december 17, 2019

De Mount Kinabalu is met zijn 4095 meter hoogte de hoogste berg van Zuid-Oost Azië. Veel reizigers komen hierheen om de berg te beklimmen. En dat is niet voor niets: je hebt er namelijk prachtig uitzicht over het hele eiland Borneo! Het is een pittige klim, maar voor iedereen mogelijk die fit is en geen klimervaring heeft. In deze blog vertel ik je waar je de bergbeklimming zo goedkoop mogelijk kunt boeken, waar je rekening mee moet houden en hoe de 2-daagse trekking eruitziet.

Mount Kinabalu

Waar boeken en wat kost het?

De Mount Kinabalu beklimmen is geen goedkope activiteit. Dat komt omdat er slechts 150 vergunningen per dag worden gegeven. Er kunnen dus per dag 75 mensen omhoog en 75 mensen omlaag. Om die reden zijn de plekken schaars en prijzig. Veel bloggers raden aan om minimaal 3 maanden van te voren te boeken. Ben jij nou net als ik een backpacker die juist niet te veel wilt plannen? Ik boekte de berg last minute en ik ga je precies vertellen hoe jij dat ook kunt doen.

Ik boekte de tour bij Uncle Jack van Jungle Jack Backpackers. Uncle Jack is zelf backpacker geweest en heeft nu een eigen kamp vlakbij de entree van de Mount Kinabalu. Jungle Jack Backpackers ligt op ongeveer 1800 meter hoogte en je kunt daarom alvast goed wennen aan de hoogte. De meeste organisaties gaan vanaf de stad Kota Kinabalu op zeeniveau naar 3278 meter hoogte in één dag. Op deze manier heb je grote kans om last te krijgen van hoogteziekte. Uncle Jack gaat iedere ochtend naar de berg om vergunningen te kopen die last minute zijn geannuleerd. Op deze manier kan hij een goedkopere prijs krijgen en is Jungle Jack Backpackers de goedkoopste organisatie om de berg mee te beklimmen.

Je kunt bij Uncle Jack de tour dus niet van te voren boeken. Je stuurt hem gewoon op Facebook een berichtje dat je er aankomt en hij wacht je op bij het vliegveld (als je daar naar vraagt) of je gaat op eigen houtje naar het kamp. De kosten voor het beklimmen van de berg in 2 dagen, inclusief 1 overnachting op de berg, 2 nachten bij het kamp van Jungle Jack Backpackers en al het ontbijt, lunch en avondeten is 1380RM (ongeveer 300 euro). Dit klinkt veel, maar veel organisaties bieden tours aan vanaf 600 euro. Als je aan komt bij Jungle Jack Backpackers weet je nog niet van te voren wanneer je kan klimmen. Er zitten twee nachten inbegrepen bij het kamp. Ik moest twee dagen wachten totdat ik de berg kon beklimmen. Het is wel fijn om na de berg nog één nacht bij Uncle Jack te overnachten, je bent namelijk helemaal kapot. Voor 50RM inclusief al het eten kun je een nacht extra boeken bij Jungle Jack Backpackers. Als je net als ik twee nachten slaapt bij Uncle Jack voordat je de berg gaat beklimmen, is het verstandig nog één nacht na de berg bij te boeken.

Het kamp van Jungle Jack Backpackers is prima. Van te voren had ik gelezen dat het heel primitief zou zijn. Echter, bij aankomst viel dit reuze mee. Er zijn zowel gezamenlijke kamers als privé kamers. Als je als stelletje komt, zoals wij, dan krijg je van Uncle Jack gewoon een tweepersoonskamer (indien beschikbaar). Het kamp is verdeeld in twee delen. Er is een huis boven op de berg, daar is ook de keuken en eet je gezamenlijk. Vanaf hier kijk je op het andere kamp, deze ligt iets lager. In dit kamp heb je meerdere kamers, beneden een gedeelte om te sporten en een gedeelde (warme) douche. Al het eten wat vers klaargemaakt wordt door het personeel is heerlijk en de beste plek waar ik gegeten heb tijdens mijn reis door Maleisië!

Jungle Jack Backpackers Mount Kinabalu

Jungle Jack Backpackers Mount Kinabalu

Hoe voorkom ik hoogteziekte?

Het is belangrijk om te weten dat wanneer je boven de 3000 meter begeeft, je 30% minder zuurstof krijgt. Om die reden krijgen veel mensen last van hoogteziekte. Ik had er helaas ook last van, mede doordat ik astma heb en sowieso al minder zuurstof heb dan de gemiddelde mens. Hoe hoger je komt in de bergen, hoe lager de luchtdruk en hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Bij hoogteziekte krijg je ontzettend hoofdpijn en voel je je niet lekker. Een paracetamol helpt dan eigenlijk niet. 

Maar hoe kun je hoogteziekte (proberen) te voorkomen? De belangrijkste tip is: doe rustig aan! De eerste dag ga je naar 3278 meter hoogte, waar je overnacht in een hostel, straks vertel ik je daar meer over. Doordat je in een rap tempo naar 3278 meter hoogte gaat, kan je lichaam eigenlijk niet wennen aan de hoogte. Je doet er dus goed aan om je tour te boeken bij Jungle Jack Backpackers, omdat je dan al op 1800 meter bent en kunt acclimatiseren.

Het is belangrijk om te weten dat alcohol en roken hoogteziekte versterkt. Probeer dus twee dagen voordat je de berg beklimt geen alcohol te benuttigen en niet te roken. Doe ook de dagen voordat je de berg gaat beklimmen rustig aan. Ga niet hele wandelingen maken in de omgeving. Doe lekker een spelletje met andere backpackers bij Uncle Jack, geniet van het uitzicht of lees een boek. De laatste tip die ik je wil meegeven is: drink heel veel water. Uitdroging kan namelijk de hoogteziekte versterken.

Wat moet ik meenemen?

Het is goed om te weten dat het op de top van de Mount Kinabalu rond het vriespunt is. Dat is erg koud en warme kleding is dus zeker aan te raden. Nu begrijp ik als backpacker dat je natuurlijk geen warme kleding bij hebt tijdens je reis door Maleisië. Gelukkig begrijpt Uncle Jack dat ook! Je kunt bij het dus warme kleding krijgen zoals een muts, handschoenen en een sjaal. Ik heb een lijstje gemaakt met dingen die je echt moet meenemen:

 • Camera
 • Een rugzak
 • Een waterdichte jas
 • Warme kleding, het liefst zoveel mogelijk lagen.
 • Een muts, sjaal en handschoenen (verkrijgbaar bij Jungle Jack Backpackers)
 • Een hoofdlamp 
 • Een waterfles of LifeStraw
 • Dextro of iets anders voor energie
 • O.R.S. Dit is een supplement dat je kunt mixen met water waardoor je de juiste zouten en glucose binnenkrijgt. Hiermee voorkom je uitdroging.
 • Blaren pleisters
 • Wandelschoenen of andere schoenen waar je twee dagen op kunt lopen
 • Wandelsokken 
 • Één of twee nordic walking stokken is erg handig voor tijdens het klimmen
 • Medicijnen, deodorant en eventueel shampoo/douchegel
 • Een microvezel handdoek
 • Geld voor eventueel een blikje cola
 • Zonnebril
 • Zonnebrand

Hoe ziet de 2-daagse trekking eruit?

Nadat je één of twee dagen rustig aan hebt gedaan bij Jungle Jack Backpackers ga je eindelijk de berg beklimmen! In twee dagen zul je de top van de Mount Kinabalu bereiken op 4095,2 meter hoogte. Een uitdaging voor je lichaam en geest, maar wanneer je de top bereikt, wordt je beloond met prachtig uitzicht! 

Dag 1 

Yes, het is eindelijk zover! Vandaag vertrek je naar de Mount Kinabalu. Na slechts een paar minuten rijden van het kamp van Uncle Jack arriveer je bij de entree. Hier moet je papieren ondertekenen en krijg je een pasje met de vergunning. Met een gids ga je vandaag naar 3278 meter hoogte, een totale afstand van 6 km. Wat mij betreft was dit stuk prima te doen. Het pad bestaat vooral uit trappen en stenen. Onderweg zie je eekhoorntjes, vleesetende planten, watervallen en de mooie jungle.

Jungle Jack Backpackers Mount Kinabalu

Na een aantal uur klimmen (afhankelijk van je eigen snelheid) arriveer je bij het Laban Rata Resthouse, het hostel waar je zult overnachten. Ik kwam aan om 15:00 en om 16:30 stond het avondeten klaar. Een prima buffet dat inbegrepen is. Extra drankjes zijn voor eigen kosten. Na het eten kun je het beste even rustig aan doen en heel vroeg gaan slapen. Je wordt namelijk om 02:00 verwacht bij het 'ontbijt'. Als je niet kan slapen, zorg dan dat je geen slaappillen neemt. Dit vergroot de kans op hoogteziekte. Het hostel bestaat uit verschillende slaapzalen waar je ook een (koude) douche kunt nemen. Rust goed uit en drink veel water. Morgen komt namelijk het zwaarste stuk.

Laban Rata Resthouse

Dag 2

Om 01:30 gaat de wekker en kleed je je warm aan. Je wordt om 02:00 bij het eerste ontbijt verwacht. Eet hier goed, ook al heb je geen trek, vandaag wordt namelijk heel zwaar. Vandaag is de route een stuk korter dan gisteren, totaal 2,5 km, maar wel veel steiler. Door de hoogte is het ook veel zwaarder. Met een lamp op je hoofd vertrek je in het pikkedonker naar de top. De bedoeling is om de zonsopgang te bekijken op de top (indien het niet bewolkt is).

De eerste kilometer is het nog goed te doen, de route bestaat uit alleen maar trappen. Na één kilometer veranderd de omgeving van jungle naar een soort maanlandschap: geen bomen en natuur, maar alleen maar stenen. Vanaf dit punt heb je ook geen trappen meer, maar alleen een touw waar je je zelf mee omhoog kunt trekken. Zorg dat je goed oplet, je bent namelijk niet gezekerd. Voor mij was dit stuk echt verschrikkelijk aangezien ik heel erg last had van hoogteziekte en uitputting en het erg koud was. Ik heb meerdere malen gedacht om terug te gaan en op te geven. Vanaf dit punt wordt het een gevecht met je geest. Sta sterk in je schoenen en geef niet op! Je krijgt namelijk zo'n voldaan gevoel wanneer je na de strijd met jezelf de top bereikt! 

Na een paar uur klimmen, bereik je eindelijk de top. Houd er rekening mee dat het heel koud is, rond het vriespunt. Zorg dus dat je er niet te vroeg bent anders moet je wachten in de kou voor de zonsopgang. Helaas toen ik er was, was het bewolkt waardoor er geen mooie zonsopkomst was. Maar het uitzicht was zeker de moeite waard! Toen eenmaal de bewolking minder werd, kon je het een groot deel van Borneo zien. Het lijkt wel of je op een andere planeet bent! Geniet van het uitzicht en neem, ondanks de kou, toch even je rust en maak natuurlijk een leuke foto op de top!

Jungle Jack Backpackers Mount Kinabalu

Jungle Jack Backpackers Mount Kinabalu

De afdaling

Nadat je genoten hebt van het uitzicht en wat tot rust bent gekomen, komt wat mij betreft het zwaarst stuk: de afdaling. Wat dit mentaal zwaar maakt, is dat je gewoon zo snel mogelijk naar beneden wilt en geen doel meer hoeft te bereiken, je hebt namelijk al de top bereikt. Eerst ga je 2,5 kilometer terug naar het Laban Rata Resthouse, hier krijg je een tweede ontbijt. Het is dan pas rond 09:00 uur. Omdat ik last van hoogteziekte en uitputting had, heb ik eerst 20 minuten geslapen om een beetje tot rust te komen. 

Na het ontbijt ga je de route van de eerste dag, 6 kilometer, weer naar beneden. Het is heel zwaar voor je lichaam, omdat je knieën alles opvangen. Maar wanneer je eindelijk weer beneden bent, staat Uncle Jack je op te wachten en kun je moe en voldaan terug naar Jungle Jack Backpackers waar een geweldige lunch op je te wachten staat. Al met al is het beklimmen van de Mount Kinabalu zwaar, voor zowel lichaam als geest, maar wat je er voor terug krijgt is het wat mij betreft 200% waard! Je bent namelijk een geweldige ervaring rijker en dat neemt niemand je meer af!

Jungle Jack Backpackers Mount Kinabalu

Jungle Jack Backpackers Mount Kinabalu

P.S. de dagen erna zul je last hebben van hevige spierpijn. Plan dus geen andere hikes de dagen nadat je de berg beklommen hebt. Na het beklimmen van de berg bleef ik een extra nacht bij Jungle Jack Backpackers. De volgende ochtend pakte ik de bus naar Sandakan en vanaf daar regelde ik een tour naar de Kinabatangan rivier waar je drie dagen de mooiste dieren kunt spotten vanaf het water. Ideaal dus om lekker rustig aan te doen! Je leest er alles over in mijn blog "Bijzondere dieren spotten op de Kinabatangan rivier in Maleisië".