juli 03, 2020

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en veel reizigers slaan deze stad helaas over om direct naar het strand af te reizen. Phnom Penh is een stad van geschiedenis en historie en wat mij betreft kun je deze stad niet overslaan wanneer je Cambodja echt wilt leren kennen. Phnom Penh is namelijk helemaal verwoest door de Rode Khmer die aan de macht kwam en in totaal zijn er 3 miljoen Cambodjanen vermoord. Cambodja kent een verschrikkelijke geschiedenis en ik vind dat je deze geschiedenis onder ogen moet zien om het land te leren kennen. In deze blog vertel ik je kort over de geschiedenis van Phnom Penh, maar ook wat je kunt doen in de stad én een geheime tip voor een verborgen bar!

phnom penh

Geschiedenis Phnom Penh

In 1975 kwam de Rode Khmer aan de macht, een zwaar communistische partij met een sterke visie: Cambodja moest het land van het platteland worden. Toen de Rode Khmer in Phnomh Penh kwam, werden families uit elkaar gedreven en moest iedereen naar het platteland om daar te gaan werken als arbeider van de staat (lees: slaaf). Persoonlijke bezittingen en geld mochten de mensen niet meer hebben en je moest de Rode Khmer gehoorzamen. Godsdienst, scholen, bioscopen en alle vorm van persoonlijke ontwikkeling werden vernietigd. De Rode Khmer wilde een land waar alles om het platteland en om hun zelf draaiden, religie was niet meer mogelijk, iedereen moest en zou geloven in de Rode Khmer.

De Rode Khmer vonden hoogopgeleiden, studenten, monniken, mensen met een bril en zelfs mensen met zachte handen, verdacht. Intellectuele mensen horen niet thuis in een maatschappij waar alles draait om landbouw. Deze mensen werden gevangen genomen en naar de S21 gevangenis gebracht, dat vandaag de dag een museum is. In 3 jaar tijd werden hier zeker 20.000 mensen, jonge kinderen, vrouwen, artsen, studenten en zelfs toeristen gemarteld. Als het martelen voorbij was, werden de gevangenen gebracht naar de Killing Fields, de laatste stop voor de dood. Hier werden de mensen vermoord en begraven in massagraven. De mensen op het platteland hadden het echter ook zwaar. Ze werkten van 's morgens vroeg tot 's avonds laat en kregen amper eten, ook hier overleden veel mensen. In totaal zijn er 3 miljoen Cambodjanen vermoord / dood gegaan.

Vandaag de dag is Phnom Penh weer een levendige stad, volledig opnieuw opgebouwd en is er (bijna) niks meer te zien van deze verschrikkelijke tijd.

Wat te doen in Phnom Penh?

Phnom Penh bezoek je voornamelijk om meer te leren over de geschiedenis van Cambodja. Maar naast de geschiedenis kun je er ook gezellig eten, lekker door de typisch Aziatische straten slenteren en een drankje drinken in een 'geheime bar'.

1. S21 Tuol Sleng

S21 Tuol Sleng is de oude gevangenis die werd gebruikt toen de Rode Khmer aan de macht was. Dit was voordat de Rode Khmer aan de macht kwam een school. In totaal werden hier zeker 20.000 Cambodjanen vermoord. Vandaag de dag kun je de gevangenis bezoeken. Bereid je wel voor dat het een heftige dag wordt. Ik adviseer je om een audio tour te doen. Deze kun je in het Nederlands luisteren en is erg indrukwekkend. Je loopt de ruimtes door terwijl er verteld wordt wat zich hier allemaal voor verschrikkelijks afgespeeld heeft.

s21-tuol-sleng-phnom-penh

s21-gevangenis-phnom-penh

2. Killing fields

Vanuit de S21 gevangenis kun je de Killing Fields bezoeken. De Killing Fields liggen buiten de stad dus het is handig om daarheen te gaan met een Grab of taxi. Grab is een app die in Azië veel gebruikt wordt en is een stuk goedkoper dan de taxi. De Killing Fields sluit aan op de S21 gevangenis en ook hier kun je een Nederlandstalige audio tour doen. 

killing-fields-phnom-penh

killing-fields-cambodja

3. Slenteren door de stad

Phnom Penh is een typisch Aziatische stad: overal is er chaos en je zintuigen worden geprikkeld door alle geuren en kleuren. Het is leuk om gewoon lekker rond te slenteren door de stad, op zoek te gaan naar leuke plekjes. Ik houd wel van typisch Aziatische steden, het zijn juist die momenten die ik mis wanneer ik weer thuis ben!

phnom-penh

4. Eten op de Night Market

In Phnom Penh heb je een Night Market waar je terecht kunt voor kleding, souvenirs en eten. De Night Market ligt aan de gezellige boulevard van de rivier Tonlé Sap. Je kunt hier eten bij één van de vele kraampjes en iedereen zit op een vloerkleed. Het is een erg gezellige Night Market en zeker een bezoek waard!

Night Market Phnom Penh

5. Drankje doen bij de 'geheime bar'

Toen ik in Phnom Penh was, bezochten wij een hele gave 'geheime bar'. Aan de buitenkant zie en hoor je namelijk niet dat er een bar is. In een verborgen straat vind je namelijk alleen een Coca Cola koelkast met een beveiliger. Dit is de ingang naar een geheime bar! Het is een super gezellige bar waar je terecht kunt voor de lekkerste cocktails en leuke live muziek. Houd wel rekening dat de prijzen hier iets hoger liggen dan in de rest van Cambodja, maar nog steeds is het goed betaalbaar en de cocktails zijn heerlijk. Je vindt de locatie hier.

wat-doen-phnom-penh

Phnom Penh is een interessante stad om je twee dagen te vermaken. Vanuit Phnom Penh vertrokken wij naar een andere leuke stad: Siem Reap. In mijn blog "Wat te doen in Siem Reap, Cambodja?" lees je er meer over.