december 13, 2019

De Cameron Highlands ligt 150 km ten noorden van Kuala Lumpur en is perfect als je op zoek bent naar mooie natuur en rust tijdens je reis door Maleisië. De temperatuur is wat lager dan in de rest van het land doordat de Cameron Highlands op 1500 meter hoogte ligt. Door de hoge ligging is de Cameron Highlands uitermate geschikt voor landbouw. En dat is te zien: overal vind je theevelden, groene heuvels en watervallen. Kortom: een mooie regio om te verkennen.

Cameron Highlands Malesië

Vanaf Kuala Lumpur is het ongeveer 4 uur rijden met de bus naar de Cameron Highlands. Veel reizigers doen een tour in de Cameron Highlands, maar wat mij betreft kun je de omgeving prima op eigen houtje verkennen. Huur een scooter en verken de mooie natuur! Je hebt op deze manier veel meer vrijheid dan met een tour. 

Tanah Rata

Tanah Rata is het toeristische centrum van de Cameron Highlands en tevens de plek waar de bus stopt. Het is een klein dorpje waar verder niet veel te doen is, maar je hebt er wel een aantal wandelroutes. Straks vertel ik daar meer over. Als je door de hoofdstraat loopt van het dorp heb je aan beide kanten van de weg eettentjes. Als je vanuit de bushalterichting het centrum loopt, zie je al snel restaurants en winkels aan de rechterkant. Als toerist ben je geneigd hier al snel t gaan eten, omdat dit het eerste is wat je ziet. De restaurants zijn hier een stuk duurder dan je gewend bent in Maleisië en daarbij is het eten niet heel bijzonder. Aan de andere kant van de weg zitten ook restaurants, die niet opvallen behalve als je aan die kant van de weg loopt. Hier eten vooral locals en dát is juist waar ik graag wil eten. Het eten is hier veel lekkerder en goedkoper dan aan de andere kant van de weg. Zo aten wij bij de Fisha Foods Corner Masakan Panas en dat was echt heerlijk!
Cameron Highlands Malesië

Wandel trails

Vanuit het dorp Tanah Rata kun je goed wandelen. Rondom Tanah Rata liggen namelijk veertien wandelroutes die langs watervallen, door dichte bossen en over hoge bergen leiden. Via Maps.me kun je alle veertien wandelroutes vinden. Wij wilden trail 10 doen, maar helaas door werkzaamheden was de route afgesloten. Uiteindelijk deden wij trail 4 die ons langs een waterval en door bossen bracht. Helaas zijn de trails niet zo goed aangegeven waardoor je snel verdwaalt. Houd daar rekening mee!

Cameron Highlands Malesië

Cameron Highlands Malesië

BOH theeplantage

Een bezoek aan de Cameron Highlands is niet compleet zonder de mooie theeplantages te bewonderen. In de Cameron Highlands zijn meerdere plantages te vinden, maar de bekendste is de BOH theeplantage. Met de scooter kun je hier vanaf Tanah Rata makkelijk heenrijden. Zorg dat je vroeg in de ochtend gaat zodat je de touringcars voor bent! Bij de BOH theeplantage kun je ook een kijkje nemen in de fabriek hoe de thee wordt geproduceerd en kun je de thee proeven in het restaurant. 

Cameron Highlands Malesië

Cameron Highlands Malesië

Mossy Forest

Vanaf de BOH theeplantage is het zo'n 5 km rijden naar het Mossy Forest. Dit is een bos wat helemaal bestaat uit mos en waar je leuk kunt wandelen. Je hebt hier ook prachtig uitzicht over de omgeving. De weg ernaar toe vanaf de BOH theeplantage is niet zo goed, maar tegelijkertijd is de omgeving prachtig. Overal zijn groene theeplantages en je hebt er een mooi uitkijkpunt

Mossy Forest Cameron Highlands Malesië

Mossy Forest Cameron Highlands Malesië

De Cameron Highlands mag wat mij betreft niet ontbreken tijdens je reis door Maleisië. Neem in ieder geval twee dagen de tijd voor de Cameron Highlands, dat is genoeg om de omgeving te verkennen!