maart 27, 2021

Drenthe is één van de leukste en mooiste provincies van Nederland voor een vakantie in eigen land. Wij bezochten Drenthe dit jaar en hebben echt genoten van de mooie natuur, unieke dorpen en de hunebedden. In deze blog vertel ik je meer over wat er te doen is in Drenthe en wat je kunt verwachten van een vakantie naar Drenthe.

Wat te doen in Drenthe

Vakantie naar Drenthe 

Drenthe is eigenlijk het hele jaar door leuk om te bezoeken. Wij gingen er in de winter heen en hadden geluk dat het een dagje ging sneeuwen. Maar ook in andere seizoenen is het leuk. Zo heb je er mooie meren waar je in de zomer lekker kunt relaxen en genoeg bossen waar je in de herfst de mooiste paddenstoelen kunt spotten. Drenthe is een grote provincie en er wonen relatief weinig mensen waardoor je soms oneindig ver kunt kijken. Er is dus altijd wel een rustig plekje te vinden voor een vakantie naar Drenthe.

Wat te doen in Drenthe

Wat te doen in Drenthe?

Drenthe is de perfecte provincie voor de actieve vakantieganger. Je kunt hier namelijk goed wandelen en fietsen door de vele bossen en nationale parken. Maar ook voor gezinnen met kinderen is er genoeg te doen in Drenthe. Wij gingen een midweek naar Drenthe, maar eigenlijk is dat niet lang genoeg om alles te kunnen doen en zien. Daarom heb ik de 10 leukste bezienswaardigheden van Drenthe voor je op een rijtje gezet!

Wat te doen in Drenthe

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de drie nationale parken van Drenthe en ligt in het westen op de grens met Friesland. Het is één van de grootste natuurparken van Nederland en bestaat uit bossen, heide en zandvlaktes. Een super mooi gebied dus om een wandeling te maken! 

Wat te doen in Drenthe

Nationaal Park Dwingelderveld

Een ander mooi nationaal park van Drenthe is het Dwingelderveld. Dit is het grootste natte heidegebied van West-Europa en je kunt hier hele mooie wandelingen maken. Zeker in augustus wanneer de heide in bloei staat, is dit gebied bijzonder mooi!

Wat te doen in Drenthe

Kamp Westerbork in Drenthe

Kamp Westerbork is een stukje geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en is erg indrukwekkend om te bezoeken. Vroeger was deze plek een kamp waar honderdduizenden joden en andere slachtoffers naar toe werden gebracht. Vanaf Kamp Westerbork ging er iedere week een trein die de joden meenamen en brachten naar de concentratiekampen in Polen. Het was een verschrikkelijke tijd. 

Vandaag de dag dient Kamp Westerbork als herinneringscentrum en is het vrij toegankelijk en 2,7 km lopen vanaf de parkeerplaats. Er staan nog een paar overgebleven dingen zoals een barak, een treinwagon, een uitkijktoren en een treinrails. Met verschillende audiopalen wordt er verteld wat er allemaal gebeurd is in Kamp Westerbork. Daarnaast is er ook een museum dat je kunt bezoeken, maar helaas was dit toen wij er waren gesloten wegens de corona maatregelen. 

Wat te doen in Drenthe

Wat te doen in Drenthe

Radiosterrenwacht van Westerbork

Wanneer je naar Kamp Westerbork gaat, moet je eerst 2,7 km lopen door bossen. Het leuke is dat je je onderweg niet hoeft te vervelen. Als je een wandeling maakt via het Melkwegpad kom je op een spelende en leerzame manier meer te weten over het heelal. Voor je zelf interessant, maar ook super leuk om deze route met kinderen te lopen. Na een tijdje lopen kom je uit bij de Radiosterrenwacht. Ik had zelf nog nooit zoiets gezien en vond het erg indrukwekkend! Dit zijn namelijk de grootste radiotelescopen van Europa en onderzoekers kunnen door middel van stralingen zien wat er in het heelal gebeurd. De radiotelescopen zijn vandaag de dag nog altijd actief!

Wat te doen in Drenthe

Hunebedden bezoeken in Drenthe

Je kunt niet in Drenthe zijn geweest zonder de hunebedden te hebben bezocht! In de hele provincie liggen tientallen hunebedden verspreid uit de prehistorie. De hunebedden dienden als grafkamers en zijn gebouwd tussen 3350 en 3050 voor Christus. In deze tijd hadden ze nog helemaal geen machines en dat maakt het extra bijzonder hoe ze de zware stenen op elkaar hebben gestapeld. Het grootste hunebed vind je in Borger, Hunebed D27. Daar is ook het Hunebedmuseum waar je meer te weten komt over de hunebedden.

Wat te doen in Drenthe

Nationaal Park Drentsche Aa

Nationaal Park Drentsche Aa is het derde natuurpark van Drenthe en vind je in het noorden van de provincie. Het heeft zijn naam te danken aan de rivier de Drentsche Aa die van Drenthe naar Groningen stroomt. Het nationale park is een mooi gebied om doorheen te fietsen.

Orvelte in Drenthe

Museumdorp Orvelte is een typisch oud-Drents dorp gelegen in het Midden van Drenthe. Al sinds de 13 eeuw bestaat dit dorp en tegenwoordig is Orvelte aangeduid als Monumentendorp. Je kunt hier een uniek stukje geschiedenis ervaren. Niet alleen door de oude boerderijen, maar ook door de vele museums die je er kunt bezoeken, krijg je een uniek kijkje in het leven van vroeger. Leuk om een dagje naar toe te gaan voor jong en oud!

Wat te doen in Drenthe

Relaxen bij 't Gasselterveld in Drenthe

Drenthe heeft veel blauwe meren waar zeker in de zomer veel mensen naar toe gaan om te relaxen. Vanuit Borger fietsten wij naar 't Gasselterveld, een prachtig blauw meer met een wit zandstrand! Omdat wij in de winter in Drenthe waren, zijn we een rondje gaan lopen om het meer heen. Dit was een super mooie route van ongeveer 4 km door bossen en langs het meer. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om lekker een middagje te relaxen bij het meer!

Wat te doen in Drenthe

Wat te doen in Drenthe

Het Boomkroonpad

Wat ook leuk is, is het Boomkroonpad. Dit is een wandelpad via de toppen van de bomen zodat je echt over de bomen heen kijkt. Je krijgt een hele andere kijk op het bos en zeker met kinderen is dit leuk om te doen.

Wandelen bij Lunsveen in Borger

Lunsveen is een prachtige ven dichtbij Borger waar je mooi kunt wandelen. Vanuit ons vakantieverblijf in Borger liepen we zo naar deze ven en deden hier een route van 4 km door heiden, open vlaktes en langs het meertje.

Wat te doen in Drenthe

Overnachten in Drenthe

Veel mensen gaan op vakantie naar Drenthe. Je hebt heel veel leuke natuurhuisjes, vakantieparken en hotels in Drenthe, maar je kunt ook leuk kamperen in Drenthe. 

Camping Drenthe 

Er zijn veel campings te vinden in Drenthe dus er is voor ieder wat wils. Ga je een weekje weg met het gezin? Dan is Camping Hunzedal een leuke camping. Deze camping ligt aan een zandstrand en beschikt over een groot zwemparadijs. Als je meer opzoek bent naar een rustige omgeving bekijk dan Camping de Berken. Deze camping ligt dichtbij 't Gasselterveld en ligt middenin het bos.

Hotels in Drenthe 

Je kunt ook natuurlijk overnachten in een hotel in Drenthe. Als je graag bij een levendige plaats verblijft, kijk dan voor een hotel in Assen. Zit je liever dichterbij een groen natuurpark? Dan is het leuk om bij Van der Valk Spier te verblijven. Je verblijft dan naast Nationaal Park Dwingelderveld en je kunt vanuit je hotel prachtige wandelingen maken!

Vakantiehuis in Drenthe 

Er zijn genoeg leuke natuurhuisjes of vakantiehuizen te vinden in Drenthe. Wij verbleven in een chalet op Roompot Bospark Lunsbergen in Borger en dat vond ik de ideale locatie. Alle tips die ik gegeven heb in deze blog waren vanaf dit vakantiepark prima te bezoeken. Ook zit je naast het bos en kun je dus lopend vanaf het park wandelen bij het Lunsveen.

Overnachten Drenthe

Wat te doen in DrentheBen jij ook van plan om Drenthe te bezoeken? Ik ben heel erg benieuwd wat je van deze mooie provincie vindt! Wij vonden het in ieder geval een prachtig gebied waar we heerlijk tot rust zijn gekomen.

Meer blogs over Nederland lezen?