juni 17, 2020

Nong Khiaw is een slaperig dorpje in het noorden van Laos en wat mij betreft één van de mooiste plekken van Zuidoost-Azië. De natuur in deze omgeving is echt prachtig en het fijne is dat er geen massatoerisme is, iets wat ik heel belangrijk vind. Nong Khiaw is een plek waar je tot rust kunt komen, maar ook voor de actieveling is er genoeg te doen. Lees in deze blog alle tips en dingen die je kunt doen in Nong Khiaw!

Nong Khiaw Laos

1. Relaxen 

Zoals ik al zei is Nong Khiaw een slaperig dorpje. Houd je van rust en natuur? Dan zit je in Nong Khiaw goed! Nong Khiaw is de ideale plek om tot rust te komen tijdens je rondreis door Laos. Zorg dat je een bungalow aan de rivier boekt zodat je de hele dag een boek kunt lezen met prachtig uitzicht over de bergen.

Nong Khiaw Laos

2. Pha Daeng Peak Viewpoint

De omgeving van Nong Khiaw wordt omringt door prachtige bergen en het leuke hieraan is dat veel van deze bergen een uitkijkpunt hebben. Het bekendste uitkijkpunt is het Pha Daeng Paek Viewpoint. Je bent hier niet de enige, maar omdat er geen massatoerisme is, hoef je ook geen extreme drukte te verwachten zoals bij het Nam Xay Viewpoint in Vang Vieng. Met een handjevol toeristen kun je boven op deze berg genieten van het uitzicht over Nong Khiaw, de bergen en de rivieren. Doe goede schoenen aan, neem genoeg water mee en vergeet natuurlijk je camera niet. De hike naar de top duurt ongeveer 1,5 uur en onderweg kun je op verschillende plekken stoppen. Het is een pittige hike, bestaande uit voornamelijk traptreden, maar zeker goed te doen!

Nong Khiaw Laos 

Nong Khiaw Laos

3. Sleeping Woman Viewpoint

Het Sleeping Woman Viewpoint is een uitkijkpunt dat minder bekend is en dat betekent dat je echt bijna niemand onderweg tegenkomt. Wij kwamen één ander meisje tegen en bovenop het uitkijkpunt waren wij he-le-maal alleen. Wat mij betreft is dit het allermooiste uitkijkpunt van Nong Khiaw, mede door de ervaring dat je helemaal alleen bent en echt kunt genieten van de rust en de omgeving. Neem een lekker biertje mee, want die smaakt extra lekker als je de top bereikt hebt. De hike naar dit uitkpijkpunt is echter wel wat moeilijker dan het Pha Daeng Peak Viewpoint. Het Sleeping Woman Viewpoint is namelijk heel stijl waardoor het een stuk intensiever is en het duurt ongeveer 45 tot 60 minuten voor je de top bereikt. Het is niet voor iedereen geschikt, maar zelfs mij - mét zware astma - is het gelukt om de top te bereiken ;)

Nong Khiaw Laos

Nong Khiaw Laos

4. Ziplinen door de jungle

Ziplinen is één van de gaafste dingen om te doen door de jungle van Azië. Veel backpackers kiezen er voor om te ziplinen in Chiang Mai, echter is het hier behoorlijk prijzig in vergelijking met ziplinen in Nong Khiaw en ook nog eens heel druk door het massatoerisme. Wij kozen ervoor om daarom te gaan ziplinen door de jungle van Nong Khiaw en dat bleek een geweldige keuze te zijn! Met een klein groepje vertrekken we naar de zipline. Alleen al de weg er naar toe is prachtig, de natuur in Nong Khiaw is zó mooi! Het ziplinen zelf is ook ontzettend mooi en vooral heel puur, de natuur is nog weinig aangetast en dat maakt het zo leuk!

Nong Khiaw Laos

Nong Khiaw Laos

Wij boekten onze tour bij een klein excursiebureau. Het personeel is super aardig en tijdens het ziplinen erg gezellig! Je kunt de locatie ongeveer hier vinden. De kosten voor het ziplinen is ongeveer 35 dollar per persoon (in februari 2020). Je kunt kiezen voor een half day tour of een day tour, maar de route is hetzelfde. Dat wil zeggen wanneer je kiest voor een half day tour en de groep klein en snel is, je dezelfde route doet als de day tour. Kies dus voor de half day tour en vraag uit wat voor mensen de groep bestaat. Als er bijvoorbeeld een gezin met kinderen meegaat, kan het iets langer duren, omdat kinderen over het algemeen wat banger zijn. Als dit het geval is doe je de kortere route en dat is zonde!

Nong Khiaw Laos

Nong Khiaw Laos

5. Een dagje naar Muang Ngoi

Muang Ngoi is een klein dorpje op ongeveer 17 km van Nong Khiaw vandaan. Een aantal jaar geleden was dit 'authentieke' dorp alleen bereikbaar via een boot, was er geen WiFi en waren er amper accommodaties te vinden. Tegenwoordig is dat niet meer zo en kun je er als backpacker makkelijk verblijven. Wij kozen er voor om een dagtrip te maken naar Muang Ngoi met hetzelfde excursiebureau waarmee we gingen ziplinen. Ik kan je deze excursie zeker aanraden! Zo zag onze dag eruit:

In de ochtend vertrekken we met de boot richting Muang Ngoi. Onderweg stoppen we bij een klein dorpje waar de tijd echt nog heeft stil gestaan. Hier ervaren we hoe het Laotiaanse leven op het platteland is. De kinderen zwaaien, de hanen lopen in het rond en de moeders doen de was. Daarna varen we verder naar Muang Ngoi, waar we eerst een grot bezoeken en gaan hiken naar een uitkijkpunt. Als we in het dorp aan komen staat de lunch klaar en hebben we wat vrije tijd om rond te lopen in dit dorp. Persoonlijk heb ik weinig gevoel bij dit dorp, mede omdat het niet echt authentiek meer aanvoelt zoals wordt gezegd op het internet. Ik denk dat het door de jaren heen zo erg is veranderd dat het 'pure' van dit dorp is verdwenen. Verwacht er dus niet te veel van! 

Muang Ngoi Laos

Muang Ngoi Laos

Na Muang Ngoi varen we naar een ander dorp waar we gaan wandelen naar een waterval. De omgeving is hier echt prachtig door de vele rijstvelden, hoge bergen en loslopende buffalo's. Bij de waterval nemen we een verfrissende duik en relaxen we wat.

Muang Ngoi Laos

Muang Ngoi Laos

Na de waterval gaan we terug naar de boot en op de terug weg mogen we kajakken, een mooie afsluiter van deze leuke dag! Ondanks dat Muang Ngoi niet héél authentiek was, was deze dagtrip in combinatie met de andere dorpen en activiteiten zeker het waard!

Muang Ngoi Laos

6. Kajakken over de rivier

Mocht je de dagtrip naar Nong Khiaw niet doen dan kun je er voor kiezen om zelf een kajak te huren en lekker een middagje over de rivier te gaan kajakken!

Nong Khiaw Laos

7. Fietsen in de omgeving

De omgeving van Nong Khiaw zelf is al heel mooi, maar de dorpen die iets verder liggen, zijn ook de moeite waard om naar toe te fietsen. Houd er wel rekening mee dat fietsen zwaar kan zijn vanwege de bergen, kies dus voor een mountainbike!

8. Barbecueën bij Q Bar & Restaurant

Nong Khiaw is een slaperig dorpje, dat wil zeggen dat rond 21:00 bijna alles dicht is en het er behoorlijk uitgestorven kan zijn. Q Bar & Restaurant blijft gelukkig wat langer open en je kunt hier heerlijk barbecueën op z'n Aziatisch. Leuk, gezellig en ook nog eens lekker!

Nong Khiaw Laos

Hoe kom je er?

Nong Khiaw is makkelijk bereikbaar vanaf Luang Prabang. Vanaf je ho(st)el kun je een kaartje regelen voor de minibus. Bereid je voor op een pittige reis, de wegen naar Nong Khiaw zijn namelijk ontzettend slecht en bestaan uit veel gaten en hobbels. Onze chauffeur reed er ook nog eens heel hard overheen dus we waren blij dat we na 5 uur eindelijk in Nong Khiaw waren. Vanaf Vang Vieng kun je ook de minibus pakken, deze doet er zo'n 7 uur over en ook hier geldt dat de wegen heel slecht zijn! Zorg dat je minimaal 4 nachten verblijft in Nong Khiaw wanneer je activiteiten wilt ondernemen.

Beste reistijd Nong Khiaw

De beste reistijd voor Nong Khiaw is in het droge seizoen, van november tot en met maart. De paden zijn dan namelijk goed begaanbaar en de temperatuur is aangenaam. De rijstvelden staan jammer genoeg niet in bloei tijdens het droge seizoen, maar de natuur in Nong Khiaw is alsnog erg mooi! Wij waren er eind januari en het weer was perfect. In het regenseizoen kan reizen door Laos lastig zijn, omdat veel wegen overstromen. 

Nong Khiaw Laos

Veel reizigers slaan Nong Khiaw over wat ik echt niet kan begrijpen. Nong Khiaw is wat mij betreft één van de mooiste plekken van Zuidoost-Azië en dit mag zeker niet ontbreken op jou bucketlist! Heb ik je al enthousiast gemaakt om Nong Khiaw te bezoeken? Laat het mij weten in een reactie onder deze blog!

Nong Khiaw Laos

Lees ook: