september 30, 2021

Tsjechië is een geweldig land voor een roadtrip door de goede trein- en busverbindingen, prachtige groene omgeving, kleurrijke steden, sprookjesachtige kastelen en industriële bezienswaardigheden. Ben je opzoek naar een route buiten de gebaande paden? In 7 á 10 dagen kun je in Tsjechië een geweldige rondreis maken door het noorden van de regio Moravië! In deze blog deel ik onze route en geef ik tips voor vervoer en plekken waar je bijna geen toerisme vindt.

Rondreis Tsjechië Moravië

Hoe kom je in Tsjechië?

Tsjechië kun je op verschillende manieren bereiken: met eigen vervoer, met het vliegtuig en een huurauto of met de trein. Ieder vervoersmiddel heeft zo zijn voor- en nadelen waar ik je in deze blog meer over zal vertellen.

Met eigen auto naar Tsjechië

Tsjechië ligt op zo'n 800 km van Utrecht en is daarom geschikt om met je eigen auto vanuit Nederland naar toe te rijden. De regio Noord-Moravië ligt in het oosten van het land en is daarom wel iets verder rijden, op zo'n 1200 km van Utrecht. Het voordeel van eigen vervoer is natuurlijk dat je geen kosten hebt aan het huren van een auto, treintickets of vliegtickets. Het enige dat je moet betalen is een tolvignet en benzine. De kosten van een liter benzine is op dit moment (september 2021) ongeveer €1,30!

✈ Reistijd: 10 uur rijden naar Praag en 4 uur naar Ostrava in Noord-Moravië

✈ Benzineprijs: ongeveer €1,30 per liter

Met het vliegtuig en huurauto naar Tsjechië

Wij kozen ervoor om te vliegen naar Praag en deze geweldige stad te combineren met een rondreis door het noorden van Moravië. Vanuit Nederland vlieg je al vanaf 29 euro naar Praag. Je kunt er voor kiezen om vanaf Praag een auto te huren zodat je op eigen gelegenheid de rest van de omgeving kunt verkennen. Wij huren altijd een auto bij SunnyCars, omdat je hier all-in verzekerd bent en dat is wel zo prettig wanneer je in het buitenland bent. Het voordeel van reizen met het vliegtuig is dat je er veel sneller bent en meer kunt zien. Het nadeel is natuurlijk dat het wat duurder is, omdat je een auto moet huren.

✈ Reistijd: 1,5 uur vliegen vanaf Nederland

✈ Goedkoop vliegen: vanaf 29 euro retour met Transavia, inclusief 10kg handbagage 

✈ Huurauto: all-in huurauto bij SunnyCars

 Parkeertip: Zoek je nog een goedkope parkeerplek voor Amsterdam Schiphol? Bij Iparking kun je voordelig een valet parking reserveren vanaf 100 euro per week. Het voordeel van valet parking is dat je zelf geen parkeerplek hoeft te zoeken en je auto kun afgeven aan een ervaren medewerker.

Met de trein naar Tsjechië

Een andere optie is om Tsjechië te verkennen met het openbaar vervoer. Vanaf Nederland kun je vanaf 38 euro de trein pakken naar Praag. De trein doet er gemiddeld 10,5 uur over en je hebt een overstap in Duitsland. Wanneer je 's avonds vertrekt, kom je 's ochtends aan waardoor je nog de hele dag wat kunt doen.

De binnenlandse treinverbindingen in Tsjechië zijn ontzettend goed, comfortabel en goedkoop. Je hebt verschillende maatschappijen waarmee je kunt reizen. De treintijden kun je online bekijken en tickets kun je van te voren aanschaffen. Wil je een keer een luxe treinreis ervaren? Boek dan zeker een stoel bij Leo Express in Premium class van Praag naar Ostrava en visa versa. De trein doet er 3,5 uur over en je hebt een grote stoel die je helemaal kunt verzetten, heel veel beenruimte, gratis Wi-Fi, een warme maaltijd, 2 alcoholische dranken en onbeperkt gebruik van non-alcoholische dranken en dat voor maar 32 euro!

✈ Reistijd: 10,5 uur vanaf Nederland. Tickets kun je reserveren vanaf 38 euro via NS International.

 Beste treinmaatschappij: Leo Express, Premium Class

Rondreis Tsjechië Moravië

Rondreis Tsjechië Moravië

Rondreis Tsjechië, Moravië

Tsjechië is ongeveer even groot als Nederland, België en Luxemburg bij elkaar. Het land heeft ontzettend veel te bieden en bestaat uit drie regio's: Bohemen, Moravië en Tsjechisch Silezië. De bekendste regio is Bohemen, waar ook Praag ligt. De meeste toeristen bezoeken deze regio dan ook. In 2020 maakten wij een geweldige rondreis van 10 dagen door Noord-Bohemen en bezochten o.a. Praag, Boheems Paradijs, Boheems Zwitserland en het Reuzengebergte. Dit jaar bezoeken we een minder bekende regio: Moravië. Deze regio heeft ons ontzettend verrast, want je vindt hier amper toerisme, het is er heel bosrijk en groen en je hebt er een aantal unieke bezienswaardigheden. Als je op zoek bent naar natuur, een rustige omgeving en geen massatoerisme dan ben je in Moravië aan het juiste adres! Daarom deel ik onze route van 7 á 10 dagen door het noorden van Moravië hieronder.

Rondreis Tsjechië Moravië

Ostrava 2 dagen

Vanuit Praag rijden we met de trein naar de derde grootste stad van Tsjechië: Ostrava. Deze stad staat vooral bekend om de industriële geschiedenis en is het industriële hart van Moravië. Vroeger stonden hier volop koolmijnen en staalfabrieken, maar tegenwoordig is de stad gerenoveerd tot een volwaardige stad waar je een aantal bezienswaardigheden kunt bezoeken. 

Rondreis Tsjechië Moravië Ostrava

Dag 1: Dolní Vítkovice

Je bezoek aan Ostrava is niet compleet zonder het bezoeken van het industriegebied. Ga dus zeker naar Dolní Vítkovice, een oude kolenmijn welke van 1828 tot 1998 actief was in het produceren van steenkool, ijzer en staal. Dit gehele productieproces van al deze onderdelen vond plaats in één fabriek en dat maakt deze plek zo bijzonder. 

Rondreis Tsjechië Moravië Ostrava

Met een begeleide tour krijg je meer informatie over het productieproces van deze mijn en krijg je een rondleiding door het hele complex. Dolní Vítkovice is tegenwoordig ook het culturele hart van Ostrava. Er worden concerten gegeven op het terrein, theatervoorstellingen in de voormalige gastank en je kunt er verschillende musea bezoeken zoals, U6 Science & Technolgy, het interactieve museum voor kinderen en Science & Technology museum voor volwassenen. Daarnaast wordt er ieder jaar het meerdaagse muziekfestival Colours of Ostrava georganiseerd.

Rondreis Tsjechië Moravië Ostrava

Vanaf de Bolt Tower, het hoogste punt van het complex, heb je prachtig uitzicht over de fabriek en de rest van de omgeving. Vanaf hier zie je eigenlijk pas hoe groot dit complex is. Vroeger werd in deze toren 1200 ton ijzer gemaakt in hoogoven nummer 1, wat nu bekend staat als de Bolt Tower. Je kunt het bijna niet voorstellen dat dit gedaan werd wanneer je hier bent. In de toren heb je een café waar je met een gebakje en koffie kunt genieten van het uitzicht. 

✈ Overnachten: Hotel Imperial vanaf 50 euro per nacht middenin het centrum.

✈ Leuk restaurant: Radegastovna voor lokaal eten en eigen gebrouwen bier.

Rondreis Tsjechië Moravië Ostrava

Rondreis Tsjechië Moravië Ostrava

Dag 2: Het stadscentrum van Ostrava

Ostrava had vroeger de bijnaam 'Black Ostrava'. Dat is niet voor niks, want 20 jaar geleden toen de koolmijnen en fabrieken hier nog actief waren, was de stad op veel plekken zwart van de industrie. Het was niet bepaald een gezonde leefomgeving, maar tegenwoordig is dat wel anders. De stad is helemaal opgeknapt en gerenoveerd. Wat Ostrava bijzonder maakt, is de combinatie van het industriële karakter en de sprookjesachtige gebouwen. Daarom is het juist leuk om zowel het industriegebied te bezoeken als het stadscentrum voor een unieke beleving!

Ondanks dat Ostrava de derde grootste stad is van Tsjechië is het geen grote stad. In een dag kun je het hele centrum gezien hebben. Ga zeker naar het nieuwe stadhuis. Vanaf daar heb je mooi uitzicht over de stad. Het bijzondere is dat je de oude koolmijnen en de industrie in de verte ziet liggen, dat je de mooie sierlijke gebouwen van de stad op de voorgrond ziet en helemaal achterin zie je de hoogste berg van deze omgeving. Een behoorlijk groot contrast dus, maar dat maakt deze stad juist zo interessant.

Rondreis Tsjechië Moravië Ostrava

Rondreis Tsjechië Moravië Ostrava

Het mooiste plein van Ostrava is Masaryk nám. Hier vind je het oude stadhuis, wat tegenwoordig is omgetoverd tot een museum. Daarnaast is de kathedraal Bozského Spasitele de moeite waard om naar toe te gaan. Deze rooms-katholieke kathedraal uit 1889 was vroeger rood, maar tegenwoordig heeft het een gele kleur.

✈ Tip: Wij deden een tour met een gids en zij gaf heel veel achtergrondinformatie over de geschiedenis van Ostrava en verhalen van de stad. Ik kan je zeker aanraden om dit ook te doen. Op deze manier leer je de stad veel beter kennen en krijg je verhalen te horen van verschillende gebouwen. Een tour met een gids kun je hier boeken.

Rondreis Tsjechië Moravië Ostrava

Rondreis Tsjechië Moravië Ostrava

Meer informatie over Ostrava vind je op de website van Visit Ostrava.

Kasteel Hradec nad Moravicí 1 dag

Dichtbij Ostrava vind je een prachtig kasteel wat oorspronkelijk een Middeleeuws kasteel is, maar door de tijd heen meerdere keren is gerenoveerd en is veranderd. Het kasteel was belangrijk als muzikaal centrum waar veel bekende beroemdheden kwamen zoals van Beethoven, Picasso, Wagner en Mozart. Het kasteel zelf is een wit gebouw, maar vooral het kasteel aan de voorkant ziet er sprookjesachtig uit.

Rondreis Tsjechië Moravië Hradec nad Moravicí

Het witte complex werd gebruikt als woongedeelte. Met een rondleiding kun je het kasteel van binnen bekijken en krijg je meer informatie over de geschiedenis van het kasteel. Het kasteel staat op een heuvel en wordt omgeven door groene bossen en dat maakt het juist tot een prachtige locatie. Vanaf het kasteel zijn ook verschillende wandel- en fietsroutes te vinden. 

Rondreis Tsjechië Moravië Hradec nad Moravicí

Rondreis Tsjechië Moravië Hradec nad Moravicí

✈ Zo kom je er met de auto: met een huurauto is het ongeveer 35 minuten rijden vanaf Ostrava.

✈ Zo kom je er met de trein: Pak de trein van Ostrava naar Hradec Nad Moravici. De trein doet er ongeveer een uur over en meer informatie vind je hier.

✈ Overnachten: Old House vanaf 50 euro per nacht inclusief ontbijt

✈ Leuk restaurant: Areál Salaš voor een echt Tsjechische ervaring

Rondreis Tsjechië Moravië

Bílá Opava 1 dag

Bílá Opava vind je in het Jeseníky-gebergte en is een rivier van 13 km lang. Je kunt naast de rivier een prachtige wandeling maken welke je langs watervallen, groene valleien, bossen en stroomversnellingen brengt. Je loopt over gladde loopbruggen, ladders en stenen, maar de route is ontzettend mooi en zeker de moeite waard. Aan het einde van de kloof heb je een waterval van 7,9 meter hoog. Wij volgden de gele wandelroute om de waterval te bereiken en dit is 5,5 km lang. Wanneer je dezelfde route weer terug loopt, is de totale afstand dus 11 km.

Rondreis Tsjechië Moravië Bila Opava

Rondreis Tsjechië Moravië Bila Opava

Wij kozen ervoor om door te lopen naar de hoogste berg van het Jeseníky-gebergte: Praděd. Dit ligt op 1491 meter hoogte en wanneer je mooi weer hebt, heb je hier uitzicht over heel Moravië. Vanaf de hoogste waterval is het nog 4,5 km extra lopen naar de top van Praděd. Je loopt dus in totaal 20 km wanneer je dezelfde route terugloopt. Houd er rekening mee dat je meer dan 500 meter stijgt. Bovenop de berg Praděd heb je een televisietoren die je kunt bezoeken voor 150krc (ongeveer 6 euro).

✈ Tip: zorg dat je goede wandelschoenen aandoet, want het pad kan door al het water erg glad zijn. 

✈ Zo kom je er met de auto: vanaf het kasteel is het iets langer dan een uur rijden naar Karlova Studánka. Parkeer de auto bij Parking Hubertus en de wandeling start hier naar Bílá Opava.

✈ Zo kom je er met de bus: Met het openbaar vervoer doe je er al gauw 3,5 uur over. Pak de trein van Hradec Nad Moravici naar Opava en pak daar de bus naar Karlova Studánka. Meer informatie en de route vind je hier.

✈ Overnachten: Hotel Džbán vanaf 50 euro per nacht

Rondreis Tsjechië Moravië Bila Opava

Rondreis Tsjechië Moravië Bila Opava

Karlova Studánka 1 dag

Karlova Studánka is het hoogstgelegen kuuroord plaats van Tsjechië en ligt in het Jeseníky-gebergte. Vanaf hier start de wandeling naar Bílá Opava. Karlova Studánka ligt in een groene omgeving op 800 meter hoogte en staat vooral bekend om de behandelingen van luchtwegaandoeningen. Door de zuiverheid van de lucht, de hoogte en het goede klimaat kunnen inwoners van Tsjechië met een verwijzing van de dokter hier terecht voor een natuurlijke spabehandeling voor het genezen van bijvoorbeeld astma, longkanker of een andere (long)ziekte. Het traject kan dagen tot soms maanden duren. In het dorp vind je bijzondere waterbronnen. Dit water heeft een hoog gehalte van ijzer en heeft daarom een genezende werking. Ikzelf vond het niet zo lekker smaken, maar zeker de moeite waard om even geprobeerd te hebben. 

Rondreis Tsjechië Moravië Karlova Studanka

Rondreis Tsjechië Moravië Karlova Studanka

Naast dat het kuuroord vooral voor de inwoners van Tsjechië is, kun je hier ook terecht voor een ontspannende wellness. Bij Wellnesscentrum Pivní Lázně kun je gebruik maken van een traditioneel bierspa of genieten van een massage. In het bierbad wordt o.a. bier gedaan met 12 extra kruidenextracten. Het leuke is dat je dit lokale bier ook kunt proeven tijdens je dagje wellness (maar dan gewoon uit een flesje;). Meer informatie en prijzen vind je op de website van Pivní Lázně.

Ben je na een ochtendje ontspannen toe aan een leuke wandeling? Maak dan een korte wandeling van een halfuur door het bos naar uitkijkpunt Rolandův kámen. Het bos is hier echt sprookjesachtig en vanaf het uitkijkpunt zie je pas hoe bosrijk deze omgeving is.

✈ Overnachten: Hotel Džbán vanaf 50 euro per nacht

Rondreis Tsjechië Moravië Karlova Studanka

Slezská Harta 2 dagen

Slezská Harta is het grootste stuwmeer van Tsjechië met een oppervlakte van 8,7 km². Het stuwmeer is in de jaren 90 aangelegd om Ostrava te voorzien van drinkwater en om elektriciteit op te wekken. De dorpen die hier vroeger lagen zijn opgeheven en de gemeente heeft de mensen weggestuurd voor het aanleggen van dit meer. 

Ondanks dat het een meer is voor drinkwater, is dit ook een populaire recreatieplek. Je mag namelijk gewoon zwemmen in het meer, je kunt er een boottocht maken of je huurt een supboard. Veel mensen komen hier ook om te zeilen en te windsurfen. Wij maakten er een leuke boottocht en dat kan ik je zeker aanraden om ook te doen. De boot draait volledig op zonne-energie dus er is ook gedacht aan het milieu. Je kunt de boottocht ter plekke regelen op deze locatie. In de groene omgeving kun je ook mooie wandel- en fietsroutes afleggen. Het is dus leuk om je rondreis door Moravië hier af te sluiten met een paar dagen relaxen!

✈ Zo kom je er met de auto: vanaf Karlova Studánka is het ongeveer 45 minuten rijden. Met het openbaar vervoer is het stuwmeer helaas niet goed te bereiken.

✈ Overnachten: Centrum Slezská Harta vanaf 58 euro per nacht 

✈ Camping: basic camping direct aan het meer vanaf 8 euro per nacht.

Rondreis Tsjechië Moravië

Rondreis Tsjechië Moravië

Praag 3 dagen

Bijna iedereen begint of eindigt zijn of haar rondreis door Tsjechië in de hoofdstad Praag. De stad ligt eigenlijk niet in Moravië, maar als je deze stad nog niet bezocht hebt, is het leuk om dit te combineren met een rondreis door Moravië. Mocht je met het vliegtuig gaan, zijn er ook alleen rechtstreekse verbindingen met Praag dus de kans is groot dat je je reis hier begint en eindigt. Ondanks dat wij Praag in 2020 ook al hadden bezocht, hebben we toch weer heel veel nieuwe plekken kunnen ontdekken. Heb je Praag al gezien of rijd je vanuit Nederland rechtstreeks naar het noorden van Moravië? Dan kun je Praag overslaan!

Dag 1: Karelsbrug, Oude Stadsplein, Astronomische klok en het oude centrum

Praag heeft ontzettend veel te bieden voor een stedentrip. Je vindt er prachtige oude gebouwen, kerken, kleurrijke straten en heerlijk eten. Praag is een stad waar je zeker drie dagen de tijd voor moet nemen en dan heb je eigenlijk nog niet alles gezien. Op de eerste dag kun je de toren van de bekende Karelsbrug beklimmen. In 1357 werd deze iconische brug gebouwd in opdracht van koning Karel IV. De Karelsbrug is meer dan 500 meter lang en herkenbaar door de 16 bogen en vele standbeelden. Aan beide kanten van de brug heb je een toren waar je naar boven kunt gaan. Er is ook een museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de brug. 

 Tip: Je kunt online tickets reserveren voor nog geen 7 euro!

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Nadat je de Karelsbrug hebt bezocht, loop je in een paar minuten naar het bekendste en mooiste plein van Praag: het Oude Stadsplein. Het levendige plein wordt omringd met kleurrijke gebouwen, sierlijke herenhuizen, het Oude Raadhuis en prachtige kerken. Op elke hoek van de straat is weer iets anders moois te zien waardoor je je hier zeker een tijdje kunt vermaken.

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Op het Oude Stadsplein vind je de Astronomische klok. Dit middeleeuws uurwerk geeft de tijd aan en laat de stand van de zon en de maan zien. Elk uur wordt er een schouwspel laten zien waarbij veel toeristen staan te wachten totdat de deuren van de klok open gaan. Het leuke is dat je de Astronomische klok kunt beklimmen en wat mij betreft vind je hier het mooiste uitzicht van Praag! 

✈ Tip: Ga met een begeleide tour. Je krijgt uitleg door het hele gebouw en komt meer te weten over de geschiedenis van Praag. Tickets kun je hier reserveren voor 10 euro per persoon.

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Het oude centrum is al een bezienswaardigheid op zich. Je vindt hier zo veel mooie straten, sierlijke gebouwen en bijzondere plekken dat het heel leuk is om gewoon een beetje te slenteren door de stad. Eén van de mooiste straten vond ik Nekázanka. Deze straat kwam ik bij toeval tegen.

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Dag 2: Praagse Burcht, Gouden Straatje, John Lennon Wall en Cihelná Park

Praag wordt door de rivier de Moldau als het ware door tweeën gedeeld. Het oude stadscentrum vind je in het oosten van de stad en wanneer je de Karelsbrug overloopt, kom je terecht in een andere wijk waar veel parken en heuvels zijn. Ook in deze wijk heb je een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen.

De Praagse Burcht vind je in het westen van Praag en daar kun je je zeker een paar uur vermaken. Het is namelijk niet één burcht, maar een verzameling van kathedralen, paleizen en tuinen die worden omringd door een muur. De burcht bestaat o.a. uit de prachtige St. Vitus kathedraal, het Koninklijk Paleis van Praag en het Gouden Straatje, waar vroeger de goudsmeden woonden en werkten. Zorg dat je voldoende tijd inplant voor de bucht en dat je je tickets online reserveert. Zeker in het hoogseizoen kan het hier erg druk zijnen dan is het wel fijn als je de rij kunt overslaan!

✈ Tip: Als je benieuwd bent naar het geschiedenis en meer informatie over dit complex adviseer ik je met een gids op pad te gaan. Zo kom je meer te weten over het gebied. Dan bezoek je o.a. de wijk Mála Strana.

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Het Gouden Straatje bestaat uit kleurrijke, kleine huisjes waar vroeger in de Middeleeuwen mensen woonden en werkten. Je kunt deze huisjes in om te zien hoe ze vroeger leefden en dat vond ik erg fascinerend om te zien! Bovenin heb je ook een museum waar verschillende wapens en ridderpakken zijn tentoongesteld. Ik had van te voren weinig verwachtingen van dit straatje, maar ik vond het uiteindelijk super leuk!

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Vanuit de Praagse Burcht loop je eenvoudig naar de John Lennon Wall. Deze graffiti muur ontstond in de jaren 80 toen na de moord op John Lennon songteksten en een portret verscheen van hem op de muur tegenover de Franse Ambassade. De mensen die dit schilderden, deden dit uit protest tegen het communisme. Helaas werden de schilderingen door de communistische autoriteiten snel verwijderd. De dag erna schilderden de mensen weer protestovertuigingen en na enkele keren dat het verwijderd werd, bleef het uiteindelijk staan. De muur werd een bron van inspiratie voor protestovertuigingen tegen het communisme, vrijheid en vrede. De jaren daarop schilderden steeds meer mensen op de muur en tot 2019 veranderde de muur regelmatig met nieuwe overtuigingen. Sinds 2019 is het verboden om de muur te bekladden en wordt daar op gecontroleerd door de politie. 

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

In deze wijk vind je verschillende heuvels en parken. Cihelná Park is eigenlijk maar een klein park, maar wat deze plek zo leuk maakt, is het uitzicht op de Karelsbrug en het historische centrum. Er zwemmen veel eenden, beverratten en zwanen. 

✈ Tip: Ben je van plan om meerdere tours en tickets te kopen voor bezienswaardigheden in Praag? Dan kun je er ook voor kiezen om een Praagpas aan te schaffen. Je krijgt dan toegang tot bekende bezienswaardigheden, een boottocht over de Moldau en 10% korting op alle attracties. Meer informatie vind je hier.

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Dag 3: Jeruzalemsynagoge, Nationale Bibliotheek, Klementinum en Letná Park

Vanuit ons hotel lopen we in vijf minuten naar de Jeruzalemsynagoge. Deze synagoge is in 1906 gebouwd als vervanger van de andere zes synagogen in de Joodse wijk. Opvallend is de kleur van deze synagoge. Met mooie roze en blauwe kleuren valt deze synagoge meteen op in deze nieuwe wijk. Helaas stond het gebouw bij ons in de steigers, maar nog steeds was het de moeite waard om deze plek te bezoeken.

In de Nationale Bibliotheek vind je een heel bijzonder kunstwerk: een metershoge toren gemaakt van duizenden boeken. Het is een echte eyecatcher bij de entree van de bibliotheek.

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Klementinum is een barokke bibliotheek uit de elfde eeuw die je alleen met een begeleide tour kunt bezoeken. Ik heb lang getwijfeld om Klementinum te bezoeken. Waarom ik twijfelde? Je mag er geen foto's maken en na veel reviews gelezen te hebben mag je de bibliotheek niet echt in. Toch heb ik besloten om de bibliotheek een kans te geven en ik heb er geen moment spijt van gehad! Tijdens de begeleide tour krijg je veel informatie over het complex en ga je uiteindelijk de barokke bibliotheek bekijken. En wauw... wat is dit bijzonder mooi! Ondanks je vanaf de deur de bibliotheek kon bekijken en je er niet in mocht, was het zo indrukwekkend om dit te zien! Het is zeker weten de mooiste bibliotheek die ik ooit gezien heb. Tijdens de begeleide tour ga je ook de toren beklimmen en vanaf boven heb je weer heel mooi uitzicht over Praag. Al met al kan ik je deze tour dus zeker aanraden!

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Je hebt veel verschillende parken in Praag, maar wij bezochten Letná Park. Vanaf dit park heb je heel mooi uitzicht over de stad en kun je verschillende bruggen zien liggen over de Moldau. 

✈ Leestip: Wil je nog meer tips voor Praag qua bezienswaardigheden, lekker eten, leuke bars en andere activiteiten? Lees dan ook mijn blog "Wat te doen in Praag? 20 x de leukste tips!"

✈ Overnachten: Hotel NYX vanaf 50 euro per nacht. Mooie kamers, goed ontbijt en praktische locatie in de stad

Rondreis Tsjechië Moravië Praag

Deze items adviseren we om mee te nemen tijdens je reis naar Noord-Moravië:

  • Goede wandelschoenen zijn zeker nodig. Tsjechië is echt een wandelland!
  • Wandelstokken gaan bij ons ook altijd mee tijdens het hiken. Je zult in Tsjechië te maken hebben met veel hoogteverschillen en dan is ondersteuning wel nodig.
  • Stevige sandalen zodat je mooie wandelingen kunt maken. Als je even geen zin hebt in die warme wandelschoenen zijn sandalen van het merk Teva ideaal. Ik gebruik ze zelf ook al jaren!
  • Packing Cubes om je koffer of backpack georganiseerd te houden
  • Een opvouwbare paraplu, omdat er helaas wel eens een stevige bui kan vallen in deze omgeving.

Rondreis Tsjechië Moravië

Ook op reis naar Tsjechië? Alle tips voor je op een rijtje!

 Vind goedkope hotels in Tsjechië

 Bekijk alle campings in Tsjechië

 Boek een all-in huurauto in Tsjechië

 Bestel een interessante reisgids voor Tsjechië

 Vind goedkope vliegtickets naar Tsjechië

 Reserveer tickets voor bezienswaardigheden en activiteiten voor Tsjechië

 Boek een pakketreis naar Tsjechië

 Bestel handige reisartikelen voor je reis naar Tsjechië

Leuke reisgidsen voor Tsjechië:

Een rondreis door het noorden van Moravië is zeker iets wat je gedaan moet hebben! Je vindt hier amper toerisme en de natuur is onaangetast. Heb je langer de tijd dan 7 á 10 dagen? Ga dan ook naar het zuiden van Moravië. Deze regio staat bekend om de wijngaarden en de leuke stad Brno. Of maak een rondreis door Noord-Bohemen waar je prachtig kunt wandelen tussen kalksteenrotsen en bossen.

Meer informatie over Tsjechië en de regio Moravië vind je op de website van CzechTourism en Moravian-Silesian region. Mocht je geïnteresseerd zijn in een gratis informatiepakket kun je deze aanvragen via amsterdam@czechtourism.com. Het informatieboekje wordt dan per post naar je huisadres gestuurd!

Rondreis Tsjechië Moravië

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: