maart 22, 2021

Misschien zal dit wel één van de bekendste plekken in Nederland zijn als je het aan een buitenlander vraagt: de Zaanse Schans. Hier ga je terug naar de 17de en 18de eeuw en beleef je het oeroude Nederland. De Zaanse Schans is een bijzonder mooi gebied met molens, leuke musea en oudhollandse huizen en zeker een bezoek waard wanneer je Nederland wilt ontdekken. In deze blog lees je alles over de molens, bezienswaardigheden, tickets en nog meer tips voor je bezoek aan de Zaanse Schans!

Zaanse Schans

De Zaanse Schans bezoeken, hoe kom je er?

De Zaanse Schans ligt ongeveer op 20 km afstand van Amsterdam en daarom zullen veel toeristen de molens bezoeken als dagtrip. Wij bezochten de Zaanse Schans in februari 2021 tijdens de lockdown en er waren bijna geen toeristen te zien! 

Zaanse Schans

Met de auto naar de Zaanse Schans

Je kunt op meerdere manieren naar de Zaanse Schans gaan. Wij gingen met de auto en parkeerden onze auto op dit gratis parkeerterrein. De parkeerplaats ligt naast het treinstation en vanaf hier is het ongeveer 12 minuten lopen. Wil je dichterbij parkeren? Je kunt voor 12 euro per dag parkeren bij het Zaans Museum. 

Met de bus of trein naar de Zaanse Schans

Ook met het openbaar vervoer is de Zaanse Schans goed bereikbaar. Vanaf Amsterdam kun je zowel een bus als een trein pakken. Met de trein is het slechts een kwartier naar Station Zaandijk Zaanse Schans. Vanaf hier is het 12 minuten lopen naar de molens. Ga je liever met de bus? Pak dan bus 391 vanaf Amsterdam Centraal en je bent er in 50 minuten.

Met een tour naar de Zaanse Schans

Als je het leuk vindt om uitleg te krijgen van een gids kun je er ook voor kiezen om een tour te doen vanaf Amsterdam. Je gaat dan met een gids naar de Zaanse Schans en bezoekt ook de dorpen Volendam, Marken en Edam. Je kunt je tickets hier bestellen.

Zaanse Schans

De Molens van de Zaanse Schans 

De molens van de Zaanse Schans zijn wereldwijd bekend en vaak de belangrijkste reden om dit gebied te bezoeken. De molens staan aan de oever van de rivier de Zaan en aan de andere kant zie je een plat landschap. Echt Hollands dus! Er zijn verschillende molens die je kunt bezoeken. Informeer wel vooraf of de molens geopend zijn. Toen wij er in februari 2021 waren, waren de molens helaas gesloten door de huidige corona maatregelen. Ondanks dat waren de molens van de buitenkant het bezoeken al meer dan waard!

Zaanse Schans

Bezienswaardigheden Zaanse Schans

Naast de molens zijn er nog veel meer leuke bezienswaardigheden in de Zaanse Schans. Lees hieronder wat je zeker niet mag missen!

De oude Albert Heijn in de Zaanse Schans

Iedereen kent de Albert Heijn wel, maar wist je dat de allereerste Albert Heijn in de Zaanse Schans staat? Wat ooit begon als een kleine kruidenierswinkel is nu uitgegroeid tot de grootste supermarktketen van Nederland. De voorloper van de huidige Albert Heijn kun je bewonderen in de Zaanse Schans. Je vindt hier zelfs nog de originele inrichting en oude inventaris uit de 1887!

Zaanse Schans

De gigantische klompen van de Zaanse Schans

Niet te missen zijn de gigantische klompen naast de klompenmakerij. Je kunt hier een super leuke foto maken in de klompen met de molens op de achtergrond!

Zaanse Schans

Het uitzicht vanaf de Julianabrug

Het mooiste uitzicht heb je als je op de Julianabrug staat. Vanaf hier kun je alle molens langs de rivier zien staan. Aan de linkerkant zie je allemaal leuke gekleurde huisjes. Beide kanten zijn dus een foto waard!

Zaanse Schans

Zaanse Schans

De oude huizen van de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een oude wijk en dat is te zien aan de huizen. Deze bouwstijl vind je nog maar op weinig plekken in Nederland en elk huis is uniek. Het lijkt net even of je in het buitenland op vakantie bent, want voor mij was dit helemaal nieuw. Ik heb Nederland nog nooit op deze manier gezien en ik vond dit erg leuk om mee te maken!

Zaanse Schans

Zaanse Schans

Wat te doen in de Zaanse Schans?

Naast de eerder genoemde bezienswaardigheden zijn er ook een aantal dingen die je gedaan moet hebben tijdens je bezoek aan de Zaanse Schans. Je leest de 5 leukste dingen om te doen in de Zaanse Schans hieronder!

Proef de lekkerste kaas van Henri Willig bij de Catharina Hoeve

Als je Nederland zegt dan zeg je natuurlijk kaas! Het kan ook niet ontbreken dat er in de Zaanse Schans een super leuke kaasboerderij zit. Bij de Cheese Farm Catharina Hoeve kun je allemaal heerlijke kazen proeven van Henri Willig zoals schapenkaas, pestokaas, normale kaas, truffelkaas en nog véél meer soorten! De medewerkers zijn gekleed in traditionele kleding en willen je maar al te graag helpen. Een leuke ervaring voor jong en oud en vergeet geen lekker kaasje mee te nemen voor thuis! Ik kan je zeker de zachte schapenkaas 'baby sheep' aanraden.

Zaanse Schans

Zaanse Schans

Drink een 'kaas' biertje langs het water

Ik hoor je denken: 'wat is nou weer een kaasbiertje?'. Bij de kaasboerderij die ik zojuist met je gedeeld heb, kun je ook biertjes kopen. Wij kochten een Whey Trippel. De basis van deze tripel is wei, een bijproduct van kaas. Nu proeft het biertje niet echt naar kaas, maar wel leuk om dit biertje te proberen langs de waterkant van de molens!

Zaanse Schans

Beklim de uitzichttoren van de Zaanse Schans

Naast het Zaans Museum heb je een uitkijkpunt dat je kunt beklimmen voor mooi uitzicht over de molens en het plattenland!

Zaanse Schans

Eet een stroopwafel bij de Zaanse Schans

Nog zo'n heerlijk Nederlands product: stroopwafels. Ik ben er gek op en daarom mag dit ook niet ontbreken tijdens je bezoek aan de Zaanse Schans. Gewoon, omdat het zo lekker Nederlands is en het er ook een beetje bij hoort.

Zaanse Schans

Bezoek de verschillende musea in de Zaande Schans

In de Zaanse Schans heb je veel musea die je kunt bezoeken. Het Zaans Museum is het grootste museum van het gebied en je leert er meer over de geschiedenis van de Zaanstreek. Ook is het leuk om de klompenmakerij te bezoeken waar ze je leren hoe de klompen gemaakt worden. Verder heb je nog het Verkade Paviljoen waar je alles leert over het merk Verkade en de koekjes, de Cacao Lab voor informatie over het maken van chocolade en het Museum van het Nederlands uurwerk.

Ben je van plan om meerdere musea te bezoeken? Dan is het verstandig om de Zaanse Schans Tourist Card aan te schaffen. Met deze kaart kun je alle musea bezoeken voor een voordelige prijs! Informeer wel altijd eerst of alles open en toegankelijk is vanwege de corona maatregelen.

Zaanse Schans

Zaanse Schans

Toegang, tickets en openingstijden Zaanse Schans

Veel mensen denken dat je moet betalen voor de Zaanse Schans, maar het buiten gebied is vrij toegankelijk en altijd open! Dus je kunt er gewoon heen gaan om de molens te bekijken. Wil je echter de molens in of de verschillende musea bezoeken dan is het nodig om tickets te kopen. Elke plek heeft weer andere openingstijden en het is goed om je te laten informeren om teleurstellingen te voorkomen. Op de website van de Zaanse Schans vind je meer informatie over de openingstijden per locatie. Zoals ik al zei is het verstandig om een Zaanse Schans Tourist Card aan te schaffen zodat je alle musea in kunt. Tickets kun je online kopen via deze website. De molens zijn niet inbegrepen bij deze combinatietickets. Om een molen te bezoeken kun je een kaartje kopen bij de molen zelf. Elke molen vraagt 4 euro per persoon entree. 

Zaanse Schans

Vervolg je reis door Noord-Holland

Toen wij de Zaanse Schans bezochten, combineerden we dit met een leuk weekendje weg. Noord-Holland is een mooie provincie die veel te bieden heeft. Vervolg daarom je reis naar de volgende bestemmingen voor een ultiem weekendje weg:

Het strand van Zandvoort

Toen wij naar de Zaanse Schans gingen, verbleven we in Zandvoort. Je kunt hier namelijk heerlijk uitwaaien op het strand en zeker in de lente en in de zomer is het er heerlijk! Wij verbleven in het Center Parcs Strand Hotel en dat kan ik je zeker aanraden. Je hebt er namelijk prachtig uitzicht op het strand en de zonsondergang en de kamers zijn super netjes.

Zaanse Schans

Wandelen door de Amsterdamse Waterleidingduinen

Vanuit Zandvoort is het slechts 5 minuten rijden naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit is een super mooi gebied waar je mooie wandelingen kunt maken. Er leven hier veel wilde dieren zoals herten, vossen en verschillende soorten vogels. Het is eigenlijk voor 99% zeker dat je herten tegen komt dus vergeet je camera niet! Voor leuke tips, wandelroutes en meer lees je mijn blog over de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Amsterdamse waterleidingduinen

Amsterdamse waterleidingduinen

Bezoek Volendam en fiets naar Marken

Om je weekendje weg goed af te sluiten is het leuk om Volendam en Marken te bezoeken. Ook deze plekken zijn typisch Nederland. Eet een broodje paling in Volendam, ga met de fiets naar het onbekende Marken en neem de boot terug naar Volendam! In mijn blog over Volendam en Marken vertel ik je meer over deze route. 

Volendam

Marken

Heb jij de Zaanse Schans al op de planning gezet? Ik ben benieuwd wat je er van gaat vinden!

Meer blogs over Nederland? Lees ook: