september 23, 2019

Heb jij altijd al eens willen raften van hoge watervallen? Dan ben je in Bosnië en Herzegovina aan het juiste adres! Je kunt hier namelijk raften over de Una rivier en dit geeft een echte adrenaline kick. Raften in Bosnië en Herzegovina is ook nog eens super goedkoop in vergelijking met andere landen. In deze blog vertel ik je graag alles wat je moet weten over het raften over de Una rivier.Raften over de Una rivier is een ervaring die je echt op je bucketlist moet zetten. Tijdens onze rondreis van 2 weken door de Balkan (Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina) kwamen wij terecht in Bihać, een stad in het noord-oosten van Bosnië en Herzegovina. Bihać is de perfecte uitvalbasis om te raften over de Una rivier. 

Hoe ziet de dag eruit?

Er zijn verschillende organisaties waar je een rafting tour over de Una rivier kunt boeken. Wij boekten onze tour bij Una Aquarius River Adventures en deden de "R1- track". Ik kan je zeker aanraden om bij hen een tour te boeken! De eigenaar van dit bedrijf en de gidsen zijn zo ontzettend gepassioneerd en gastvrij.

Raften Una rivier Bosnië

Om 11:00 uur wordt je verwacht bij de entree van het Una National Park waar de mannen van Una Aquarius River Adventures je staan op de te wachten. Het Una National Park is pas 10 jaar open voor bezoekers en staat dus nog echt in de kinderschoenen. En juist daarom moet je nú deze rafting tour doen! Vanaf de ingang is het ongeveer een uur rijden met de jeep naar de Una rivier. Onderweg heb je kans om bruine beren tegen te komen, die hier in het park leven. De natuur alleen al van dit park is prachtig om te zien, het is nog zo onaangetast.

Na een uur rijden kom je aan bij Štrbački buk, de hoogste waterval van het park (23 meter hoog). Wees niet bang, hier zul je niet van af gaan raften. De Una rivier is de natuurlijke grens tussen Kroatië en Bosnië en Herzegovina en ook nog eens de schoonste rivier van Europa. Je kunt namelijk het water makkelijk drinken, zonder te filteren!

Raften Una Rivier Bosnië

Het raften kan beginnen! Na de instructie van de gids ga je het water op. De eerste waterval is meteen de hoogste van de tour: 5,5 meter. Tijdens het raften kom je vele kleine watervallen en stroomversnellingen tegen. Onderweg stop je om van kliffen af te springen en te relaxen. De gidsen vertellen tijdens het raften veel over het gebied, de oorlog in Bosnië en persoonlijke ervaringen. 

Na 2,5 uur raften kom je aan bij het kamp van Una Aquarius River Adventures. Toen wij er waren, werd er druk gewerkt. De eigenaar wil hier namelijk een ecologisch en duurzaam kamp bouwen waar reizigers ook kunnen slapen en waar verschillende outdoor tours worden aangeboden. Na de tour leer je meteen de Bosnische gastvrijheid kennen: je krijgt van alles aangeboden. Van bier, rakija tot aan zelfgemaakte limonade sap. De mannen geven je het gevoel dat je thuis bent en zeggen geen moment dat we teruggaan naar de jeep. Tip: geef zelf aan wanneer je wilt gaan ;) 

Raften Una rivier Bosnië

Wat kost het?

Een tour bij Una Aquarius River Adventures kost ongeveer 40 euro. Dat is in vergelijking met andere landen erg goedkoop. Je betaalt namelijk al gauw 60-80 euro voor een soortgelijke tour. Raften over de Una rivier staat echt nog in de kinderschoenen, zorg dus dat je er snel heen gaat. Wanneer het massatoerisme dit ontdekt, zullen naar verwachting de prijzen ook flink omhoog gaan.

Raften Una rivier Bosnië

Hoe kom ik er?

Zoals ik al zei bezochten wij Bihać tijdens onze rondreis door de Balkan met een huurauto. Je kunt het beste vliegen naar Zadar in Kroatië en daar een auto huren. Vanuit Zadar is het 2 uur rijden naar Bihać. Bihać is een goede uitvalbasis voor het raften over de Una rivier, maar ook om de bekende Plitvice meren in Kroatië te bezoeken. Vanuit Bihać is het namelijk maar een halfuurtje rijden. 

Raften Una rivier Bosnië

Durf jij ook te raften over de Una rivier in Bosnië en Herzegovina?