oktober 11, 2021

Praag is wat mij betreft één van de mooiste steden van Europa. Praag heeft ontzettend veel te bieden voor een stedentrip. Je vindt er prachtige oude gebouwen, kerken, kleurrijke straten en heerlijk eten. Wij bezochten Praag in de zomer, maar ook in de winter is het zeker een bezoek waard met de vele kerstmarkten. In deze blog deel ik de 20 leukste Praag bezienswaardigheden!

Praag bezienswaardigheden

Hoe kom je in Praag?

Praag ligt op 850 km rijden van Utrecht. Wanneer je een rondreis door Tsjechië gaat maken, is het dus goed mogelijk om met je eigen auto te gaan, zoals wij dit ook hebben gedaan. Zo maakten wij een geweldige rondreis door Noord-Bohemen en een rondreis door Moravië. Als je van plan bent alleen een stedentrip te maken, kun je het beste met het vliegtuig gaan. In 1,5 uur vlieg je van Nederland naar Praag en een retourticket kun je al kopen vanaf 29 euro met Transavia. Wil je ook wat uitstapjes maken in de omgeving? Dan adviseer ik je om een auto te huren bij SunnyCars. Wij huren altijd een auto bij hen, omdat je all-in verzekerd bent en dat is wel zo prettig als je op reis bent. Meer inspiratie voor uitstapjes vind je onderaan deze blog!

✈ Beste reistijd Praag: Ieder seizoen heeft Praag wel wat te bieden. Zo heb je er in de winter gezellige kerstmarkten. Ga je liever met mooi weer? Dan zijn de beste maanden voor Praag mei, juni en september. Probeer het hoogseizoen te vermijden, want het kan erg druk worden in de stad.

✈ Goedkoop vliegen: vanaf 29 euro retour met Transavia, inclusief 10kg handbagage. Of vergelijk alle vliegtickets op Tix.nl.

✈ Huurauto: all-in huurauto bij SunnyCars.

Praag bezienswaardigheden

Praag bezienswaardigheden

Praag is een stad waar je zeker drie dagen de tijd voor moet nemen en dan heb je eigenlijk nog niet alles gezien, want deze stad heeft ontzettend veel te bieden. Zo zijn wij er in 2020 geweest en hebben we er in 2021 toch weer veel nieuwe plekken kunnen ontdekken. Eigenlijk heb ik nog niet alles kunnen zien en heb ik alweer nieuwe punten opgeschreven voor volgend jaar. Zorg dus echt dat je minimaal drie volle dagen inplant voor een stedentrip naar Praag!

Karelsbrug Praag

Laat ik beginnen met de populairste en bekendste bezienswaardigheid van Praag: de Karelsbrug. In 1357 werd deze iconische brug gebouwd in opdracht van koning Karel IV. De Karelsbrug is meer dan 500 meter lang en herkenbaar door de 16 bogen en vele standbeelden. Een grappig weetje is dat alle standbeelden pas later in de 17e eeuw zijn geplaatst! Aan beide kanten van de brug heb je een toren waar je naar boven kunt gaan. Er is ook een museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de brug. 

 Tip: Je kunt online tickets reserveren voor nog geen 7 euro!

Praag bezienswaardigheden

Praag bezienswaardigheden

Het Oude Stadsplein van Praag

Het Oude Stadsplein, ook wel bekend als Staromestske Namesti, is wat mij betreft het mooiste plein van Praag! Het levendige plein wordt omringd met kleurrijke gebouwen, sierlijke herenhuizen, het Oude Raadhuis en prachtige kerken. Op elke hoek van de straat is weer iets anders moois te zien waardoor je je hier zeker een tijdje kunt vermaken.

Praag bezienswaardigheden

Praag bezienswaardigheden

De Astronomische klok van Praag

De Astronomische klok van Praag vind je bij het Oude Raadhuis op het Oude Stadsplein. Verwacht er zeker niet te veel van, maar wanneer je toch op het plein bent, kun je er net zo goed langslopen. Dit middeleeuws uurwerk geeft de tijd aan en laat de stand van de zon en de maan zien. Elk uur wordt er een schouwspel laten zien waarbij ontzettend veel toeristen staan te wachten totdat de deuren van de klok open gaan. 

Praag tips

Praag tips

Klementinum Praag

Klementinum is een barokke bibliotheek uit de elfde eeuw welke je alleen met een begeleide tour kunt bezoeken. Ik heb lang getwijfeld om Klementinum te bezoeken. Waarom ik twijfelde? Je mag er geen foto's maken en na veel reviews gelezen te hebben mag je de bibliotheek niet echt in. Toch heb ik besloten om de bibliotheek een kans te geven en ik heb er geen moment spijt van gehad! Tijdens de begeleide tour krijg je veel informatie over het complex en ga je uiteindelijk de barokke bibliotheek bekijken. En wauw... wat is dit bijzonder mooi! Ondanks je vanaf de deur de bibliotheek kon bekijken en je er niet in mocht, was het zo indrukwekkend om dit te zien! Het is zeker weten de mooiste bibliotheek die ik ooit gezien heb. Tijdens de begeleide tour ga je ook de toren beklimmen en vanaf boven heb je weer heel mooi uitzicht over Praag. Al met al kan ik je deze tour dus zeker aanraden!

Praag tips

Praag tips

Legií Brug in Praag

Praag telt in totaal 18 bruggen waarvan de Karelsbrug de bekendste is, maar er is nog een brug die zeker een bezoek waard is: Legií Brug. Deze brug is in de jaren 90 gebouwd om de twee stadsdelen met elkaar te verbinden. De brug zelf is niet heel bijzonder, maar vanaf deze brug heb je wel mooi uitzicht over de Karelsbrug en het oude centrum.

Praag tips

Nekázanka straat in Praag

Het oude centrum is al een bezienswaardigheid op zich. Je vindt hier zo veel mooie straten, sierlijke gebouwen en bijzondere plekken dat het heel leuk is om gewoon een beetje te slenteren door de stad. Eén van de mooiste straten vond ik Nekázanka. Deze straat kwam ik bij toeval tegen.

bezienswaardigheden praag

De Nationale Bibliotheek van Praag

De Nationale Bibliotheek van Praag ligt in het oude centrum. In de bibliotheek vind je een heel bijzonder kunstwerk: een metershoge toren gemaakt van duizenden boeken. Het is een echte eyecatcher bij de entree van de bibliotheek.

bezienswaardigheden Praag

bezienswaardigheden Praag

Praagse Burcht

De Praagse Burcht vind je aan de andere kant van de rivier en is een mooi terrein waar je je zeker een paar uur kunt vermaken. Het is namelijk niet één burcht, maar een verzameling van kathedralen, paleizen en tuinen die worden omringd door een muur. De burcht bestaat o.a. uit de prachtige St. Vitus kathedraal, het Koninklijk Paleis van Praag en het Gouden Straatje, waar vroeger de goudsmeden woonden en werkten. Zorg dat je voldoende tijd inplant voor de bucht en dat je je tickets online reserveert. Zeker in het hoogseizoen kan het hier erg druk zijn en dan is het wel fijn als je de rij kunt overslaan!

✈ Tip: Als je benieuwd bent naar de geschiedenis en meer informatie over dit complex wil adviseer ik je met een gids op pad te gaan. Zo kom je meer te weten over het gebied en bezoek je o.a. de wijk Mála Strana.

bezienswaardigheden Praag

bezienswaardigheden Praag

Het Gouden Straatje

Het Gouden Straatje (Golden Lane) vind je bij de Praagse Burcht. Het Gouden Straatje bestaat uit kleurrijke, kleine huisjes waar vroeger in de Middeleeuwen mensen woonden en werkten. Je kunt deze huisjes in om te zien hoe ze vroeger leefden en dat vond ik erg fascinerend om te zien! Bovenin heb je ook een museum waar verschillende wapens en ridderpakken zijn tentoongesteld. Ik had van te voren weinig verwachtingen van dit straatje, maar ik vond het uiteindelijk super leuk!

bezienswaardigheden praag

bezienswaardigheden praag

Cihelná Park in Praag

Aan de westkant van de Moldau vind je verschillende heuvels en parken. Cihelná Park is één van die parken. Het is eigenlijk maar een klein park, maar wat deze plek zo leuk maakt, is het uitzicht op de Karelsbrug en het historische centrum. Er zwemmen veel eenden, beverratten en zwanen. 

Praag bezienswaardigheden

John Lennon Wall

Vanuit de Praagse Burcht loop je eenvoudig naar de John Lennon Wall. Deze graffiti muur ontstond in de jaren 80 toen na de moord op John Lennon songteksten en een portret verscheen van hem op de muur tegenover de Franse Ambassade. De mensen die dit schilderden, deden dit uit protest tegen het communisme. Helaas werden de schilderingen door de communistische autoriteiten snel verwijderd. De dag erna schilderden de mensen weer protestovertuigingen en na enkele keren dat het verwijderd werd, bleef het uiteindelijk staan. De muur werd een bron van inspiratie voor protestovertuigingen tegen het communisme, vrijheid en vrede. De jaren daarop schilderden steeds meer mensen op de muur en tot 2019 veranderde de muur regelmatig met nieuwe overtuigingen. Sinds 2019 is het verboden om de muur te bekladden en wordt daar op gecontroleerd door de politie. 

Praag bezienswaardigheden

Jeruzelemsynagoge Praag

Vanuit ons hotel lopen we in vijf minuten naar de Jeruzalemsynagoge. Deze synagoge is in 1906 gebouwd als vervanger van de andere zes synagogen in de Joodse wijk. Opvallend is de kleur van deze synagoge. Met mooie roze en blauwe kleuren valt deze synagoge meteen op in deze nieuwe wijk. Helaas stond het gebouw bij ons in de steigers, maar nog steeds was het de moeite waard om deze plek te bezoeken.

✈ Tip: Ben je van plan om meerdere tours en tickets te kopen voor bezienswaardigheden in Praag? Dan kun je er ook voor kiezen om een Praagpas aan te schaffen. Je krijgt dan toegang tot bekende bezienswaardigheden, een boottocht over de Moldau en 10% korting op alle attracties. Meer informatie vind je hier.

Wat te doen in Praag

Wat te doen in Praag?

Naast alle bezienswaardigheden zijn er ook genoeg dingen om te doen in Praag. 

Beklim de toren van de Karelsbrug

De bekende Karelsbrug heeft een toren welke je kan beklimmen. Om de toren te bezoeken, heb je eerst een museum waar je meer te weten komt over de brug. Wanneer je bovenaan de toren staat heb je prachtig uitzicht over de Oude Stad en de andere kant van het water waar je o.a. de Praagse Burcht ziet liggen!

 Tip: Je kunt online tickets reserveren voor nog geen 7 euro!

Praag bezienswaardigheden

Praag bezienswaardigheden

Slenteren door het oude centrum van Praag

De zijstraten van het Oude Stadsplein zijn ook erg leuk om door heen te slenteren. Ook hier vind je prachtige gebouwen en veel kerken. Je kijkt je ogen uit wanneer je door het oude centrum van Praag loopt!

Praag bezienswaardigheden

Beklim de Astronomische Klok

De Astronomische klok vind je op het oude Stadsplein van Praag en het leuke is dat je deze klok kunt beklimmen. Wat mij betreft heb je hier het mooiste uitzicht van Praag. Wanneer je op het oude Stadsplein bent, valt je meteen een groot bouwwerk op: de Týnkerk. Vanaf beneden kun je maar de helft van de kerk zien, omdat er bebouwing voor staat. Als je de toren van de Astronomische klok beklimt, zie je pas hoe groot deze kerk eigenlijk is.

✈ Tip: Ga met een begeleide tour. Je krijgt uitleg door het hele gebouw en komt meer te weten over de geschiedenis van Praag. Tickets kun je hier reserveren voor 10 euro per persoon.

Praag bezienswaardigheden

Praag bezienswaardigheden

Doe een drankje en hapje bij Manifesto Market Florenc 

De leukste plek voor een drankje en hapje 's avonds is wat mij betreft Manifesto Market. Deze half-overdekte buitenmarkt is er alleen in de zomer/lente maanden. Het is een pop-up foodmarkt waar 27 containers zijn omgetoverd tot kleine eetstalletjes. Verschillende restaurants in de stad hebben hier een container gehuurd en serveren de lekkerste maaltijden uit de hele wereld. De markt is gezellig aangekleed met leuke lampjes, muziek en er staan heaters en dekens dus koud kan je het niet krijgen. Meer informatie en de actuele openingstijden vind je op de website van Manifesto.

Praag tips

Praag tips

Bewonder het uitzicht vanaf het Letná Park

Je hebt veel verschillende parken in Praag, maar wij bezochten het Letná Park. Vanaf dit park heb je heel mooi uitzicht over de stad en kun je verschillende bruggen zien liggen over de Moldau. Het geeft een magisch gezicht wanneer je er met zonsondergang komt! Je kunt ook overdag in het park relaxen als je opzoek bent naar een beetje rust.

wat te doen in praag

Traditionele Trdelnik eten in Praag

Trdelnik vind je op elke hoek van de straat en is mijn favoriete snack van Praag! Er zijn verschillende variaties te vinden, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: de zoete deegrol. Trdelnik is een deegrol met suiker en kaneel die om een buis wordt gewikkeld en op hete kolen wordt klaar gemaakt. Je kunt er voor kiezen om de buis met een vulling te eten, leeg of met ijs. Bij sommige winkels doen ze er zelfs een randje pistache noten of chocola omheen of heerlijk ijs met appel en kaneel erin. Hmmm... Heerlijk!

wat te doen in praag

wat te doen in praag

Tsjechische worst eten

Als je Tsjechië zegt, dan zeg je worst. Tsjechen zijn namelijk dol op worst, vlees en zuur eten. Als je ook van zuur houdt dan moet je echt de 'pickled sausage' eens proberen. Dit is te zien op de tweede afbeelding hieronder en betekent eigenlijk zure worst. Je eet deze worst als voorgerecht met uien en augurken. Liever iets minder zuur? Dan moet je de Tsjechische hotdog eens proberen. Beiden vond ik echt heerlijk!

Wat te doen in Praag

Wat te doen in Praag

Bier drinken bij U Fleků

Tsjechen zijn ook dol op bier en vooral heel trots op de vele bieren die zij zelf brouwen. Zo zijn er ontzettend veel bierbrouwerijen in de stad te vinden. Bier drinken kun je trouwens overal in Tsjechië goed, want het kost helemaal niks in vergelijking met de prijzen in Nederland. Voor een halve liter bier betaal je tussen de 1,50 en 2,50 euro. U Fleků is één van de oudste brouwerijen in Praag en daar wordt al meer dan 500 jaar eigen bier gemaakt. Het is super gezellig om hier een biertje te drinken. Toen wij er waren was, speelde er een accordeonist wat het helemaal afmaakte.

wat-te-doen-in-praag

Overnachten Praag

In Praag vind je ontelbaar veel hotels en de prijzen zijn zeker niet hoog. Wij overnachtten in Hotel NYX en dat kan ik je zeker aanraden. Je slaap hier al vanaf 50 euro per nacht en de kamers zijn modern ingericht met een fijne en schone badkamer. Het hotel zelf is ook super mooi ingericht en 's ochtends heb je er een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet. De locatie van het hotel ligt middenin het centrum dus in minder dan 10 minuten lopen sta je op het oude Stadsplein van Praag!

✈ Bekijk hier de actuele prijzen van Hotel NYX

Overnachten Praag

Overnachten Praag

Deze items adviseren we om mee te nemen tijdens je stedentrip naar Praag:

Wat te doen in Praag

Ook op stedentrip naar Praag? Alle tips voor je op een rijtje!

 Vind goedkope hotels in Praag

 Bekijk alle campings in Praag

 Boek een all-in huurauto in Praag

 Bestel een interessante reisgids voor Praag

 Vind goedkope vliegtickets naar Praag

 Reserveer tickets voor bezienswaardigheden en activiteiten in Praag

 Boek een pakketreis naar Praag

 Bestel handige reisartikelen voor je reis naar Praag

Leuke reisgidsen voor Praag:

Dit waren mijn 20 leukste tips voor een stedentrip naar Praag. Heb je extra tijd over en ben je opzoek naar natuur? Dan kun je ook hele leuke uitstapjes doen om Tsjechië beter te leren kennen. Zo bezochten wij het Boheems Zwitserland (op 1,5 rijden van Praag) en Boheems Paradijs (op 1 uur rijden van Praag) waar je geweldig kunt wandelen. Een auto kun je makkelijk huren via bijvoorbeeld SunnyCars

Wat te doen in Praag

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: