oktober 23, 2019

Wie aan Kroatië denkt, denkt aan watervallen. Nationaal Park De Plitvice meren is het mooiste Nationaal Park van Kroatië en makkelijk te bezoeken vanuit Zadar. Je vindt hier 16 blauwe meren en meer dan 400 watervallen verspreid over verschillende "verdiepingen". De watervallen van de Plitvice meren bezoeken, was iets wat al héél lang op mijn bucketlist stond. In 2019 bezocht ik dan eindelijk de Plitvice meren tijdens een rondreis door Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina

Plitvice meren Kroatië

Hoe kom ik er?

De Plitvice meren liggen in het zuiden van Kroatië en zijn goed bereikbaar vanaf de steden Zadar en Zagreb. Je kunt op drie manieren de Plitvice meren bezoeken: met de auto, met het openbaar vervoer of met een tour. Wij bezochten de watervallen met een huurauto. Je kunt deze makkelijk huren via bijvoorbeeld Sunny Cars. De wegen in Kroatië zijn erg goed dus als je de kans hebt om met de auto te gaan dan zou ik dat zeker doen! Met de auto is het ongeveer 1,5 uur rijden vanaf Zadar en 2 uur vanaf Zagreb. 

De tweede optie is om met het openbaar vervoer te gaan. Er rijden veel bussen in Kroatië, maar je moet er wel geduld voor hebben. Bussen komen wel eens te laat en doen er langer over dan als je zelf met een auto rijdt. In deze blog lees je alles over de busverbindingen in Kroatië.

Als laatste optie kun je ook een tour boeken vanaf Zadar of Zagreb. Dit heeft zeker niet mijn voorkeur, maar als je niet zelf met een auto kunt gaan of geen zin hebt in het openbaar vervoer, kun je altijd een tour boeken. Via Get Your Guide heb je voor 65 euro een dagtour vanuit Zadar. Ook vanuit andere steden kun je een tour boeken. 

Plitvice meren Kroatië

Tickets reserveren

Sinds april 2019 is het "verplicht" tickets vooraf te reserveren. Dit kan tot uiterlijk twee dagen voor de gewenste datum, daarna is het niet meer mogelijk om online tickets te reserveren. Weet je al wanneer je de Plitvice meren wilt bezoeken? Boek dan alvast je tickets. Ben je meer een persoon die op de bonnefooi gaat, zoals ik? Dan kun je het proberen om naar het park te gaan zonder tickets te reserveren. Check dan eerst via deze link voor welk tijdstip er nog tickets beschikbaar zijn en bij welke ingang. Zorg er voor dat je vroeg vertrekt zodat je zeker weet dat je nog kaartjes hebt. 

Plitvice meren Kroatië

Beste reistijd

Je kunt het hele jaar door de Plitvice meren bezoeken, maar ik denk dat mei en juni de beste maanden zijn. Het is er dan namelijk nog niet ontzettend druk en heet. Probeer de maanden juli en augustus te vermijden, het kan er dan heel druk zijn. Kun je niet om deze maanden heen? Ga dan heel vroeg in de ochtend zodat je de menigte voor bent. De prijzen in het hoogseizoen liggen ongeveer vier keer zo hoog dan in het laagseizoen. Goed om hier dus rekening mee te houden! Bekijk de actuele prijzen op de website van de Plitvice meren.

Leuke wandelroutes

In het park kun je meerdere leuke wandelroutes volgen. Je hebt keuze uit twee ingangen waar je kunt beginnen. Het maakt in principe niet uit bij welke ingang je begint. Wij begonnen bij ingang 2 waar we een mooie wandelroute deden van totaal 12 km. Neem dus genoeg water mee! Ik zou je adviseren om niet de korte routes te doen, iedereen doet deze namelijk. Je kunt veel meer van het park zien door een langere route uit te kiezen. Een tip die ik je mee wil geven: loop de route andersom. Zeker in het hoogseizoen toen wij er waren (4 juli) kan het ontzettend druk worden op de looppaden bij de watervallen. Er stonden soms gewoon rijen lang om rechtdoor te gaan. Wij deden de route andersom en dat betekende dat er niemand die kant op ging. We konden dus overal zo doorlopen! Laat dit je vooral niet afschrikken, de Plitvice meren zijn erg mooi en zeker de moeite waard. Sommige plekken kunnen wat druk zijn, maar je hebt ook heel veel watervallen, blauwe meren en geweldige bossen helemaal voor jezelf! 

Plitvice meren Kroatië

Lees hier al onze blogs over Kroatië.