april 29, 2020

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai zijn twee kleine eilanden die liggen in de baai van Phang Nga in Thailand. Met het bekende Phuket in het westen, Krabi in het oosten en Koh Phi Phi in het zuiden, zijn de eilanden Koh Yao Noi en Koh Yao Yai nog vrijwel onontdekt door het massatoerisme en dat maakt deze eilandengroep zo bijzonder. Ben je dus opzoek naar één van de mooiste eilanden van Thailand dat niet wordt overspoeld door het massatoerisme? Dan zit je bij de Koh Yao Noi en Koh Yao Yai goed!

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Op nog geen 20 minuten varen vanaf het bekende Phuket liggen de eilanden Koh Yao Noi en Koh Yao Yai die samen de eilandengroep Koh Yao vertegenwoordigen. Tegenwoordig worden de Thaise stranden overspoelt door het massatoerisme en gek genoeg zijn de Koh Yao eilanden nog vrijwel onontdekt.. Als je opzoekt bent naar rust, relaxen en mooie stranden dan zijn de Koh Yao eilanden perfect voor jou. De eilanden zijn niet geschikt wanneer je opzoekt bent naar een spannend nachtleven. Dan kun je beter naar het eiland Koh Phi Phi gaan. Ook zijn de stranden misschien niet zo wit als bij Koh Phi Phi máár daarentegen ben jij soms wel de enige die op een strand ligt in plaats van met honderden toeristen. In deze blog vertel ik je hoe je er komt, wat je kunt doen op de Koh Yao eilanden en waar je de mooiste stranden vindt. 

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Hoe kom je er?

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai zijn beide goed bereikbaar via Phuket of Krabi. Phuket beschikt over een internationale luchthaven dus vanaf Nederland, of zoals wij dat deden vanaf Cambodja, kun je rechtstreeks vliegen. Vanaf het vliegveld kun je een taxi pakken naar de Bang Rong Pier. Vanaf deze pier gaat er een longtail boot en een speedboot. Wij kozen voor de speedboot welke je in 20 minuten naar de eilanden brengt. Via Phuket is de snelste manier, maar je kunt er ook voor kiezen om via Krabi te gaan, bijvoorbeeld als dit handiger is, omdat je een rondreis door Thailand maakt. Vanaf Krabi pak je een gedeelde taxi naar de Thalane Pier. Bij de pier kun je met een longtail boot in 60 minuten naar de Koh Yao eilanden varen. Wij deden deze route andersom. 

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Verblijven op Koh Yao Noi of Koh Yao Yai?

Koh Yao Yai is het grootste eiland van de Koh Yao eilandengroep, maar Koh Yao Noi is iets verder ontwikkeld. Dat wil zeggen dat er meer (betaalbare) hotels te vinden zijn op Koh Yao Noi dan op Koh Yao Yai. Op beide eilanden vind je er tegenwoordig een supermarkt van de grote supermarktketen 7-eleven. Ook restaurants zijn er meer op Koh Yao Noi dan op Koh Yao Yai. Wij hadden er dus voor gekozen om op Koh Yao Noi te verblijven en een uitstapje te maken naar Koh Yao Yai. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal nachten op Koh Yao Noi te verblijven en daarna een aantal nachten op Koh Yao Yai. Wanneer je verblijft op Koh Yao Noi is het aan te raden om aan de oostkust je accommodatie uit te zoeken. Hier zitten namelijk de meeste restaurants en de leukste stranden. 

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Wat te doen op Koh Yao Noi

Omdat wij verbleven op Koh Yao Noi zet ik graag alle tips voor dit eiland voor je op een rijtje. 

Scooter huren en het eiland verkennen

Wanneer je verblijft op Koh Yao Noi is het aan te raden om een scooter te huren voor zolang je daar blijft. Op deze manier kun je de verschillende delen van het eiland verkennen, want er rijden namelijk geen taxi's. Het binnenland van Koh Yao Noi is groen en bestaat uit platteland met o.a. rijstvelden, rubberplantages en kokosnotenplantages. Er zijn niet veel wegen op Koh Yao Noi dus het leuke is om gewoon lekker rond te touren en zelf de verborgen plekjes te vinden. Welke leuke stranden je kunt bezoeken, licht ik straks hieronder verder toe.

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Relaxen, relaxen en nog meer relaxen

Dat je op het eiland voor de rust komt dat is nu wel duidelijk denk ik. Je kunt hier echt heerlijk relaxen. Lees een boekje, neem een duik in de zee en ga lekker zonnen. Dat doe je namelijk het beste op Koh Yao Noi!

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Kayakken naar Koh Nok

Ben je het zat om alsmaar te relaxen? Dan kun je vanaf Pasai Beach een kayak huren en kayakken naar het piepkleine eilandje Koh Nok. Het is ongeveer 45 minuten kayakken naar het eiland en op het eiland zelf kun je genieten van het uitzicht of het uitzichtpunt beklimmen. Let er dan wel op dat je goede schoenen meeneemt, want het is erg stijl om het uitzichtpunt te bereiken. 

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Zonsopkomst en zonsondergang bekijken

Ik vind het altijd super leuk om te genieten van de zonsopkomst en zonsondergang vanaf het strand. Op Koh Yao Noi heb je een mooie plek om de zonsopkomst te bewonderen en dat is vanaf Tha Khao Beach, in het oosten van het eiland. Je hebt hier uitzicht op allemaal kleine eilanden en daar komt de zon op. Prachtig! Ook voor de zonsondergang heb ik een mooi verborgen strandje gevonden. Op het meest westerse puntje van het eiland heb je een "Secret Beach", een strand die moeilijk bereikbaar is en niet heel bekend is. Dit is de ideale plek om de zonsondergang te bekijken!

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Hornbills spotten

Op het eiland zitten ontzettend veel hornbills, ookwel neushoornvogels in het Nederlands genoemd. Tijdens onze rondreis door Borneo hadden wij al een aantal keer deze mooie vogel gezien, maar op Koh Yao Noi zagen wij er echt honderden vliegen en ook van heel dichtbij. Kijk dus goed om je heen in de bomen of gewoon omhoog, want ze zitten echt overal!

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Een dagje naar Koh Yao Yai

Omdat wij verbleven op het eiland Koh Yao Noi kozen wij ervoor om een dagje met onze gehuurde scooter naar Koh Yao Yai te gaan. Vanaf de haven kun je de eigenaar van een longtail boot aanspreken en die brengt je, met scooter en al, naar de overkant in slechts 10 minuten. Koh Yao Yai is een groen eiland met veel kokosnotenplantages en rubberplantages. In een dag tijd kun je goed het noorden van het eiland verkennen en mooie stranden bezoeken. Liever ook het zuiden verkennen? Dan adviseer ik je een nachtje te blijven op Koh Yao Yai. Over de mooiste stranden van Koh Yao Yai vertel ik je hieronder meer.

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

De mooiste stranden van Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Op de eilanden Koh Yao Noi en Koh Yai Yai zijn verschillende mooie stranden te vinden. De ene is wit met wuivende palmbomen, de andere zijn verlaten baaien zonder  toeristen. Bij beide eilanden moet je wel echt rekening houden met de getijden. De meeste stranden zijn niet mooi wanneer het eb is. Vraag bij je hotel na wanneer het eb en vloed is. Ik vertel je hieronder welke 3 stranden wat mij betreft het mooist zijn van beide eilanden.

1. Leam Had Beach, Koh Yao Yai

Dit is met stip op één het mooiste strand van de eilandengroep Koh Yao. Het zand is echt parelwit met wuivende palmbomen en een mooie zandvlakte. Het mooiste is om dit strand te bezoeken wanneer vloed nét is geweest en het dus eb begint te worden. Je ziet dan de zandvlakte op z'n mooist.

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

2. Mankei Bay, Koh Yai Noi

Mankei Bay is een verbogen baai in het noorden van Koh Yao Noi. Het is een hele opgave om hier te komen, want de wegen zijn ontzettend slecht en je moet echt wel enige ervaring hebben met scooter rijden. Maar wanneer je er dan eindelijk bent, wordt je beloond met een prachtig verlaten strand. Toen wij er waren, hadden we dit strand helemaal voor ons alleen!

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

3. Pasai Beach, Koh Yao Noi

Pasai Beach is het populairste strand van Koh Yao Noi waar de meeste restaurants zitten. Het is een mooi strand waar ontzettend veel hornbills vliegen. Als je in de bomen kijkt hoor en zie je ze meteen. Je kunt hier lekker een dagje relaxen of een kayak huren en naar Koh Nok kayakken.

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Naast deze drie stranden zijn er nog veel meer leuke stranden te vinden op beide eilanden waar je amper toeristen vindt en kunt genieten van de rust. Je kunt deze makkelijk bezoeken wanneer je met de scooter op pad gaat. Overige stranden van Koh Yao Noi zijn: Tha Khao Beach, Klong Jark Beach, Long Beach en "Secret Beach". Omdat wij maar één dagje naar Koh Yao Yai zijn geweest hebben wij alleen het noorden van het eiland verkent. Leuke stranden op Koh Yao Yai in het noorden zijn: Son Bay Beach, Coco Beach en Thiwson Beach.

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Koh Yao Noi en Koh Yao Yai

Ik vond de Koh Yao eilanden echt geweldig en wilde dit graag met je delen. Heb ik je overtuigd om deze eilanden op je bucketlist te zetten? Laat het mij weten in een reactie! Als je op zoek bent naar meer leuke blogs over Thailand kun je deze hier lezen!