maart 22, 2021

Volendam is een eeuwenoud vissersdorp gelegen aan het Markermeer en bijna iedere buitenlandse toerist kent het wel. Het dorp is namelijk één van de bekendste bezienswaardigheden van Nederland en is perfect voor een dagje op stap. Normaal gesproken is het ontzettend druk in Volendam, maar nu tijdens de coronacrisis ben je één van de weinige toeristen en dat is ideaal! In deze blog geef ik antwoord op de vraag 'wat te doen in Volendam en Marken?' en deel ik de leukste tips voor een dagje naar Volendam.

Wat te doen in Volendam

Volendam bezoeken, hoe kom je er?

Volendam ligt in de provincie Noord-Holland aan het Markermeer op ongeveer 20 km van Amsterdam. Voor de buitenlandse toerist is het dus ideaal om Volendam te bezoeken als dagtrip in combinatie met de molens van de Zaanse Schans. Je kunt op verschillende manieren Volendam bereiken dus ik ligt ze hieronder voor je toe.

Wat te doen in Volendam

Met de auto naar Volendam 

Vanaf Amsterdam rijd je in nog geen halfuur naar Volendam. Je kunt je auto parkeren bij deze gratis parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer vijf minuten lopen naar het centrum van Volendam.

Wat te doen in Volendam

Met de bus naar Volendam 

Met het openbaar vervoer is het ook goed te doen naar Volendam. Er zit geen treinstation in Volendam, maar wel kun je met de bus. Pak bus 316 vanaf Amsterdam en je bent er in een halfuurtje!

Wat te doen in Volendam

Met een tour naar Volendam 

Als je het leuk vindt om uitleg te krijgen van een gids kun je er ook voor kiezen om een tour te doen vanaf Amsterdam. Je gaat dan met een gids naar Volendam en bezoekt ook de dorpen Edam en Marken én de molens van de Zaanse Schans. Een leuke combinatie dus! Je kunt je tickets hier bestellen.

Wat te doen in Volendam

Wat te doen in Volendam?

Volendam is maar een klein vissersdorpje en in een paar uur heb je eigenlijk alles al gezien. Toch is het leuk om Volendam te bezoeken om het oude Nederland te ervaren.

Wat te doen in Volendam

Paling eten op De Dijk in Volendam 

De Dijk van Volendam is het centrum van Volendam en hier is het er dus altijd druk en gezellig. Je vindt hier authentieke huizen, veel restaurants en kleine winkeltjes. In de haven kun je misschien de palingboten zien liggen. Paling is dé specialiteit van Volendam en je moet dan ook zeker een broodje paling halen!

Wat te doen in Volendam

Wat te doen in Volendam

Slenteren door Het Doolhof in Volendam

Naast De Dijk is het ook zeker de moeite waard om een paar zijstraten in te gaan. De wijk die aan De Dijk grenst, wordt ook wel 'Het Doolhof' genoemd. De naam is te danken aan het feit dat er geen logica zit in de bebouwing van deze wijk. In Het Doolhof vind je veel authentieke huizen en de ene straat is nog schattiger dan de andere straat!

Wat te doen in Volendam

Kaas proeven bij de Henri Willig kaasboerderij 

Net buiten Volendam zit de kaasboerderij van Henri Willig. Wij hebben tijdens een dagje naar de Zaanse Schans in de winkel van Henri Willig een heerlijke kaasproeverij gedaan. Nu kun je dit ook doen als je in Volendam bent, want de boerderij ligt namelijk tussen de dorpen Monnickendam en Volendam in. De mensen die werken in de winkel laten je van alles proeven en lopen rond in traditionele kleding. Wij kochten een heerlijke zachte schapenkaas, maar er zijn nog veel meer lekkere kazen die je kunt kopen!

Wat te doen in Volendam

Wat te doen in Volendam

Fietsen naar Monnickendam en Marken 

Volendam is allang niet meer zo authentiek als dat het vroeger was. Het kan er namelijk ontzettend druk zijn. Tijdens de coronacrisis viel dit gelukkig reuze mee, maar als je op zoek bent naar een authentiek Nederlands dorp, dan kun je het eiland Marken bezoeken. Vanaf Volendam fietsten wij in 16 km naar Marken. Onderweg stopten we bij het leuke dorpje Monnickendam. Zie je het niet zo zitten om 16 km te fietsen? Veel mensen kiezen er ook voor om met een e-fatbike of e-scooter te rijden naar Marken. Kosten hiervoor zijn tussen de 35 en 40 euro en je kunt de e-scooter of e-fatbike afhalen in de haven van Volendam. Meer informatie en tickets vind je hier. 

Tip: Je kunt de fietsroute naar Monnickendam en Marken ook combineren met een bezoek aan de kaasboerderij daar fiets je namelijk langs!

Wat te doen in Volendam

Wat te doen in Volendam

Marken, Monnickendam en Volendam

Wat te doen in Marken?

Of je nou sportief op de fiets gaat naar Marken of met een e-fatbike of e-scooter, de route alleen al is leuk! Je rijdt namelijk door super Nederlands landschap. Onderweg kun je een stop maken in Monnickendam en even een koffie drinken of een ijsje halen. Marken werd pas in 1957 door een dijk verbonden met het vasteland waardoor het nu een schiereiland is.

Marken, Monnickendam en Volendam

De vuurtoren van Marken bewonderen

Marken is maar een klein eiland en er zijn daarom niet heel veel bezienswaardigheden. Het Paard van Marken is de vuurtoren van het eiland en ligt helemaal in het oosten. Het is een mooie vuurtoren en geeft een beetje een buitenlands gevoel. Ook de weg ernaar toe is leuk, je rijdt door weilanden en kunt onderweg schapen, koeien en geiten tegenkomen.

Marken, Monnickendam en Volendam

Marken, Monnickendam en Volendam

Dwalen door de oude wijken van Marken

Vroeger kregen de inwoners van Marken vaak te maken met overstromingen en daarom bouwden zij hun huizen op palen. Deze authentieke woningen staan er vandaag de dag nog steeds en dat maakt Marken zo leuk. De Kerkbuurt is één van de mooiste plekken van Marken en hier vind je allemaal leuke gekleurde huizen. Ook de wijk achter de haven is een schattig wijkje. Als je met de fiets of scooter bent, moet je gewoon even elke straat inrijden, want elke straat en elk huis is weer uniek.

Marken, Monnickendam en Volendam

Marken, Monnickendam en Volendam

Lopen over de dijk van Marken

Als je uitgefietst bent, kun je lekker ontspannen op de dijk van Marken. Ook hier is paling vangen een traditie en zal je misschien de palingboten zien liggen. Op één van de terrasjes kun je genieten van het uitzicht op de haven met een biertje (of iets anders natuurlijk) en een broodje paling.

Marken, Monnickendam en Volendam

Marken, Monnickendam en Volendam

Met de Marken Express terugvaren naar Volendam

Na dik 20 km fietsen, hadden wij natuurlijk geen zin meer om nog 16 km terug te fietsen naar Volendam. Gelukkig is er een oplossing: de Marken Express. Dit is de veerboot die in zo'n 30 minuten vaart naar Volendam en visa versa. Niet alleen is het handig, maar ook leuk om over het Markermeer te varen. De kosten voor een enkele reis zijn 8,75 euro en je kunt de tickets online kopen.

Marken, Monnickendam en Volendam

Volendam en Marken vond ik een super leuke bestemming voor een dagje weg in eigen land. Wij combineerden het met een weekendje in Zandvoort en bezochten ook de Amsterdamse Waterleidingduinen en de molens van de Zaanse Schans. Er is dus genoeg te zien en te doen in de provincie Noord-Holland dus ik zou zeggen: pak je spullen en gaan met die banaan!

Meer blogs over Nederland?