augustus 04, 2020

Praag is wat mij betreft één van de mooiste steden van Europa. Praag heeft ontzettend veel te bieden voor een stedentrip. Je vindt er prachtige oude gebouwen, kerken, kleurrijke straten en heerlijk eten. Wij bezochten Praag in de zomer, maar ook in de winter is het zeker een bezoek waard met de vele kerstmarkten. In deze blog deel ik mijn 11 tips voor je bezoek aan Praag! 

Praag Tips

Lopen over de Karelsbrug

Laat ik beginnen met de populairste en bekendste bezienswaardigheid van Praag: de Karelsbrug. In 1357 werd deze iconische brug gebouwd in opdracht van koning Karel IV. De Karelsbrug is meer dan 500 meter lang en herkenbaar door de 16 bogen en vele standbeelden. Een grappig weetje is dat alle standbeelden pas later in de 17e eeuw zijn geplaatst!

Wat te doen in Praag

Wat te doen in Praag

Beklim de toren van de Karelsbrug

Het leuke aan de Karelsbrug is dat je voor een paar euro de toren van de brug kunt beklimmen. Je hebt dan prachtig uitzicht over de Oude Stad en de andere kant van het water waar je o.a. de Praagse Burcht ziet liggen!

Praag Karelsbrug

Praag Karelsbrug

Het Oude Stadsplein van Praag

Het Oude Stadsplein, ook wel bekend als Staromestske Namesti, is wat mij betreft het mooiste plein van Praag! Het levendige plein wordt omringd met kleurrijke gebouwen, sierlijke herenhuizen, het Oude Raadhuis en prachtige kerken. Op elke hoek van de straat is weer iets anders moois te zien waardoor je je hier zeker een tijdje kunt vermaken.

Praag tips

Praag tips

Slenteren door het oude centrum van Praag

De zijstraten van het Oude Stadsplein zijn ook erg leuk om door heen te slenteren. Ook hier vind je prachtige gebouwen en veel kerken. Je kijkt je ogen uit wanneer je door het oude centrum van Praag loopt!

Praag oude centrum

Praag Oude Centrum

De Astronomische klok van Praag

De Astronomische klok van Praag vind je bij het Oude Raadhuis op het Oude Stadsplein. Verwacht er zeker niet te veel van, maar wanneer je toch op het plein bent kun je er net zo goed langslopen. Dit middeleeuws uurwerk geeft de tijd aan en laat de stand van de zon en de maan zien. Elk uur wordt er een schouwspel laten zien waarbij ontzettend veel toeristen staan te wachten totdat de deuren van de klok open gaan. Als je toevallig in de buurt bent, kun je dit bekijken, maar het stelt eigenlijk niks voor.

Praag klok

Praag klok

Praagse Burcht

De Praagse Burcht vind je aan de andere kant van de rivier en is een mooi terrein waar je je zeker een paar uur kunt vermaken. Het is namelijk niet één burcht, maar een verzameling van kathedralen, paleizen en tuinen die worden omringd door een muur. De burcht bestaat o.a. uit de prachtige St. Vitus kathedraal, het Koninklijk Paleis van Praag en het Gouden Straatje, waar vroeger de goudsmeden woonden en werkten. Als je alles wilt bezoeken, adviseer ik je een combinatie ticket te halen (kosten ongeveer 10 euro). Zo zijn wij begonnen bij het Gouden Straatje (hier vertel ik zo meer over) en geëindigd bij de St. Vitus kathedraal. 

Praag Burcht

Praag Burcht

Het Gouden Straatje

Zoals ik al zei vind je het Gouden Straatje (Golden Lane) bij de Praagse Burcht. Het is dus belangrijk dat je hier voor een ticket koopt. Wij kochten een combinatie ticket in het winkeltje bij de ingang van het Gouden Straatje. Het Gouden Straatje bestaat uit kleurrijke, kleine huisjes waar vroeger in de Middeleeuwen mensen woonden en werkten. Je kunt deze huisjes in om te zien hoe ze vroeger leefden en dat vond ik erg fascinerend om te zien! Bovenin heb je ook een museum waar verschillen wapens en ridderpakken zijn tentoongesteld. Ik had van te voren weinig verwachtingen van dit straatje, maar ik vond het uiteindelijk super leuk!

Praag Gouden Straatje

Praag Gouden Straatje

John Lennon Wall

Vanuit de Praagse Burcht loop je eenvoudig naar de John Lennon Wall. Deze graffiti muur ontstond in de jaren 80 toen na de moord op John Lennon songteksten en een portret verscheen van hem op de muur tegenover de Franse Ambassade. De mensen die dit schilderden, deden dit uit protest tegen het communisme. Helaas werden de schilderingen door de communistische autoriteiten snel verwijderd. De dag erna schilderden de mensen weer protestovertuigingen en na enkele keer dat het verwijderd werd, bleef het uiteindelijk staan. De muur werd een bron van inspiratie voor protestovertuigingen tegen het communisme, vrijheid en vrede. De jaren daarop schilderden steeds meer mensen op de muur en tot 2019 veranderde de muur regelmatig met nieuwe overtuigingen. Sinds 2019 is het verboden om de muur te bekladden en wordt daar op gecontroleerd door de politie. 

Praag John Lennon Wall

Traditionele Trdelnik eten in Praag

Trdelnik vind je op elke hoek van de straat en is mijn favoriete snack van Praag! Er zijn verschillende variaties te vinden, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: de zoete deegrol. Trdelnik is een deegrol met suiker en kaneel die aan een buis wordt gewikkeld en op hete kolen wordt klaar gemaakt. Je kunt er voor kiezen om de buis met een vulling te eten, leeg of met ijs. Bij sommige winkels doen ze er zelfs een randje pistache noten of chocola omheen of heerlijk ijs met appel en kaneel erin. Hmmm... Heerlijk!

Praag Trdelnik

Praag Trdelnik

Tsjechische worst eten

Als je Tsjechië zegt, dan zeg je worst. Tsjechen zijn namelijk dol op worst, vlees en zuur eten. Als je ook van zuur houdt dan moet je echt de 'pickled sausage' eens proberen. Dit is te zien op de tweede afbeelding hieronder en betekent eigenlijk zure worst. Je eet deze worst als voorgerecht met uien en augurken. Liever iets minder zuur? Dan moet je de Tsjechische hotdog eens proberen. Beiden vond ik echt heerlijk!

Praag Praag

Bier drinken bij U Fleků

Tsjechen zijn ook dol op bier en vooral heel trots op de vele bieren die zij zelf brouwen. Zo zijn er ontzettend veel bierbrouwerijen in de stad te vinden. Bier drinken kun je trouwens overal in Tsjechië goed, want het kost helemaal niks in vergelijking met de prijzen in Nederland. Voor een halve liter bier betaal je tussen de 1,50 en 2,50 euro. U Fleků is één van de oudste brouwerijen in Praag en daar wordt al meer dan 500 jaar eigen bier gemaakt. Het is super gezellig om hier een biertje te drinken. Toen wij er waren was, speelde er een Accordeonist wat het helemaal afmaakte.

Praag U Fleku

Dit waren mijn 11 leukste tips voor een stedentrip naar Praag. Heb je extra tijd over en ben je opzoek naar natuur? Dan kun je ook hele leuke uitstapjes doen om Tsjechië beter te leren kennen. Zo bezochten wij het Boheems Zwitserland (op 1,5 rijden van Praag) en Boheems Paradijs (op 1 uur rijden van Praag) waar je geweldig kunt wandelen. Een auto kun je makkelijk huren via bijvoorbeeld SunnyCars. Heb jij nog andere leuke tips voor Praag? Laat het mij weten in een reactie hieronder!

Lees ook: