december 28, 2019
Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar orang-oetans in het wild leven. Orang-oetans leven namelijk op slechts twee plekken ter wereld: het eiland Borneo en het Indonesische eiland Sumatra. Tijdens onze rondreis door Maleisië en Indonesië hebben wij op beide eilanden orang-oetans gezien, maar op in Bukit Lawang op Sumutra zagen we er héél veel! In deze blog vertel ik je meer over het spotten van orang-oetans in Bukit Lawang, hoe je er komt, hoe een tweedaagse trekking eruit ziet en waar je het beste kunt overnachten.
Op het eiland Maleisisch Borneo zagen wij slechts 1 orang-oetan met een jong tijdens onze tour door de Kinabatangan rivier. Hiermee hadden we al erg geluk, aangezien er nog maar weinig orang-oetans leven op het eiland Borneo. Dit heeft vooral te maken met de houtkap waarbij plaats wordt gemaakt voor palmolie plantages (helaas). Op het Indonesische eiland Sumatra zagen wij tientallen orang-oetans tijdens een jungle tocht van twee dagen door Bukit Lawang. Bukit Lawang is één van de beste plekken om orang-oetans te spotten. Wist je dat het DNA van de orang-oetan voor ongeveer 97% overeen komt met de mens? Dat maakt het erg bijzonder om orang-oetans te spotten in het wild!
De kans op het zien van orang-oetans in Bukit Lawang is heel erg groot, omdat er rondom Bukit Lawang een rehabilitatiecentrum zit voor orang-oetans. Hier worden orang-oetans die niet meer voor zich zelf kunnen zorgen, door bijvoorbeeld de bosbranden, mishandeling of verwonding, klaar gemaakt om terug het wild in te gaan. Er leven in de jungle van Bukit Lawang dus wilde orang-oetans, maar ook semi-wilde orang-oetans. De semi-wilde orang-oetans zijn de orang-oetans die zijn vrijgelaten in de natuur vanuit het rehabilitatiecentrum. Deze orang-oetans zijn gewend aan mensen en zijn daarom niet snel bang en vinden het juist interessant. Tijdens de jungle trekking zie je duidelijk verschil tussen de wilde en semi-wilde orang-oetans. De wilde orang-oetans blijven namelijk hoog in de bomen, terwijl de semi-wilde orang-oetans helemaal naar de grond komen. Je kunt dus héél dichtbij de orang-oetans komen. Eén van de semi-wilde orang-oetans is Jacky. Jacky pakt iedereens hand vast en laat je niet zomaar los. Wees niet bang, Jacky doet echt niemand iets kwaad!
De grootste reden om naar Bukit Lawang te reizen is het zien van orang-oetans in hun natuurlijke habitat. Bukit Lawang is makkelijk bereikbaar vanaf het vliegveld van Medan. Vanaf Amsterdam is er helaas geen rechtstreekse verbinding met Medan. Je kunt er voor kiezen om, net zoals ons, een retourtje te boeken naar Kuala Lumpur en vanaf daar voor slechts een paar tientjes een ticket te boeken naar Medan. Je kunt het beste alle vliegtickets vergelijken op de website van Skyscanner en Tix. Bij Skyscanner kun je eenvoudig op de kalender bekijken welke dag het goedkoopst is om te vliegen. Als je eenmaal een datum hebt gevonden, kun je ook nog de prijzen vergelijken op de website van Tix. De prijzen en voorwaarden kunnen namelijk wel eens verschillen dus vergelijken kan altijd. Vaak zijn de voorwaarden bij Tix flexibeler dus iets meer betalen heeft ook zo z'n voordelen.
Vanaf Medan is het nog zo'n 4 uur rijden naar Bukit Lawang. Neem vanaf het vliegveld de ALS-bus richting Binjai. De bussen staan buiten het vliegveld en op de bus staat 'ALS'. Het is ongeveer 2 uur rijden en het kost 45.000 RP. Vanaf Binjai stap je over op een 'minibus'. Vanaf Binjai is het ook ongeveer 2 uur rijden. De prijs van de minibus is onderhandelbaar. De chauffeur zei eerst tegen ons om 100.000 RP te betalen per persoon. Hier gingen wij niet mee akkoord, omdat ik gehoord had dat locals veel minder betalen. Als de buschauffeur aangeeft dat de prijs niet onderhandelbaar is, pak dan je spullen en loop weg. Bij ons kwam de buschauffeur achter ons aan en zei dat we voor 50.000 p.p. mee mochten. Even later sprak ik een local in de bus en die was benieuwd wat wij betaald hadden, zij had namelijk 20.000 RP betaald. Houd er rekening mee dat de bus niet comfortabel is. Er is plek voor zo'n 12 personen en ik denk dat wij er wel met 22 personen in gezeten hebben. Je stopt onderweg vaak, omdat er weer meer locals willen instappen. Steeds als je denkt, de bus zal nu wel vol zitten, komt er weer iemand bij. Zelfs op het dak zaten mensen. De weg zelf is ook niet erg goed en bestaat uit veel kuilen. Al met al was het wel een bijzondere ervaring. Op de terugweg pakten we een gedeelde taxi, dit was een stuk comfortabeler. Heb je geen zin in zo'n lange busreis? Je kunt eenvoudig een taxi online reserveren vanaf de luchthaven naar Bukit Lawang. Op de website van 12go.asia kun je alle busopties bekijken.
✈ Internet in Indonesië: Helaas is je Nederlandse internetabonnement niet beschikbaar in Indonesië. Bij de meeste hotels heb je echter wel Wi-Fi, maar wil je liever altijd en overal internet hebben dan raden we een eSIM aan. Dit is een digitale simkaart die je toegang geeft tot lokaal 4G- of 5G netwerken. Ideaal dus wanneer je liever niet offline wilt zijn! Via de website van Airalo kun je een eSIM aanschaffen.
UPDATE 2023: Wij zijn voor corona naar Sumatra geweest dus ik weet niet of deze prijzen nog kloppen. Ben je er geweest en is het veel duurder dan ik hier aangaf? Laat het mij vooral weten via een berichtje op Instagram. Dan pas ik het meteen aan zodat andere lezers er wat aan hebben!
De meeste reizigers doen een tweedaagse jungle trekking en zo deden wij dat ook. Ik raad je aan om minimaal een tweedaagse tour te doen, omdat je dan diep de jungle ingaat en middenin de jungle slaapt. Heb je korter de tijd of ben je niet fit genoeg om twee dagen te hiken? Je kunt er ook voor kiezen om één dag naar de jungle te gaan. Ook dan heb je al een grote kans om orang-oetans te spotten. De kosten voor een 1-daagse tour is 35 euro en een 2-daagse jungle trekking kost 100 euro. Bij de 2-daagse tour zit fruit, 2 x lunch, 1 x diner, 1 x ontbijt, snacks, koffie, thee en drinkwater inbegrepen. Hieronder ligt ik toe hoe de 2 dagen eruit zien. Boek je tour bij EcoTravel, een organisatie die zich inzet voor het behouden van de natuur. Ze proberen zo veel mogelijk lokale producten aan te bieden, ruimen afval op van andere tijdens de tocht en proberen zo veel mogelijk bij te dragen aan de natuur.
Om 9:00 uur word je opgehaald door de gids en haal je andere reizigers op. Met een kleine groep ga je de jungle in. Je benen worden meteen goed getest: je gaat namelijk een heel stuk met trappen omhoog. Eenmaal boven ga je dieper de jungle in. Wij waren nog geen 5 minuten in de jungle en zagen al de Thomas Leaf Monkey. Dit is een speciale aap die alleen leeft in de jungle van Sumatra. Na 15 minuten lopen zagen wij al hele groepen orang-oetans, zowel wilde als semi-wilde. Het is ontzettend bijzonder om deze gigantische dieren in het echt te zien. Je kunt redelijk dichtbij komen, maar als het grote mannetje jouw richting oploopt, moet je een goede afstand bewaren!
Het is tijd voor een tussenstop en op een rustig plekje eet je een verse fruitsalade om wat energie van te krijgen. Naast de orang-oetans en Thomas Leaf Monkeys, leven er nog veel meer dieren in de jungle van Sumatra zoals gibbons en insecten. Na de pauze ga je dieper de jungle in en kom je veel verschillende dieren en planten tegen. Tijdens de jungle trekking stop je voor een lunch. De gidsen hebben in banenblad nasi goreng warm gehouden. Met je handen eet je dit op, een échte jungle ervaring dus!
Aan het einde van de middag kom je aan bij een grote rivier waar kampen zijn om te overnachten. Er is geen elektriciteit, geen wifi of normale wc: je gaat echt back to the basic. 's Avonds vermaken de gidsen je met leuke spelletjes en raadsels. Ook het eten dat klaargemaakt was, smaakte heerlijk. Je slaapt op een matje met een klamboe of in een tent en wordt 's ochtends wakker door de stromende rivier en alle jungle geluiden, heerlijk!
Na een rustgevende nacht ga je ontbijten. Na het ontbijt ga je hiken naar een waterval. Helaas had het bij ons de hele nacht geregend waardoor de rivier twee keer zo breed was geworden. Om naar de waterval te gaan, moest je door de rivier heen en vanwege de veiligheid is dat bij ons helaas niet door gegaan. Gelukkig hoef je niet het hele stuk door de jungle terug te hiken: je gaat namelijk raften op aan elkaar gebonden opblaasbanden! Onderweg stop je nog bij een waterval en al snel ben je terug in Bukit Lawang. De jungle trekking is wat mij betreft een superleuke ervaring en iets om nooit meer te vergeten! Helaas zijn de foto's niet van hele goede kwaliteit. Dit komt omdat mijn camera aan het begin van de jungletocht kapot ging. Een ontzettende tegenvaller, maar ondanks dat zijn vooral de leuke herinneringen van de tocht mij bijgebleven.
Mocht je je jungle tour boeken bij EcoTravel, zorg dan dat je ook een kamer boekt bij EcoTravel Cottages. Je hebt hier mooie en nette kamers voor slechts 20 euro per nacht. Wil je echt goedkoop overnachten en heb je niet veel luxe nodig? Boek dan een kamer bij Rain Forest Guest House. Wij sliepen hier voor slechts 3 euro per nacht, één van de goedkoopste accommodaties waar we in Zuidoost-Azië hebben overnacht!
Vind goedkope hotels in Bukit Lawang
Bestel een interessante reisgids voor Sumatra
Vind goedkope vliegtickets naar Sumatra
Reserveer hier bus- en treintickets in Sumatra
Reserveer tickets en activiteiten in Bukit Lawang
Boek een rondreis naar Sumatra
Bestel handige reisartikelen voor je reis naar Sumatra
Bekijk hier onze Backpack Inpaklijst!
De jungle trekking van twee dagen in Bukit Lawang was zeker één van onze hoogtepunten tijdens onze rondreis door Maleisië, Borneo en Sumatra. Deze trekking moet je zeker eens in je leven gedaan hebben, want ik weet zeker dat dit één van de mooiste herinneringen wordt!
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
- 5 x doen in Bukit Lawang, Indonesië
- Pulau Weh: 9 x tips voor het paradijselijke eiland bij Sumatra
- Rondreis Bali: 8 x tips en bezienswaardigheden
- Munduk, Bali: ontdek één van de mooiste plekjes van Bali
- Wat te doen in Ubud, Bali? 16 x de leukste tips!
- Canggu, Bali: dit zijn de 10 leukste dingen om te doen!
- Sidemen, Bali: 10 x tips voor het authentieke Bali
- Wat te doen in Amed? 10 leuke tips voor Amed in Bali!
- Nusa Lembongan en Nusa Ceningan: dit zijn de leukste tips!
- Nusa Penida: tips voor dit paradijselijke eiland bij Bali
- Wat te doen in Sanur, Bali? 10 x de leukste tips!
- Seminyak, Bali: dit zijn de 6 leukste dingen om te doen
- Kinabatangan rivier: spot bijzondere dieren in Maleisië
- Wilpattu National Park: 5 tips voor een safari in Sri Lanka
- Rondreis Maleisië + Borneo in 2 weken | De ultieme route
- Mount Kinabalu beklimmen: alles wat je moet weten
- Khao Sok National Park: groene parel van Thailand
- Rondreis Laos in 2 weken | Onze reisroute
- Rondreis Vietnam in 3 weken | De ultieme reisroute
- Angkor Wat tempels bezoeken: Praktische informatie + tips
- Tuktuk huren in Sri Lanka: maak een onvergetelijke rondreis!
Blijf op de hoogte van de nieuwste reisblogs, tips voor toffe bestemmingen, kortingsacties en de nieuwste reisartikelen!
ONZE BELOFTES
✔️ Voor 23:30 uur besteld = morgen in huis*
✔️ Gratis verzending vanaf 39,-
✔️ 30 dagen bedenktijd
✔️ 2 jaar zorgeloze garantie
KLANTENSERVICE
VEILIG WINKELEN
© 2024 Reismonkey. Alle rechten voorbehouden - KVK: 75968088 - BTW: NL860461464B01