mei 30, 2020

De Kuang Si watervallen liggen op een uurtje rijden van Luang Prabang in Laos en zijn wat mij betreft de mooiste watervallen van Zuidoost-Azië. De watervallen bestaan uit meerdere lagen en zeker in het droge seizoen kleuren de watervallen felblauw. Een prachtig gezicht en dit zal zeker één van je hoogtepunten worden tijdens je rondreis door het noorden van Laos. In deze blog deel ik hoe je bij de Kuang Si watervallen komt, wat je kunt verwachten en wat je zeker niet mag missen!

Kuang si waterval laos tips

Hoe kom je er?

De Kuang Si watervallen liggen op 29 km afstand van het leuke stadje Luang Prabang. Je kunt op verschillende manieren de watervallen bezoeken. Wij kozen er voor om de Kuang Si watervallen op eigen gelegenheid te bezoeken en huurden daarom een scooter bij ons guesthouse. Het voordeel hiervan is dat je de hele dag de tijd hebt en zelf je dag kunt inplannen. De wegen ernaar toe zijn ook prima, rustig en goed te doen. Dus vind je het niet erg om scooter te rijden in Laos? Dan zou ik zeker voor deze optie kiezen. Zorg wel dat je een scooter huurt bij je guesthouse of ho(s)tel en controleer de scooter altijd op gebreken door bijvoorbeeld een video te maken. 

Wil je liever niet op een scooter rijden? Dan kun je er voor kiezen om een tour te doen die je kunt regelen bij je accommodatie of bij één van de toeristenbureaus in de stad. Het nadeel is wel dat je altijd met de drukte komt aangezien alle tours tegelijkertijd weggaan en je vaak maar kort de tijd hebt bij de watervallen.

De laatste optie is om een tuc tuc te huren voor een dag. Op deze manier kun je met een groepje zelf voor een tijd kiezen om weg te gaan om de drukte te vermijden. Dit is natuurlijk wel een duurdere optie, maar als je met meer mensen bent, is dit zeker wel te doen.  

Kuang si waterval laos tips

Zwemmen en relaxen

De Kuang Si waterallen bestaan uit verschillende lagen watervallen en bij sommige plekken is het toegestaan om te zwemmen. Dit staat altijd met borden aangegeven. Doe dus zeker je zwemkleding aan en neem een duik! Houd er wel rekening mee dat het water heel koud kan zijn.

Kuang si waterval laos tips

De hoogste waterval 

De hoogste waterval van de Kuang Si watervallen is maar liefst 60 meter hoog en dit is dan ook één van de populairste watervallen. Er mag hier niet gezwommen worden, maar alleen al de waterval bewonderen is leuk. De hoogste waterval vind je aan het einde van alle watervallen. 

Kuang si waterval laos tips

Bereik de top van de watervallen

Wat veel mensen niet weten, is dat je de top van de hoogste waterval ook op kunt. Hier heb je een heel mooi groen gebied met verschillende poeltjes waar je lekker kunt relaxen of schommelen. De Kuang Si watervallen kunnen erg druk zijn, maar hierboven is vrijwel niemand te bekennen. Zorg wel dat je goede schoenen aan hebt, want het kan er glad zijn. Toen wij er waren in het droge seizoen viel het wel mee, maar ik kan mij voorstellen in het regenseizoen dat het heel glad kan zijn aangezien het allemaal zandpaden zijn. 

Kuang si waterval laos tips

Entree en beste reistijd

De entree voor de Kuang Si watervallen bedraagt 20.000 kip (ongeveer 2 euro in 2020). De beste reistijd voor de watervallen is wat mij betreft het droge seizoen van november t/m april. De watervallen zijn dan misschien niet zo vol als tijdens het regenseizoen, maar ze kleuren wel prachtig blauw en de paden zijn gewoon goed begaanbaar. 

Kuang si waterval laos tips

Waar moet je rekening mee houden?

  • De Kuang Si watervallen zijn een populaire bestemming en daarom kan het zeker in de middag erg druk worden. Probeer de watervallen dus zo vroeg mogelijk te bezoeken.
  • De watervallen bestaan uit verschillende lagen en zeker de eerste laag kan druk zijn wanneer je aankomt met een tour of groep. Loop dan een stukje verder of doe de route andersom om de drukte te vermijden.
  • Wanneer je met een tour gaat, heb je geen tijd om de top van de hoogste waterval te bereiken. Huur daarom zelf een scooter om het hele gebied te kunnen bewonderen.
  • Doe je zwemkleding aan en goede schoenen die nat mogen worden, zoals Teva sandalen. Ik hield mijn Teva sandalen in het water aan, want de stenen kunnen onder water heel glad zijn. 
  • Neem water en eventueel eten mee. Er is wel een restaurant te vinden. Deze is natuurlijk wel aan de dure kant voor Aziatische begrippen. Je kunt ook voor de entree nog drinken en eventueel eten kopen. 
  • Bezoek de watervallen in het droge seizoen, dan zijn de watervallen op z'n mooist!

Kuang si waterval laos tips

De Kuang Si watervallen was zeker één van mijn hoogtepunten tijdens mijn tweeweekse rondreis door het noorden van Laos. Laos is een prachtig land met hele mooie natuur. Wil je meer lezen over het noorden van Laos? Lees dan hier al onze blogs van Laos