september 23, 2019

Mostar, een indrukwekkende stad gelegen in het zuiden van Bosnië en Herzegovina. Met een sfeervol historisch centrum, toffe  bezienswaardigheden en de littekens van de Bosnische oorlog die overal duidelijk zichtbaar zijn in de stad, is Mostar een stad die je wilt bezoeken en die je niet snel zal vergeten. Mostar is leuk voor een uniek weekendje weg of als bestemming tijdens je roadtrip door de Balkan. Ik vertel je graag meer over de geschiedenis van Mostar en welke dingen je gedaan moet hebben.

Mostar Bosnië en Herzegovina

Geschiedenis van Mostar

Zoals ik al zei zijn de littekens van de Bosnische oorlog duidelijk zichtbaar in de stad. Overal zie je kogelgaten in de muren, de ene nog erger dan de andere, vervallen gebouwen en ruïnes. Mostar is de meest gebombardeerde stad tijdens de oorlog. Tussen 1992 en 1995 werden 35.000 inwoners op vreselijke manieren vermoord. De Bosnische oorlog ontstond als gevolg van het uiteenvallen van de Federatieve Volksrepubliek Joegoslavië waarbij de inwoners van Bosnië stemden op onafhankelijkheid. De Serviërs, met name de Bosnische Serviërs, accepteerden de uitslag echter niet. Samen met Servië vielen zij de inwoners van Bosnië aan om zo tot ongeveer 70% van het territorium van Bosnië te bezitten. Dit gebeurde met misdaden tegen de menselijkheid, waaronder verschrikkelijke moorden en genocide. De Bosniakken en de Bosnische-Kroaten bundelden hun krachten om zo tegen de Bosnische Serviërs te vechten. In 1993 ontstond er een conflict tussen de Bosniakken en de Bosnische-Kroaten waardoor ook zij tegen elkaar gingen vechten. De Bosniakken werden van beide kanten aangevallen, vanuit Servië en vanuit Kroatië. 

Mostar Bosnië en Herzegovina

Wat te doen in Mostar?

Naast de zichtbare littekens die nog te zien zijn van de oorlog zijn er een aantal leuke, interessante, maar ook indrukwekkende dingen te doen in Mostar. 

1. Bezoek het symbool van Mostar: de Stari Most

De Stari Most is het bekendste symbool van Mostar. Iedereen kent de brug wel van de plaatjes. En ondanks het in 1993 volledig verwoest was, is dat vandaag de dag niet meer terug te zien. Het is een traditie voor de inwoners om als jonge man minimaal één keer in je leven van de brug af te springen. Wanneer je dit hebt gedaan, ben je pas echt klaar voor het volwassen leven. Tegenwoordig duiken de mannen voor het geld, ze zamelen geld in bij toeristen en springen daarna van de brug af. 

2. Dwalen door het historisch centrum

Het historisch centrum staat samen met de Stari Most sinds 2004 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En dat is niet voor niets. Mostar is gesticht tijdens het Ottomaans tijdperk in de dertiende eeuw en dat is nog steeds terug te zien aan de stad. Wanneer je dwaalt door het historisch centrum hangt er een Turkse sfeer, met gekleurde lampen en ambachtelijke souvenirs. Erg leuk om hier door heen te lopen!

Mostar Bosnië en Herzegovina

Mostar Bosnië en Herzegovina

3. Doe mee met de Free Walking Tour

In Mostar kun je ook meelopen met de Free Walking Tour die dagelijks plaatsvindt. De tour duurt ongeveer 2 uur waarbij je langs de bekendste bezienswaardigheden gaat en je meer leert over Mostar, de Bosnische cultuur en de oorlog. Doe deze tour aan het einde van je eerste dag in Mostar zodat alle informatie nog nieuw is.

Free Walking tour Mostar

4. Bezoek het Museum of War and Genocide Victims

Het War Museum is even wat anders dan dwalen door het historisch centrum. In het War Museum kom je meer te weten over de Bosnische oorlog, zie je verschrikkelijke gebeurtenissen en sta je stil bij hoe goed jij het in Nederland hebt. Na ons bezoek aan het museum zijn we even een uur een beetje down geweest. Het is ontzettend indrukwekkend en meeslepend en vreselijk wat er allemaal gebeurd is. Ik vind dat je de geschiedenis en daden moet weten die hier (pas!) 23 jaar geleden hebben afgespeeld. Zorg dat je dit museum hebt bezocht voordat je meedoet aan de Free Walking Tour, dan begrijp je er toch net wat meer van.

Museum of War Mostar

5. Zie de littekens van de oorlog bij de Sniper Tower

Na het War Museum besloten wij om naar de "Sniper Tower" te gaan. Dit is een oud bankgebouw die tijdens de oorlog werd gebruikt als schiettoren. De Bosnische-Kroaten en Bosnische-Serviërs schoten vanaf hier op alle Bosniaken die voorbij liepen. Inwoners die op op een gewone dag onderweg waren naar hun werk, werden gewoon overhoop geschoten. Op deze manier wilde de Kroaten en de Serviërs het grootste gedeelte van Bosnië bezitten. De toren is gelegen aan de Bulevar Revolucije, wat de grens was tussen het Kroatische gedeelte en het gedeelte van de Bosniaken. Tijdens de Free Walking Tour wordt er meer verteld over deze boulevard en zul je de boulevard aflopen. In de omgeving van de Sniper Tower zie je de sporen van de oorlog heel duidelijk met duizenden kogelgaten en verwoeste gebouwen. Links naast de Sniper Tower is een park, waar je even tot rust kunt komen en alles kan verwerken wat je gezien hebt. Wij moesten er in ieder geval even van bijkomen. 

Sniper Tower Mostar

6. Loop langs de street art van Mostar

Veelzeggende street art is ook iets waar Mostar om bekend staat. Veel gebouwen die zijn verwoest door de oorlog of waar kogelgaten inzitten, zijn onder handen genomen door kunstenaars voor het jaarlijkse Street Art Festival waarbij inwoners een boodschap willen vertellen door middel van graffiti. Rondom de Sniper Tower en in dezelfde omgeving kun je veel street art vinden. Heftige teksten en indrukwekkende beelden worden afgewisseld met positiviteit. De positiviteit die alle inwoners van Mostar over zich heen dragen.

Mostar Bosnië Herzegovina

Mostar Bosnië en Herzegovina

7. Proef de lokale keuken en ervaar de Bosnische gastvrijheid bij Tima-Irma

In het oude centrum trok het restaurant Tima-Irma meteen onze aandacht: een heerlijke geur en schalen vol met eten. Dit restaurant wordt gerund door twee zussen: Tima en Irma. Irma ontvangt je hartelijk en zorgt ervoor dat je een geweldige avond hebt. Tima zorgt voor het heerlijke eten. Je kunt hier voor nog geen 15 euro met z'n tweeën heel veel eten. En dan bedoel ik echt héél véél. Wij kregen het helaas niet op, ondanks dat het ontzettend lekker was! Tijdens onze rondreis door Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina was dit restaurant qua eten absoluut ons hoogtepunt! 

Tima Irma Mostar

8. Drink een lokaal speciaal biertje bij OldbridZ craft brewery

Heb je trek in een speciaal biertje? Dan is het leuk om de Oldbridz Brouwerij te bezoeken. Er is een leuk terras waar je verschillende speciaal biertjes kunt proeven die worden gebrouwen door een lokale Bosniër. Tijdens je biertje kun je een spelletje spelen zoals vier op een rij. Hier kun je dus prima een paar uurtjes vertoeven!

Oldbridz Mostar

8. Kom tot rust bij de Kravica watervallen

Als je een paar dagen in Mostar bent, heb je wellicht behoefte aan wat meer natuur. Vanuit Mostar is het een kleine 50 minuten rijden naar de Kravica watervallen. De Kravica watervallen liggen in het zuiden van Bosnië en Herzegovina, vlakbij de grens met Kroatië. De watervallen van Kravica zijn ongeveer 25 meter hoog en bestaan uit verschillende watervallen. Alle watervallen komen uit op de Trebižat rivier en hebben ongeveer een breedte van 250 meter. Het leuke aan de Kravica watervallen is dat je hier de hele dag kunt relaxen én kan zwemmen. In onze blog "Kravica watervallen in Bosnië en Herzegovina" vertel ik je hoe je er komt en wat je kunt verwachten.

Kravica watervallen Bosnië Herzegovina

Een weekend weg naar Mostar is een geweldige keuze. Deze stad zul je altijd blijven herinneren door de indrukwekkende beelden van de oorlog, maar ook de positiviteit, gastvrijheid en openheid van de Bosnische bevolking. Ze hebben ontzettend veel meegemaakt en staan ondanks dat zo positief in het leven. Mostar is dus absoluut een geweldige stad om te bezoeken!