mei 30, 2020

Luang Prabang is een sfeervol klein stadje aan de Mekong rivier in het mooie Laos. Het heeft een relaxte vibe, veel bezienswaardigheden en buiten de stad vind je de mooiste watervallen van heel Zuidoost-Azië. Doordat Luang Prabang (en heel Laos) een Franse kolonie is geweest, heeft de stad zowel Franse kenmerken als Aziatische kenmerken en dat maakt deze stad uniek. Zo kun je genieten van een croissantje of een lekkere belegde baguette, iets wat wij wel hadden gemist tijdens onze 2 maanden rondreis door Azië. In deze blog vertel ik je wat je allemaal kunt doen in Luang Prabang. 

Wat doen Luang Prabang tips

Hoe kom je er?

Luang Prabang is bereikbaar via bus, boot of vliegtuig. Veel backpackers komen vanuit Thailand naar Luang Prabang en kiezen er voor om in een aantal dagen met de slowboat te varen van Thailand naar Luang Prabang. Dit schijnt een mooie en relaxte route te zijn. Wij vlogen echter met het vliegtuig van Chiang Mai, Thailand naar Luang Prabang mede omdat wij geen zin hadden om dagen op een boot te zitten en we nu in 45 minuten in Laos waren voor nog geen 60 euro. Heb je genoeg tijd en vind je het leuk om andere reizigers te ontmoeten? Dan kun je overwegen om met de boot te gaan. 

Je kunt er ook voor kiezen om met de bus te gaan vanuit Thailand, maar ik heb begrepen dat dit geen fijne route is vanwege de slechte infrastructuur van het land. Wanneer je alleen Laos bezoekt tijdens je reis kun je het beste vanuit de hoofdstad Vientiane een minibus pakken naar Luang Prabang. Bustickets kun je via je ho(s)tel regelen of online via https://12go.asia/nl

Wat doen Luang Prabang tips

Bezoek het Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis met de Haw Pha Bang tempel is een leuke bezienswaardigheid van de stad. Vooral de tempel is mooi en zeker een bezoek waard. Vanaf de nabijgelegen heuvel heb je een mooi uitzicht op de tempel.

Wat doen Luang Prabang tips

Phu Si heuvel beklimmen

De heuvel naast het Koninklijk Paleis heet de Phu Si heuvel. Deze heuvel kun je beklimmen voor geweldig uitzicht over heel Luang Prabang. De heuvel is ongeveer 100 meter hoog en makkelijk te bereiken via een trap, het is geen pittige klim. Je betaalt 20.000 kip entree om de heuvel te beklimmen. Veel mensen komen voor de zonsondergang, maar wij gingen juist overdag. Overdag is het er erg rustig en kun je genieten van het uitzicht. Toen we 's avonds weer langs de heuvel liepen, wilden we toch proberen om met het zelfde entreekaartje de berg met zonsondergang te beklimmen. En dat lukte gelukkig! Bereid je wel voor op heel veel toeristen. De zonsondergang was mooi, maar door de hordes mensen met selfiesticks en lenzen kon ik niet optimaal genieten van deze beleving. Ondanks dat is het wel leuk om even een kijkje te nemen. 

Wat doen Luang Prabang tips

Wat doen Luang Prabang tips

Boottocht over de Mekong

Luang Prabang is gelegen aan de grote rivier Mekong die stroomt door Laos, Vietnam en Cambodja. Het is leuk om hier een boottocht over te maken en te genieten van de mooie natuur en rust. Wanneer je richting de Mekong loopt, word je door iedereen aangesproken om mee te gaan voor een boottocht. Probeer zeker te onderhandelen, wij kregen meer dan de helft van de geboden prijs eraf. De boottocht duurt ongeveer een uurtje en tijdens zonsondergang betaal je uiteraard meer.

Wat doen Luang Prabang tips

Souvenirs scoren op de Night Market

De Night Market is een gezellige markt in het centrum van Luang Prabang en is elke avond te bezoeken.De hoofdstraat wordt afgesloten voor auto's en overal zijn marktkramen met handgemaakte souvenirs, kleding en andere leuke hebbedingen. Het is leuk om rond te lopen op deze markt en je souvenirs voor thuis te scoren.

Wat doen Luang Prabang tips

Street food eten

Rondom de Night Market heb je allemaal goedkope street food kraampjes. Je vindt er een aantal aan de rand van de grote weg, maar ook in een kleine zijstraat. Je loopt snel voorbij de straat, maar wat mij betreft is het hier echt heerlijk eten. Je vindt de straat op Google Maps op deze locatie. Vergeet ook geen kokos poffertjes te eten, die zijn echt heerlijk en verkrijgbaar op elke hoek van de straat. Ook de cake aan het begin van de straat is een aanrader en de belegde baguettes zijn fantastisch. Wat doen Luang Prabang tips

Wat doen Luang Prabang tips

Chillen bij Utopia

Het is een bekend fenomeen onder backpackers: Utopia. Utopia is een terras aan de Nam Khan rivier waar veel backpackers de hele dag relaxen. Bestel een biertje, lees een boek, doe een dutje of maak vrienden met de vele reizigers die hier komen. Het is een ontspannen en fijne plek!

Wat doen Luang Prabang tips

Relaxen bij de Kuang Si watervallen

De Kuang Si Watervallen is zeker een hoogtepunt van je rondreis door het noorden van Laos. De watervallen liggen 29 km buiten de stad op ongeveer een uur rijden. De watervallen bestaan uit verschillende lagen en zeker in het droge seizoen kleurt het water helderblauw. Reken een volle dag voor het bezoeken van de watervallen, want je mag er ook zwemmen! In mijn blog "Kuang Si waterval: de mooiste watervallen van Zuidoost-Azië" vertel ik hoe je er het beste komt, wat je kunt verwachten en wat je niet mag missen. 

Wat doen Luang Prabang tips

Wat doen Luang Prabang tips

Al met al vind ik Luang Prabang één van de leukste steden van Zuidoost-Azië door de relaxte sfeer, heerlijk eten en mooie natuur. Heb jij plannen om Laos te bezoeken? Laat het weten in een reactie hieronder.

Lees hier al onze blogs over Laos

Wat doen Luang Prabang tips