december 18, 2019

De Kinabatangan rivier stroomt dwars door de jungle van Maleisisch Borneo en is daarom dé plek om wildlife te spotten. Er leven hier namelijk bijzondere dieren zoals de neusaap, orang-oetans, olifanten, krokodillen, slangen, bijzondere vogels en nog veel meer. Je kunt een aantal dagen verblijven en met een bootje overdag en ook 's avonds genieten van al het moois.

Kinabatangan rivier

De Kinabatangan rivier was één van mijn hoogtepunten tijdens mijn reis door Maleisië. Nadat ik de Mount Kinabalu beklommen had, was ik toe aan wat rust. De Kinabatangan rivier was daar zeker geschikt voor. Vaak als je opzoek gaat naar wildlife in de jungle doe je een aantal pittige hikes. Bij de Kinabatangan rivier doe je dat eigenlijk niet. Je kunt namelijk vanuit de boot de mooiste dieren spotten en relaxen en om je heen kijken.

Hoe kom je er?

De Kinabatangan rivier ligt in de provincie Sabah op het eiland Borneo. Vanaf Kuala Lumpur kun je rechtstreeks vliegen naar Sandakan. Dit is ongeveer 2,5 uur vliegen en een enkeltje kost je rond de 35 euro. Vanaf Sandakan is het nog 2,5 uur rijden naar de Kinabatangan rivier. Als je een accommodatie hebt geboekt bij de Kinabatangan rivier komen zij je (vaak) ophalen. Dit was bij mij in ieder geval wel zo. De meeste accommodaties liggen in het dorpje Sukau, vanaf hier gaan alle boottochten.

Als je al op het eiland Borneo bent, kun je gebruik maken van een goede busverbinding. Ik kwam vanaf de Mount Kinablu en het was ongeveer 5 uur rijden naar Sandakan. Het is leuk om een nachtje te blijven in Sandakan en even een rondje door deze stad te lopen. Je hebt een winkelcentrum, maar ook een leuke boulevard met veel eetgelegenheden. Wij sliepen in het Sandakan Backpackers Hostel. Hier heb je zowel privékamers als dorms. Dit is een leuk hostel, met vriendelijke mensen. Op de bovenste verdieping kun je relaxen in een hangmat, een boekje lezen en over de zee uitkijken. Zeker een aanrader voor een overnachting in Sandakan.  

Kinabatangan rivier

Waar verblijven en wat kost het?

Wij boekten onze 3-daagse tour bij Sukau Greenview B&B. Je kunt hier verblijven in een dorm, privé kamer of een wat luxere kamer. De kosten voor een dorm zijn 459 RM (ongeveer 100 euro), voor een privé kamer 499 RM (ongeveer 110 euro) en voor een luxere kamer 549RM (ongeveer 120 euro). Je wordt opgehaald en ook weer weggebracht vanaf het vliegveld van Sandakan of vanaf je hostel in Sandakan. De gidsen van deze accommodatie zijn erg leuk en weten veel te vertellen over de verschillende diersoorten en de jungle. Het eten en alle activiteiten zijn inbegrepen. Ik ga vertel je onder de volgende afbeelding wat je kunt verwachten van de 3-daagse tour.

Kinabatangan rivier

3-daagse tour

Wij kozen voor een 3-daagse tour, omdat je in die  dagen meer kans hebt om bijzondere dieren te spotten. Twee dagen vind ik persoonlijk te kort, omdat je de laatste dag eigenlijk alleen wordt teruggebracht naar het vliegveld of je hostel in Sandakan. Als je de tour boekt bij Sukau Greenview B&B zien de dagen er als volgt uit.

Dag 1

Rond 12:00 uur word je opgehaald bij je accommodatie In Sandakan waar je in 2,5 uur naar Sukau rijdt. Je wordt hartelijk ontvangen en krijgt een briefing wat je de komende dagen kunt verwachten. Om 16:00 vandaag staat de eerste boottocht al gepland! Tijdens deze tour zagen wij al meteen veel verschillende apen, slangen, neushoornvogels, groene duiven, hagedissen en neusapen. Het is een erg mooie en rustgevende tocht!

Kinabatangan rivier

Kinabatangan rivier

Om 18:30 uur staat het buffet klaar en in de avond maak je je klaar voor de avond boottocht. 's Avonds zul je andere dieren zien dan overdag. Wij zagen er krokodillen, uilen, ijsvogels en angry birds. 

Kinabatangan rivier

Kinabatangan rivier

Dag 2

Vandaag sta je vroeg op, want je stapt om 06:00 uur de boot in om nog een tocht te doen tijdens zonsopkomst. Tijdens deze boottocht zagen wij een orang-oetan met een baby! Helaas leven er nog maar weinig orang-oetans bij de Kinabatangan rivier en je moet dus echt geluk hebben om ze te zien.

Kinabatangan rivier

Kinabatangan rivier

Als je terugkomt van de boottocht staat het ontbijt klaar. Na het ontbijt maak je je klaar voor de jungle walk. Je gaat namelijk een stukje lopen door de jungle, opzoek naar de kleinere dieren zoals insecten, vlinders en spinnen. Je leert er meer over de jungle en welke bomen er groeien. 

Kinabatangan rivier

Kinabatangan rivier

Om 12:30 staat de lunch klaar en na de lunch heb je tijd voor jezelf. Wij gingen de buurt lopend verkennen en liepen door dorpjes om te kijken hoe de lokale mensen hier leven. Erg leuk en zeker een aanrader om te doen! In de middag ga je weer het water op voor een boottocht en doe je een andere route dan de eerste dag.

Na het avondeten konden wij kiezen voor een jungle walk in het donker of nog een avond boottocht. Wij kozen voor het laatste, omdat we heel graag een grote krokodil wilden zien. Tot nu toe hadden we alleen nog baby krokodillen gezien. We vertelden dit tegen de gids en de gids deed er echt alles aan om een grote krokodil te vinden. Na heel veel zoeken kwamen we er eindelijk één tegen van 2,5 meter lang! Een geweldig moment en een leuke afsluiting van onze trip naar de Kinabatangan rivier.

Kinabatangan rivier

Kinabatangan rivier

Dag 3

Op de laatste dag ga je na het ontbijt je spullen inpakken en word je weer teruggebracht naar Sandakan of het vliegveld. Het zit er helaas weer op!

Palmolie plantages

Toen ik in de bus zat richting de Kinabatangan rivier zag ik de omgeving snel veranderen in kilometerslange palmolie plantages. Je hoort het vaak op tv: de bosbranden en de schade voor het milieu van deze plantages, maar het doet pas echt wat met je als je het met eigen ogen ziet en olifanten ziet lopen in afgebrande bossen. De jungle wordt gekapt of afgebrand en er wordt plaats gemaakt voor palmbomen. Veel dieren die in de jungle leven, overleven het niet en dat is ook de reden waarom er steeds minder diersoorten zijn op het eiland Borneo. Dat is wat mij betreft echt zonde! 

Kinabatangan rivier