maart 09, 2021

Venetië is één van de mooiste steden van Italië. De romantische steegjes, de drijvende huizen, de varende gondels en het heerlijke eten maken deze stad tot een geweldige bestemming. Wij bezochten Venetië tijdens onze roadtrip door Italië, maar het is ook perfect om Venetië als stedentrip te bezoeken! Er zijn zo veel mooie bezienswaardigheden in Venetië dus lees snel in de blog wat je kunt verwachten van deze bijzondere stad.

Stedentrip Venetië Bezienswaardigheden

Hoe kom je in Venetië

Venetië ligt in het noordoosten van Italië en is een drijvende stad met maar liefst 150 kanalen, 100 pleinen en 400 bruggen. Vroeger was het niet makkelijk om deze stad te bereiken, maar tegenwoordig is dat een eitje geworden. Je kunt er voor kiezen om met de auto te gaan vanuit Nederland en een rondreis te maken door Italië, zoals wij dat deden. Vanuit Utrecht is het zo'n 1300 km rijden. Ga je liever niet met je eigen auto? Dan kun je er ook voor kiezen om een rondreis door Italië te maken met een huurauto. Wij huren onze auto altijd bij SunnyCars, omdat je hier altijd all-in verzekerd bent en dat is wel zo prettig in het buitenland. Je kunt ook Venetië bezoeken als stedentrip en vliegen vanaf Amsterdam in zo'n twee uur.

Stedentrip Venetië Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Venetië

Er zijn veel bezienswaardigheden in Venetië en daarom kun je je zeker een paar dagen vermaken in deze stad. Ik zou je adviseren om minimaal twee dagen in Venetië te verblijven. Zo kun je alles op je gemak doen en heb je genoeg tijd om alles te zien.

San Marcoplein

Het San Marcoplein is het bekendste en populairste plein van Venetië. Op dit plein vind je prachtige bezienswaardigheden zoals een basiliek en toren waar ik je straks meer over vertel. Overal waar je kijkt op dit plein is wel wat moois te zien. Het San Marcoplein staat ook bekend om de hoge prijzen op de terrasjes. Hier betaal je namelijk 13 euro(!) voor een cappuccino, dat is niet alleen voor de koffie, maar voor de hele beleving erom heen. Als je het liever wat goedkoper houdt dan kun je het beste terecht in één van de vele zijstraten. Maar dat neemt niet weg dat het San Marcoplein heel mooi is!

Stedentrip Venetië Bezienswaardigheden

Basiliek van San Marco

Het mooiste bouwwerk van Venetië is wat mij betreft de Basiliek van San Marco die je, je raadt het al, op het San Marcoplein vindt. Deze kathedraal is de grootste kerk van Venetië. De San Marco Basiliek heeft de bijnaam 'de kerk van goud' doordat er veel gebruik gemaakt is van bladgoud. De kerk is niet alleen prachtig van de buitenkant, maar ook van de binnenkant. Het is er altijd erg druk dus het is verstandig om je tickets online te reserveren.

Stedentrip Venetië Bezienswaardigheden

Stedentrip Venetië Bezienswaardigheden

Dogepaleis 

Vroeger was Venetië een zelfstandige republiek. Het Dogepaleis aan het San Marcoplein was vroeger het paleis van de regering. Het is een imposant bouwwerk en dient tegenwoordig als museum.

Bezienswaardigheden Venetië

Brug der Zuchten 

De Brug der Zuchten verbindt het Dogepaleis met de gevangenis. Vroeger werden gevangen via deze brug naar de gevangenis gebracht . Er zitten kleine raampjes in de brug waar de gevangen soms voor de laatste keer het daglicht zagen. 

Bezienswaardigheden Venetië

Campanile

De Campanile is de laatste bezienswaardigheid die je vindt op het San Marcoplein. Het is een klokkentoren van bijna 100 meter hoog. De toren diende vroeger als vuurtoren. Je kunt deze toren ook beklimmen voor een mooi uitzicht.

Bezienswaardigheden Venetië

Rialtobrug

In Venetië vind je meer dan 400 bruggen, maar er is er één die je zeker niet mag missen: de Rialtobrug. Het is namelijk de oudste brug van Venetië en gaat over de Canal Grande, het grootste meer van Venetië. De allereerste versie van deze brug werd in 1181 gebouwd, maar de brug die je vandaag de dag ziet dateert uit 1591.

Bezienswaardigheden Venetië

Ponte dell'Accademia

De Ponte dell'Accademia is een andere brug in het centrum van Venetië. De brug zelf is niet heel bijzonder, maar vooral het uitzicht is prachtig! Je kijkt uit op de Canal Grande en de Basiliek van Santa Maria della Salute.

Stedentrip Venetië Bezienswaardigheden

Basiliek van Santa Maria della Salute

De Basiliek van Santa Maria della Salute is een Venetiaanse kerk en vind je langs de rivier Canal Grande. Het is een indrukwekkend bouwwerk dat werd gebouwd in 1631.

Stedentrip Venetië Bezienswaardigheden

De vele grachten van Venetië

Het leuke van Venetië zijn de vele grachten. De ene gracht is weer mooier dan de andere dus je camera zal overuren maken. De mooiste grachten vind je wat mij betreft in de wijk Dorsoduro.

Stedentrip Venetië Bezienswaardigheden

Wat te doen in Venetië

Naast alle bezienswaardigheden in Venetië zijn er ook een aantal dingen die je gedaan moet hebben tijdens een stedentrip naar Venetië.

Maak een boottocht in een gondel

Als je echt heel Venetië gehad wil hebben dan moet je een gondeltocht hebben gemaakt door de grachten. Ik geef het toe, het is duur, maar wel leuk om van je bucketlist te strepen! Gondels zijn al in de 11de eeuw ontstaan en werden niet alleen gebruikt voor het vervoer voor mensen, maar ook voor vracht. Tegenwoordig worden de gondels alleen gebruikt voor toeristische vaartochten. 

Je wordt niet zomaar een gondelier. Het komst namelijk zo'n 400 uur aan training om een gondel te besturen. Daarnaast zijn er strenge kledingvoorschriften en moet de student examen doen. Niet alleen een examen voor het besturen van de gondel, maar ook een examen over de geschiedenis van Venetië en de bezienswaardigheden. Ook moet een gondelier naast Italiaans minstens één andere taal spreken. Niet zo gek dus dat je voor een ritje in een gondel al gauw 80 euro betaald (per 40 minuten).

In de avond betaal je zelfs 100 euro. Het is zeker niet goedkoop, maar eigenlijk hoort het er wel een beetje bij. Je ziet Venetië van een heel andere kant en je staat niet met honderd andere toeristen op een brug. Ben je alleen of vind je het niet erg om een gondel te delen? Om kosten te besparen kun je online een gondel reserveren en delen met andere waardoor het 'maar' 32 euro per persoon is. Tickets kun je hier bestellen.

Wat te doen in Venetië

Dwaal door de wijken van Venetië

Het leuke van Venetië is dat je overal mooie pleinen, grachten en huizen ziet. Het is daarom gewoon leuk om lekker door de stad te wandelen en op ontdekkingstocht uit te gaan. Ga ook zeker naar de buitenwijken, want juist daar vind je de mooiste plekjes!

Wat te doen in Venetië

Wat te doen in Venetië

Drink een wijntje langs het kanaal

Heb je een paar uurtjes over en is het goed weer? Koop een fles wijn of prosecco in de supermarkt en ga lekker langs de rivier zitten. Geniet van het weer en kijk om je heen. Dat is pas ultiem relaxen!

Wat te doen in Venetië

Wat te doen in Venetië

Bezoek de eilanden Burano en Murano

Als je meer dan twee dagen naar Venetië gaat, kun je de stad prima combineren met de eilanden Burano en Murano. Deze twee kleurrijke eilanden zijn een stuk minder toeristisch en absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Wat te doen in Venetië

Eet de lekkerste pizza's en pasta's

Italië is hét land van de allerbeste pizza's en pasta's. Je kunt er geen genoeg van krijgen in Venetië. Zorg zeker dat je restaurantjes zoekt in de zijstraten of buitenwijken van Venetië, want hier eet je vaak het best en het goedkoopst!

Wat te doen in Venetië

Camping Venetië

Wij bezochten Venetië tijdens een 3-weekse auto rondreis door Italië en verbleven op campings. Toen hadden we nog geen tent en huurden we een stacaravan of mobile home. Zo heb je toch de voordelen van een camping en veel meer een vakantiegevoel. Voor nog geen 45 euro per nacht verbleven wij op Camping Venezia Village. Vanaf deze camping hoef je alleen een bus te pakken naar het centrum. Dit was een prima uitvalsbasis om de stad te bezoeken!

Camping Venetië

Zo, dat waren al mijn tips voor het prachtige Venetië! Heb jij ook zo zin om deze stad te bezoeken? Of zoek je nog meer tips voor een rondreis door Italië? Misschien zijn onderstaande blogs dan ook interessant voor je!