juni 22, 2020

Vang Vieng is één van de populairste bestemmingen van Laos en staat vooral bekend om het ietwat negatieve imago. Veel backpackers komen met maar één doel naar Vang Vieng: 'tuben'. Tuben is wat mij betreft leuk als je met een groep bent, maar dit moet zeker niet het hoofddoel zijn om Vang Vieng te bezoeken. In de omgeving van Vang Vieng vind je namelijk prachtige natuur en ook voor de actieveling is er genoeg te doen! In deze blog deel ik al mijn tips en bezienswaardigheden voor Vang Vieng.

Vang Vieng Laos

Imago Vang Vieng

Veel backpackers komen voor het tuben naar Vang Vieng. Wanneer je gaat tuben zit je in een band en drijf je rustig met de rivier mee. Onderweg stop je bij barretjes waar je alcohol kunt drinken en kunt feesten. Vang Vieng is meerdere keren negatief in het nieuws gekomen doordat dronken backpackers zijn verdronken in de rivier tijdens het tuben. Er werd te veel alcohol geschonken en ook heel veel drugs verkocht waardoor het imago van Vieng Vieng al snel negatief werd. Vandaar dat de regering nu regels heeft opgesteld om dit te voorkomen. Vang Vieng is wat mij betreft véél meer dan alleen tuben, de natuur in de omgeving is er prachtig dus voor de outdoor liefhebber is er genoeg te doen.

Vang Vieng Laos

Hoe kom je er?

Vang Vieng ligt in het noorden van Laos en is makkelijk bereikbaar via Luang Prabang, Vientiane of Nong Khiaw met de minibus. Het is een logische stop voor veel reizigers, omdat het tussen Luang Prabang en Vientiane in ligt. De wegen in Laos zijn erg slecht dus de bus doet er al gauw een paar uur over. Houd er rekening mee dat wanneer je in het regenseizoen reist de reistijd langer kan zijn dan hieronder aangegeven staat. Dit komt doordat veel wegen in Laos dan overstromen.

Luang Prabang naar Vang Vieng 

Vanuit Luang Prabang gaat er elk uur een minibus naar Vang Vieng. De reis duurt ongeveer 5 uur en kaartjes kun je makkelijk regelen via je ho(s)tel. 

Vientiane naar Vang Vieng 

Vanuit de hoofdstad van Laos, Vientiane, gaan er meerdere keren per dag minibussen naar Vang Vieng. De reis duurt ongeveer 4 uur. 

Nong Khiaw naar Vang Vieng

Wij bezochten Vang Vieng rechtstreeks vanuit Nong Khiaw met de minibus en die deed er 7 uur over. 

Vang Vieng Laos

Wat te doen in Vang Vieng?

Tuben

Tuben is één van de populairste activiteiten in Vang Vieng. Als je met een groep bent of slaapt in een hostel, is het grappig om op de rivier te gaan tuben. Tegenwoordig mag er niet meer zo veel gedronken worden, maar desondanks kun je het natuurlijk nog steeds gezellig hebben met elkaar. Wij kozen ervoor om te gaan tuben in de Water Cave aangezien wij maar met z'n tweeën waren en liever voor rust en natuur gaan. In de Water Cave ga je met een rubberen band door een grot tuben. Ik vond dat echt een grappige ervaring en een goede vervanger voor het tuben over de rivier. Je kunt er ook schommelen en eventueel ziplinen. Als je voor gezelligheid en feesten komt, raad ik je aan om in de rivier te gaan tuben!

Vang Vieng Laos

Relaxen bij het zwembad

Zorg ervoor dat je in Vang Vieng een ho(s)tel met een zwembad hebt zodat je bijvoorbeeld in de middag lekker kunt relaxen! Wij verbleven in het Vang Vieng Diamond Resort. Een nieuw hotel met prachtige kamers, een zwembad, mooi uitzicht op de bergen, het beste ontbijt in heel Zuidoost-Azië en dat voor nog geen 20 euro per nacht!

Ben je een solo backpacker die wel van een feestje houd? Dan heb ik goede verhalen gehoord over Nana hostel Vang ViengDit is een party hostel mét zwembad!

Vang Vieng Diamond Resort

Beklim het Nam Xay Viewpoint

Vang Vieng beschikt over een aantal mooie uitkijkpunten. Het bekendste uitkijkpunt is het Nam Xay Viewpoint. Dit uitkijkpunt is voor iedereen makkelijk te doen en in 20 tot 30 minuten bereik je de top. Bovenaan staan een aantal motoren waar je gave foto's kunt maken en je hebt er prachtig uitzicht over de rijstvelden en het platteland! Houd er wel rekening mee dat je zeker niet de enige bent. Toen wij er waren heb ik het wel als druk ervaren, maar dit kwam vooral omdat ik gewend was met weinig tot geen toeristen te zijn. In Nong Khiaw waren wij namelijk vaak de enige op de top en dát was voor mij wel echt de ultieme ervaring! Mocht je tijd hebben en vind je het leuk om uitkijkpunten te beklimmen, bezoek dan zeker ook Nong Khiaw in het noorden van Laos. In mijn blog "8 x doen in Nong Khiaw, Laos" lees je er alles over.

Viewpoint Vang Vieng Laos

Beklim het Silver Cliff Viewpoint

Het Silver Cliff Viewpoint is een minder bekend uitkijkpunt en heel leuk om te beklimmen. Je hebt eigenlijk twee uitkijkpunten. Om de eerste te bereiken ben je zo'n 40 minuten aan het hiken en de tweede is 1,5 uur. Wij kozen voor die van 40 minuten, omdat wij er met zonsondergang heen gingen en we anders in het donker terug moesten. Dit uitkijkpunt is veel rustiger dan het Nam Xay Viewpoint en ook hier heb je prachtig uitzicht over het platteland!

Viewpoint Vang Vieng Laos

Bezoek één van de Blue Lagoons

In de omgeving van Vang Vieng zijn een aantal mooie Blue Lagoons. Dit zijn natuurlijke waterbronnen met fel blauw water waar je de hele dag kunt relaxen en zwemmen. De bekendste blue lagoons zijn nummer  1, 2 en 3. In de Lonely Planet Laos wordt er aangegeven dat Blue Lagoon 3 het mooist is, maar deze is dus ook erg druk. Van andere backpackers kregen wij te horen dat Blue Lagoon 2 het mooist en het rustigst is. Mocht je meer tijd hebben dan kun je ze natuurlijk allemaal bezoeken!

Blue Lagoon Vang Vieng Laos

Eten op de Night Market

De Night Market in Vang Vieng is niet heel bijzonder, tenzij je opzoek bent naar een leuke souvenir, maar je kunt er wel heerlijk eten! De hippe restaurantjes in het dorp zelf zijn vaak duur, maar op de Night Market heb je voor 1 euro een heerlijke maaltijd. Probeer zeker eens de typisch Laotiaanse Laap!

Vang Vieng Laos

Beste reistijd 

De beste reistijd voor Vang Vieng is in het droge seizoen van november t/m maart. Het nadeel van reizen in het droge seizoen is wel dat de rijstvelden niet in bloei staan, iets wat ik wel heel jammer vond toen ik er in februari was! In het regenseizoen is de natuur wel op z'n mooist, maar kun je veel regen verwachten waardoor niet alle plekken begaanbaar zijn.

Vang Vieng Laos

Vang Vieng is wat mij betreft een leuke bestemming voor de solo backpacker, maar ook zeker voor de avontuurlijke outdoor liefhebber! De omgeving is mooi, het is gezellig en je kunt er genoeg doen. Zou jij Vang Vieng eens willen bezoeken? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

Lees ook: