september 23, 2019

In het zuiden van Bosnië en Herzegovina, dichtbij de grens met Kroatië, vind je de Kravica watervallen. De Kravica watervallen behoren tot de mooiste bezienswaardigheden van Bosnië en Herzegovina. Bosnië en Herzegovina is een prachtig land in de Balkan met ongerepte natuur, daar waar het toerisme nog echt in de kinderschoenen staat. En dat maakt een roadtrip of een weekendje weg naar Bosnië en Herzegovina een goede keuze! In deze blog vertel ik je alles over de Kravica watervallen en geef ik je tips over wat je nog meer kunt doen tijdens je roadtrip.

Kravica watervallen Bosnië en Herzegovina

Wat je moet weten over de Kravica watervallen

De Kravica watervallen liggen in het zuiden van Bosnië en Herzegovina, vlakbij de grens met Kroatië. De watervallen van Kravica zijn ongeveer 25 meter hoog en bestaan uit verschillende watervallen. Alle watervallen komen uit op de Trebižat rivier en hebben ongeveer een breedte van 250 meter. Het leuke aan de Kravica watervallen is dat je hier de hele dag kunt relaxen en zwemmen. Het water is er wel erg fris waardoor je er alleen in de zomermaanden kunt zwemmen en dat voelt heerlijk verfrissend aan als het warm is. Bij de Kravica watervallen zijn ook een aantal restaurantjes waar je een lekker biertje kunt scoren. 

Vanaf de parkeerplaats zijn de Kravica watervallen makkelijk te bereiken door een aangelegd pad. De wandeling naar beneden duurt zo'n 10 minuten. Voor mensen die slecht ter been zijn, gaat er ook een treintje. Als je aankomt bij de Kravica watervallen kun je eerst genieten van het uitzicht. Houd er wel rekening mee dat het tijdens de zomermaanden erg druk kan zijn. Je kunt dan moeilijk met je handdoek aan het water liggen. Wij liepen een stuk door en gingen een kleine heuvel op. Hier heb je een heel groot grasveld waar vrijwel niemand ligt. Het is heerlijk om hier een aantal uur te relaxen en ondertussen te zwemmen in het water rondom de Kravica watervallen.

Kravica watervallen Bosnië en Herzegovina

Wat kost het om de Kravica watervallen te bezoeken?

De Kravica watervallen zijn in het hoogseizoen duurder dan in het laagseizoen. Maar gelukkig is het nog steeds niet duur. De kosten per volwassene in het hoogseizoen (1 juni t/m 30 september) zijn 10KM, omgerekend zo'n 5 euro. In het laagseizoen betaal je 8KM. Op de website staat aangegeven dat je moet betalen voor parkeren in het hoogseizoen. De kosten bedragen 2KM per uur of 6KM voor een dagticket. Wij bezochten de Kravica watervallen in het hoogseizoen (juni) en hoefde niet te betalen voor het parkeren. Wellicht hebben wij geluk gehad. De prijzen van de Kravica watervallen kunnen per jaar verschillen. Bekijk voor de actuele prijzen de website van de Kravica watervallen.

Hoe kom ik er?

De meeste mensen bezoeken de Kravica watervallen vanuit het stadje Mostar, wat op zo'n 40km afstand ligt. Helaas gaan er geen bussen of openbaar vervoer naar de Kravica watervallen waardoor je er het beste met een eigen huurauto heen kunt gaan. Het is ongeveer 50 minuten rijden vanuit Mostar. Ook kan je de Kravica watervallen bezoeken vanuit Kroatië. Vanuit Dubrovnik (Kroatië) is het 2,5 uur rijden en vanuit Split (Kroatië) is het 2 uur rijden. Wanneer je geen auto wilt of kunt huren, kun je ervoor kiezen om een tour te doen. Met de app GetYourGuide boek je eenvoudig (en goedkoop) excursies. Wanneer je een auto kunt huren, zou ik je wel adviseren dit te doen. Met de auto kun je namelijk zelf bepalen hoelang je blijft en waar je onderweg stopt. Ik adviseer je de Kravica watervallen als een dagtrip vanuit Mostar te doen. Mostar is namelijk een super leuk stadje die je zeker niet mag overslaan! In onze blog "Mostar: de leukste stad van Bosnië en Herzegovina" lees je waarom je dit stadje echt moet bezoeken.

Kravica watervallen Bosnië en Herzegovina

Ben je op zoek naar andere toffe bestemmingen in Bosnië en Herzegovina? Ga dan raften van watervallen over de Una rivier! Een super vette ervaring die niet mag ontbreken tijdens  je rondreis door Bosnië en Herzegovina. In onze blog "Raften over de Una river in Bosnië en Herzegovina" lees je hier alles over.