augustus 19, 2020

Hiken naar de Olpererhütte en de Kebema Panoramabrücke in Oostenrijk. Dit is één van de mooiste hikes die ik ooit heb gedaan. Je hebt er prachtig uitzicht over de besneeuwde bergtoppen en het blauwe stuwmeer Schlegeis Stausee. Onderweg loop je door dichte bossen, langs grote watervallen en zie je het uitzicht steeds mooier en mooier worden. In deze blog vertel ik hoe je er komt en wat je kunt verwachten van de hike.

Olpererhutte-kebema-panoramabrucke-hangbrug

Hoe kom je er?

Wij bezochten de Oplererhütte en de Kebema Panoramabrücke tijdens onze rondreis door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Het is dus goed te doen om er met de auto vanaf Nederland naar toe te rijden. De Olpererhütte vind je op 2389 meter hoogte en is alleen lopend bereikbaar vanaf het stuwmeer Schlegeis Stausee. Om bij Schlegeis Stausee te komen rijd je naar het plaatsje Ginzling. Vanaf hier is het nog maar 15 km rijden naar het meer, maar daar doe je zeker 40 minuten over. Wanneer je voorbij Ginzling rijdt, kom je op een tolweg wat je ongeveer 13 euro kost. Ginzling ligt op 1000 meter hoogte en Schlegeis Stausee op 1800 meter hoogte dus je zult een heel stuk omhoog rijden. Zorg dat je er in de ochtend voor 10:00 uur bent, want zeker tijdens het hoogseizoen kunnen de parkeerplekken snel vol zijn waardoor je niet over de tolweg mag rijden. Wij kwamen rond 11:30 uur aan en helaas was de weg geblokkeerd. Gelukkig gaat er een bus vanaf Ginzling en kun je alsnog naar het stuwmeer gaan!

Olpererhutte-kebema-panoramabrucke-hangbrug

De hike naar de Olpererhütte en Kebema Panoramabrücke

De hike naar de Olpererhütte en Kebema Panoramabrücke is één van de mooiste hikes die ik ooit heb gedaan! In totaal stijg je ongeveer 600 meter dus houd er rekening mee dat je het wel als een pittige hike kunt ervaren. Wij zelf hiken wel vaker en hebben een goede hiking uitrusting en ik vond het goed te doen (ondanks dat ik astma heb).

Vanaf de parkeerplaats bij de Schlegeis Stausee volg je de route 502 naar de Olpererhütte. Het is een route van 3 km lang waar je ongeveer 2 uur over doet. De route wordt naarmate je hoger komt steeds uitdagender doordat je over grote rotsen moet klimmen. Desondanks wordt het uitzicht over de hoge bergtoppen en het stuwmeer steeds mooier en mooier.

Olpererhutte-kebema-panoramabrucke-hangbrug

Zorg er wel voor dat je op een zonnige dag gaat anders heeft het namelijk geen zin om naar boven te hiken, omdat je dan in de wolken zit en geen uitzicht hebt! Wanneer je op 2389 meter hoogte de Olpererhütte bereikt kun je genieten van een witbiertje of een apfelstrüdel met geweldig uitzicht. Heb je geen zin meer om dezelfde dag omlaag te gaan? Dan kun je ook overnachten bij de Olpererhütte. 

Olpererhutte-kebema-panoramabrucke-hangbrug

Om de minder bekende Kebema Panoramabrücke te bereiken moet je na de Olpererhütte nog een klein stukje omhoog hiken. Je kunt onwijs gave foto's maken bij de hangbrug waardoor het lijkt alsof het heel gevaarlijk is om er overheen te lopen. Niets is minder waar, de hangbrug is absoluut niet gevaarlijk, want er stroomt een waterval onder en de hangbrug is niet zo hoog zoals het lijkt op foto's. Toch is het juist leuk om hier foto's te maken!  

Olpererhutte-kebema-panoramabrucke-hangbrug

Wat mee te nemen tijdens de hike?

Het is verstandig om een goede hiking uitrusting mee te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het belangrijkste is om goede wandelschoenen aan te doen zodat je meer grip hebt op de stenen. Zeker wanneer het nat is of heeft geregend worden de paden gladder en zijn wandelschoenen ideaal. Ook een hiking stok is aan te raden. Je hebt dan meer steun en het is veel minder zwaar. Zorg er ook voor dat je een jasje of vest meeneemt, ook wanneer het 25 graden is. Dit waren wij namelijk vergeten en bovenop de berg op 2400 meter kan het flink afkoelen! Uiteraard moet je ook genoeg water meenemen voor de klim, maar gelukkig kun je altijd nog een drankje doen bij de Olpererhütte.

Olpererhutte-kebema-panoramabrucke-hangbrug

Zet deze hike maar snel op je lijstje zodat je kunt genieten van het prachtige Oostenrijk!