december 28, 2019

Er zijn maar weinig plekken op de wereld waar orang-oetans in het wild leven. Orang-oetans leven namelijk op slechts twee plekken: het eiland Borneo en het Indonesische eiland Sumatra. In deze blog vertel ik je meer over het spotten van orang-oetans in Bukit Lawang op het eiland Sumatra.

Tijdens onze reis door Maleisië en Indonesië hebben wijop beide eilanden  orang-oetans gezien. Op het eiland Maleisisch Borneo zagen wij slechts 1 orang-oetan met een jong tijdens onze tour door de Kinabatangan rivier. Hiermee hadden we al erg geluk, aangezien er nog maar weinig orang-oetans leven op het eiland Borneo. Dit heeft vooral te maken met de houtkap waarbij plaats wordt gemaakt voor palmolie plantages (helaas). Op het Indonesische eiland Sumatra zagen wij tientallen orang-oetans tijdens een jungle tocht van 2 dagen door Bukit Lawang. Bukit Lawang is één van de beste plekken om orang-oetans te spotten.

Hoe kom je er?

De grootste reden om naar Bukit Lawang te reizen is het zien van orang-oetans in hun natuurlijke habitat. Bukit Lawang is makkelijk bereikbaar vanaf het vliegveld van Medan. Wij kwamen vanuit Pulau Weh, een paradijselijk eiland in het westen van Sumatra en vlogen eerst naar Medan. Vanaf Medan is het nog zo'n 4 uur rijden naar Bukit Lawang. Neem vanaf het vliegveld de ALS-bus richting Binjai. De bussen staan buiten het vliegveld en op de bus staat 'ALS'. Het is ongeveer 2 uur rijden en kost 45.000 RP. Vanaf Binjai stap je over op een 'minibus'. Vanaf Binjai is het ook ongeveer 2 uur rijden. De prijs van de minibus is onderhandelbaar. De chauffeur zei eerst tegen ons om 100.000  RP te betalen per persoon. Hier gingen wij niet mee akkoord, omdat ik gehoord had dat locals veel minder betalen. Als de buschauffeur aangeeft dat de prijs niet onderhandelbaar is, pak dan je spullen en loop weg. Bij ons kwam de buschauffeur achter ons aan en zei dat we voor 50.000 p.p. mee mochten. Even laten sprak ik een local in de bus en die was benieuwd wat wij betaald hadden, zij had namelijk 20.000 RP betaald. Houd er rekening mee dat de bus niet comfortabel is. Er is plek voor zo'n 12 personen en ik denk dat wij er wel met 22 personen in gezeten hebben. Je stopt onderweg vaak, omdat er weer meer locals willen instappen. Steeds als je denkt, de bus zal nu wel vol zitten, komt er weer iemand bij. Zelfs op het dak zaten mensen. De weg zelf is ook niet erg goed en bestaat uit veel kuilen. Al met al was het wel een bijzondere ervaring. Op de terugweg pakten we een shared taxi, dit kun je regelen in je hostel en is een stuk comfortabeler. 

Wilde en semi-wilde orang-oetans

De kans op het zien van orang-oetans in Bukit Lawang is heel erg groot, omdat er rondom Bukit Lawang een rehabilitatiecentrum zit voor orang-oetans. Hier worden orang-oetans die niet meer voor zich zelf konden zorgen, door bijvoorbeeld de bosbranden, mishandeling of verwonding, klaar gemaakt om terug het wild in te gaan. Er leven in de jungle van Bukit Lawang dus wilde orang-oetans, maar ook semi-wilde orang-oetans. De semi-wilde orang-oetans zijn de orang-oetans die zijn vrijgelaten in de natuur vanuit het rehabilitatiecentrum. Deze orang-oetans zijn gewend aan mensen en zijn daarom niet snel bang en vinden het juist interessant. Tijdens de jungle trekking zie je duidelijk verschil tussen de wilde en semi-wilde orang-oetans. De wilde orang-oetans blijven namelijk hoog in de bomen, terwijl de semi-wilde orang-oetans helemaal naar de grond komen. Je kunt dus héél dichtbij de orang-oetans komen. Eén van de semi-wilde orang-oetans is Jacky. Jacky pakt iedereens hand vast en laat je niet zomaar los. Wees niet bang, Jacky doet echt niemand iets kwaad!

Orang-oetan Bukit Lawang

2-daagse jungle trekking

De meeste reizigers doen een 2-daagse jungle trekking en zo deden wij dat ook. Ik kan je dit absoluut aanraden, omdat je diep de jungle ingaat en middenin de jungle slaapt. De kosten voor een 2-daagse jungle trekking is 90 euro en dit is overal dezelfde prijs. Wij boekten onze trekking bij het hostel waar we verbleven, Rain Forest Guest House. Voor slechts 3 euro per nacht kun je hier verblijven in een tweepersoonskamer! Ideaal vonden wij dat. 

Dag 1

Om 9:00 uur word je opgehaald door de gids en haal je andere reizigers op. Met een kleine groep ga je de jungle in. Je benen worden meteen goed getest: je gaat namelijk meteen een heel stuk met trappen omhoog. Eenmaal boven ga je dieper de jungle in. Wij waren nog geen 5 minuten in de jungle en zagen al de Thomas Leaf Monkey. Dit is een speciale aap die alleen leeft in de jungle van Sumatra. Na 15 minuten lopen zagen wij al hele groepen orang-oetans, zowel wilde als semi-wilde. Het is ontzettend bijzonder om deze gigantische dieren in het echt te zien. Je kan redelijk dichtbij komen, maar als het grote mannetje jouw richting oploopt moet je een goede afstand bewaren! 

Het is tijd voor een tussenstop en op een rustig plekje eet je een verse fruit salade om wat energie van de te krijgen. Naast dat orang-oetans en Thomas Leaf Monkeys leven, leven er nog veel meer dieren zoals gibbons en insecten. Na de pauze ga je dieper de jungle in en kom je veel verschillende dieren en planten tegen. Tijdens de jungle trekking stop je voor een lunch. De gidsen hebben in banenblad nasi goreng warm gehouden. Met je handen eet je dit op, een échte jungle ervaring dus! 

Orang-oetan Bukit Lawang

Orang-oetan Bukit Lawang

Aan het einde van de middag kom je aan bij een grote rivier waar kampen zijn om te overnachten. Er is geen elektriciteit, geen wifi of normale wc: je gaat echt back to the basics. 's Avonds vermaken de gidsen je met leuke spelletjes en raadsels. Ook het eten dat klaargemaakt was, smaakte weer heerlijk. Je slaapt op een dun matje met een klamboe en wordt 's ochtends wakker door de stromende rivier en alle jungle geluiden, heerlijk!

Orang-oetan Bukit Lawang

Orang-oetan Bukit Lawang

Dag 2

Na een rustgevende nacht ga je ontbijten. Na het ontbijt ga je hiken naar een waterval. Helaas had het bij ons de hele nacht geregend waardoor de rivier twee keer zo breed was geworden. Om naar de waterval te gaan moest je door de rivier heen en vanwege veiligheid is dat bij ons helaas niet door gegaan. Gelukkig hoef je niet het hele stuk door de jungle terug te hiken: je gaat namelijk raftend op aan elkaar gebonden opblaasbanden terug naar Bukit Lawang! Onderweg stop je nog bij een waterval en al snel ben je terug in Bukit Lawang. De jungle trekking is wat mij betreft een super leuke ervaring en iets om nooit meer te vergeten! Helaas zijn de foto's niet van hele goede kwaliteit. Dit komt omdat mijn camera aan het begin van de jungletocht kapot ging. Een ontzettende tegenvaller, maar ondanks dat zijn vooral de leuke herinneringen van de tocht me bijgebleven.

Orang-oetan Bukit Lawang

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen in Bukit Lawang? Lees dan mijn blog "5 x doen in Bukit Lawang, Indonesië"