau Weh

Casa Nemo Beach Resort & Spa

Casa Nemo is wat mij betreft het leukste resort van Sabang. Ondanks dat je niet tussen de palmbomen slaapt zoals bij Freddies, is er bij dit resort wel een geweldige vibe. Het personeel wat hier werkt is ontzettend vriendelijk en geïnteresseerd. Het ontbijt is heerlijk en je kijkt uit op zee. Elke bungalow beschikt over een groot balkon met hangmat waar je heerlijk in kunt relaxen! De kosten voor Casa Nemo liggen rond de €30 - €35 per nacht. 

Pulau Weh Casa Nemo

Olala Café & Bungalows

Ben je meer opzoek naar een low budget accommodatie dan kun je het beste verblijven bij Olala Café & Bungalows. Deze bungalows liggen niet aan het strand van Paintai Samur Tiga, maar aan de andere kant van het eiland: Iboih beach. Je vindt hier kleine zandstranden, maar Olala ligt niet aan het strand. Je kunt vanaf een steiger de zee in gaan. Voor echte strandliefhebbers is deze accommodatie minder geschikt. Houd je van snorkelen? Dan zit je hier goed! Dit is namelijk de mooiste plek om te snorkelen op het eiland! Ik vertel je straks meer over snorkelen op Pulau Weh. De kosten van Olala Café & Bungalows liggen slechts tussen de €7 en €13 per nacht! Houd er wel rekening mee dat deze bungalows iets meer back to basic zijn dan bijvoorbeeld Freddies en Casa Nemo.

Pulau Weh Olala

Wat te doen op Pulau Weh?

Snorkelen en duiken

Snorkelen en duiken kun je erg goed op Pulau Weh. Zoals ik al zei, is de onderwater wereld bij Iboih Beach het mooist. Hier vind je grote gekleurde vissen en heb je zelfs kans op het zien van roggen en schildpadden. Wil je graag duiken? Dan kun je het beste vanaf Iboih Beach of Gapang Beach je duiktrips regelen.

Pulau Weh Snorkelen

Zonsopkomst bekijken

Als je ergens een mooie zonsopkomst wil bekijken dan is het wel op het strand Pantai Samur Tiga bij Sabang. Sta vroeg op en geniet van 50 tinten roze. Heb je een nacht geboekt bij Freddies? Dan kun je vanaf je kamer zelfs deze mooie zonsopkomst bewonderen mét wuivende palmbomen!

Pulau Weh Freddies

Het eiland rondrijden met de scooter

Een leuke manier om het eiland te verkennen is op de scooter. Het binnenland van dit eiland is namelijk één en al jungle. Je zult dan ook veel aapjes onderweg tegenkomen, mooie uitkijkpunten en prachtige natuur. In een paar uurtjes tijd heb je het hele eiland rondgereden, ideaal dus voor een middagje! 

Pulau Weh

Pulau Weh

Schommelen bij Gua Sarang

Wanneer je een dagje een scooter huurt, is het heel leuk om langs te gaan bij viewpoint Gua Sarang. Hier kun je voor €1 schommelen met een geweldig uitzicht over helderblauw water en groene bergtoppen. Dit is dé spot om je nieuwe Facebook profielfoto te maken! 

Gua Sarang swing Pulau Weh

Relaxen, relaxen en nog meer relaxen!

Pulau Weh is een prachtig eiland om te verkennen, maar het belangrijkste is: relax in je hangmat, lees een goed boek en drink een kokosnoot. Geniet van de rust die dit eiland te bieden heeft, toeristen vind je hier namelijk niet veel!

Pulau Weh

Tip: neem een eigen snorkel mee! Je kunt snorkels overal huren op Pulau Weh, maar wanneer je van plan bent om vaker te snorkelen, kunnen de kosten erg oplopen. Je betaalt namelijk €1 per item per keer.

Houd jij ook zo van tropische eilanden? Lees dan ook onze blog "Isla Holbox, Mexico: dit mag je niet missen".