april 26, 2021

Vaals is de meest zuidoostelijke plaats van Nederland en ligt in het heuvelachtige landschap van Limburg. Veel mensen gaan kamperen in Vaals en dat is niet gek, want de omgeving is prachtig en het voelt net alsof je even in het buitenland bent. Wij combineerden een midweek kamperen met uitstapjes naar Limburg, maar ook naar Duitsland. Duitsland ligt namelijk tegen Vaals aan en daarom kun je dit prima combineren. In deze blog deel ik de leukste tips en wat er te doen is in Vaals en in de omgeving.

Wat te doen in Vaals

Camping Vaals

De Gemeente Vaals bestaat uit meerdere plaatsen waarvan Vaals de hoofdplaats is. Je kunt daarom op verschillende plekken kamperen, maar wij verbleven dichtbij de hoofdplaats op Camping Hoeve de Gastmolen. Een heerlijk rustige camping middenin het heuvelachtige landschap van Limburg. Het centrum van Vaals ligt op 10 minuten fietsen dus wat mij betreft is dit de ideale locatie voor een camping. 

Ga je liever niet kamperen, maar wil je de luxe van een hotel? Bekijk dan eens Hotel Kasteel Bloemendal waar je slaapt in een prachtig 4-sterrenkamer in het centrum van Vaals.

Camping Vaals

Wat te doen in Vaals?

In Zuid-Limburg is genoeg te doen en daarom is Vaals de ideale locatie om je vakantie in Limburg te starten. Wij waren er in september, maar ook in de wintermaanden is het goed vertoeven hier.

Ga naar het drielandenpunt in Vaals

Vaals ligt dichtbij de grens van België en Duitsland en daarom kun je in 1 seconden drie landen bezoeken bij het Drielandenpunt. Het stelt eigenlijk niet zo veel voor, maar het is toch grappig om even door drie landen te lopen. Zeker voor kinderen kan het een leuke ervaring zijn! Vanaf het Drielandenpunt is het de moeite waard om een mooie wandeling te maken door de bossen. 

Wat te doen in Vaals

Eet Limburgse vlaai bij Bakkerij Voncken in Vaals

Je kan niet in Limburg zijn geweest zonder vlaai te eten. Limburgse vlaai is iets waar deze streek om bekend staat. In het centrum van Vaals zit een lekker bakkerijtje waar wij meerdere keren vlaai aten. Ga dus zeker ook vlaai eten bij Bakkerij Voncken!

Wat te doen in Vaals

Een dagje naar Maastricht

Op ongeveer een halfuur rijden, ligt de stad Maastricht. Maastricht is een leuke, gezellige stad waar je goed kunt winkelen en waar je zeker in de zomer gezellig op één van de terrassen van het Vrijthof kunt zitten. De stad heeft ook mooie bezienswaardigheden zoals de rode Sint-Janskerk, de Sint-Servaasbasiliek, Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het Stadhuis. Winkelen kun je goed in de Rechtstraat of in het Mosae Forum. Kortom: genoeg te doen voor een dagje weg!

Wat te doen in Vaals

Een dagje naar Aken

Aken is een leuke stad in Duitsland en ligt op slechts 5 km van Vaals. Het is dus ideaal om hier een middagje naar toe te gaan. Het is een kleine, gezellige stad die je in een paar uur eigenlijk wel gezien hebt. De Dom van Aken en het Stadhuis zijn mooie bezienswaardigheden van Aken. Houd je van Vietnamees eten? Dan kan ik je zeker Restaurant Minh Châu aanraden voor een heerlijke Vietnamese maaltijd!

Wat te doen in Vaals

Een dagje naar Monschau

Monschau is een prachtig dorp gelegen in Nationaal Park de Eifel in Duitsland op slechts 50 minuten rijden van Vaals. De historische straten, de typisch Duitse gebouwen en de gezellige terrassen, maken wat mij betreft deze bestemming tot het mooiste dorp van Duitsland! Alle bezienswaardigheden en tips voor Monschau lees je uitgebreid in mijn blog "Monschau in de Eifel: het mooiste dorp van Duitsland".

Monschau

Wandelen in Nationaal Park de Eifel

Combineer een bezoek aan Monschau met Nationaal Park de Eifel. Dit natuurpark is een heuvelachtig gebied waar je mooie wandelingen kunt maken door de bossen, open landschappen en langs rivieren! Ik heb al mijn tips voor wandelen in Nationaal Park de Eifel voor je op een rijtje gezet. 

Nationaal Park de Eifel

Dit waren al mijn tips voor een midweek kamperen in het mooie Vaals. Heb je meer tijd? Dan zijn er nog genoeg andere leuke dingen te doen in Limburg! Je kunt mij altijd een bericht sturen via Instagram met nieuwe tips of om gezellig te praten over een bestemming.

Meer inspiratie nodig voor Nederland? Misschien vind je dit ook leuk: