maart 22, 2021

Wandelen door de Amsterdamse Waterleidingduinen is echt iets wat je gedaan moet hebben in Nederland. Het is een prachtig gebied met bossen, heuvels, open vlaktes, duinen, zee en het leuke is dat je hier een hele grote kans hebt om herten te spotten! In deze blog vertel ik je meer over mooie wandelroutes, dieren spotten en geef ik nog meer tips voor je bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

De Amsterdamse Waterleidingduinen bezoeken 

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een groot gebied in de provincie Noord-Holland. De natuur is hier erg divers en je kunt veel wildlife spotten zoals herten en vossen. Wij bezochten de Amsterdamse Waterleidingduinen in totaal twee keer en liepen twee verschillende wandelroutes. 

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Ingangen Amsterdamse Waterleidingduinen

Het gebied is ontzettend groot en daarom zijn er vier verschillende ingangen om je wandeling te starten. Alle routes van de verschillende ingangen zijn anders dus het is goed om je te laten informeren. Het is natuurlijk afhankelijk naar wat je opzoek bent, maar één ding is zeker: alle wandelroutes zijn prachtig!

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Ingang Oase

Ingang Oase ligt dichtbij het plaatsje Vogelenzang. Vanaf deze ingang hebben wij een aantal jaar geleden voor het eerst een wandeling gemaakt door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Bij Ingang Oase vind je ook het bezoekerscentrum van het park en een heerlijk pannenkoekrestaurant waar je na je wandeling een pannenkoek kunt eten!

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Ingang Zandvoortselaan

Ingang Zandvoortselaan ligt dichtbij het strand van Zandvoort. Vorige maand bezochten wij Zandvoort en combineerden dat met een mooie wandeling door het park. Ik vond deze route totaal anders dan de route vanaf Ingang Oase. Het was hier veel heuvelachtiger, meer duinen en veel bunkers. Ik vertel je straks meer over de verschillende wandelroutes. De ingang vanaf Zandvoort kun je in ieder geval mooi combineren met het strand!

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Ingang Panneland

Ingang Panneland ben ik zelf nog nooit geweest, maar ook deze ingang ligt in de plaats Vogelenzang. De volgende keer ga ik vanaf hier een wandelroute lopen! Bij de Ingang Panneland zit ook een restaurant waar je na je wandeling terecht kunt voor broodjes, pannekoeken en nog meer lekkere dingen.

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Ingang de Zilk

De laatste ingang is Ingang de Zilk. Dit is de meest zuidelijke ingang en ligt bij de stad de Zilk. Vanaf deze ingang gaan er twee wandelroutes, de paarse route van 5 km en de zwarte route van 9 km.

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Herten en vossen spotten bij de Amsterdamse Waterleidingduinen

De kans dat je herten spot bij de Amsterdamse Waterleidingduinen is vrij groot. Beide keren toen wij er waren, zagen we tientallen, misschien wel honderd herten. En dat is niet gek, want er leven meer dan 2500 herten in dit gebied. Neem dus vooral een goede camera met zoomlens mee of een verrekijker! Vossen spotten is wat moeilijker, omdat die echt op een bepaalde plek zitten in het park. Wil je heel graag vossen zien? Ga dan vroeg in de ochtend naar ongeveer deze locatie en als je geluk hebt, zie je ze hier!

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Wandelen Amsterdamse Waterleidingduinen 

Het is heerlijk om door de Amsterdamse Waterleidingduinen te wandelen. De wandelroutes hebben kleuren en tijdens het wandelen wordt de route goed aangegeven met paaltjes.

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Wandelen door bossen en open vlaktes

De eerste keer liepen wij vanaf Ingang Oase de oranje route. Dit is een leuke route van ongeveer 7 km. Je loopt voornamelijk door mooie bossen en komt er ontzettend veel herten tegen. Ik denk dat wij hier wel meer dan 100 herten hebben gezien. Naast bossen loop je met deze route ook door open vlaktes wat zeker de moeite waard is. Je doet al gauw uren over deze route, omdat je continue stopt voor het maken van foto's. Liever een kortere route? Je kunt er ook voor kiezen om de gele route van 4 km te doen.

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Wandelen door heuvelige bossen, duinen en langs bunkers

Vanaf de Ingang Zandvoortselaan heb je twee mooie wandelroutes. De witte route van 4 km en de groene route van 7 km. Wij wilden een uurtje wandelen en kozen daarom voor de witte route. Vanaf deze ingang was de natuur weer totaal anders dan de Ingang Oase. Er zijn veel meer heuvelachtige bossen en je loopt ook langs mooie duinen waar heel veel bunkers verstopt zitten. Ook tijdens deze route kwamen we weer tientallen herten tegen, maar niet zoveel als vanaf Ingang Oase. Herten zijn wilde dieren dus het zal wel niet aan de ingang hebben gelegen, maar gewoon toeval!

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Toegangsprijzen en parkeren Amsterdamse Waterleidingduinen

Een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen is helaas niet gratis, maar is gelukkig niet zo duur. Een dagkaart koop je voor 1,50 euro per persoon. Parkeren kost 2 euro per auto voor de hele dag. Goed te doen dus! Kaartjes kun je online kopen of bij de ingang. Het park is van zonsopkomst tot zonsondergang geopend. 

Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelen

Ben jij ook van plan om te gaan wandelen door de Amsterdamse Waterleidingduinen? Ik ben heel benieuwd wat je er van vond, je kunt mij altijd een berichtje of foto sturen via Instagram!

Meer blogs over Nederland lezen?