augustus 06, 2020

National Park České Švýcarsko, beter bekend als Boheems Zwitserland, is het jongste natuurpark van Tsjechië. Je vindt het in het noorden van het land. Boheems Zwitserland is één van de mooiste plekken van Tsjechië en je kunt hier fantastische wandelingen maken door de bossen, langs hoge zandsteen rotsen en prachtige uitkijkpunten.

Boheems Zwitserland

Geschiedenis Boheems Zwitserland

Zoals ik al zei, is Boheems Zwitserland het jongste nationale park van Tsjechië. Pas sinds 2000 is dit nationale park open en te bezoeken voor toeristen. Dat is pas 20 jaar! Vanaf 1972 werd Boheems Zwitserland wel beschermd door de overheid, maar was het nog niet erkend als een officieel nationale park. De hoge zandsteen rotsen zijn kenmerkend voor dit nationale park. Miljoenen jaren geleden bestond dit gebied uit zee en deze zandsteen rotsen hebben hun bijzondere vorm  hieraan te danken. Vandaag de dag bezoeken veel mensen uit binnen- en buitenland dit nationale park en dat is niet voor niets, want het is er prachtig!

Boheems Zwitserland

Hoe kom je in Boheems Zwitserland?

Boheems Zwitserland ligt in het noorden van Tsjechië tegen de Duitse grens. Het is dus niet gek dat je wanneer je het park bezoekt veel Duitsers tegen komt. Wij bezochten Boheems Zwitserland tijdens onze 10-daagse rondreis door Tsjechië, maar dit park is ook prima te combineren met een stedentrip naar Praag. Je vliegt al voor een paar tientjes naar Praag en vanaf daar kun je een auto huren en  Boheems Zwitserland bezoeken. Vanaf Praag is het zo'n 1,5 uur rijden naar het park en je kunt het bezoeken als dagtrip of een aantal dagen verblijven in het nationale park. 

Boheems Zwitserland

Pravčická brána: het bekendste punt van Boheems Zwitserland

Pravčická brána is het bekendste punt van Boheems Zwitserland en meteen ook het drukst. Ondanks dat is je bezoek aan Boheems Zwitserland niet compleet zonder het bezoeken van deze poort. Pravčická brána is de grootste natuurlijke zandsteen poort van Europa en is gelegen op een berg waardoor je prachtig uitzicht hebt over de omgeving, de bossen en de zandsteen rotsen. Pravčická brána biedt verschillende uitkijkpunten en ik adviseer je ze allemaal te bekijken, je bent er zeker een uur zoet mee. 

Boheems Zwitserland

Wandelroute door Boheems Zwitserland 

Er zijn verschillende wandelroutes te vinden in Boheems Zwitserland en deze worden ook goed aangegeven. Het beste is om te beginnen bij het plaatsje Hřensko. Hier kun je de auto parkeren voor ongeveer 6 euro per dag (hoogseizoen). Vanaf de parkeerplaats in Hřensko kun je Pravčická brána makkelijk bereiken. 

Wij wilden een combinatie doen van de rode route en de gele route. Dit is een route van ongeveer 12 km en heeft een leuke afwisseling van bossen, uitzichtpunten, rotsen en je eindigt in de Edmund kloof. Helaas toen wij op het punt stonden om naar de Edmund kloof te gaan begon het te onweren en regenen waardoor we besloten hadden de route niet af te maken en terug te gaan met de bus naar de auto. Heb je wel genoeg tijd en beter weer? Dan zou ik  de Edmund kloof zeker niet overslaan. Op onderstaande foto heb ik de route gemarkeerd en vertel ik er meer over.

De route begint in Hřensko. Vanaf hier is het ongeveer een uur (4 km) lopen naar Pravčická brána. De eerste 1,6 km is langs de weg en minder leuk, maar daarna ga je de bossen in. Dit stuk is voornamelijk omhoog, maar voor iedereen goed te doen. Als je Pravčická brána zou je ik adviseren alle uitkijkpunten te bezoeken. Het is namelijk prachtig en zeker de moeite waard! Reken ongeveer 1 uur om hier rond te lopen. 

Na Pravčická brána loop je de rode route weer verder richting het dorp Mezní Louka. Onderweg loop je door de bossen en de zandsteen rotsen. Wanneer je het dorp bereikt, heb je nu de optie om de bus terug te pakken naar Hřensko of nog 2 km door te lopen naar de Edmund kloof. Ik zou voor de laatste optie gaan, als je geen onweer hebt ;). 

Vanaf Mezní Louka loop je richting het parkeerterrein en wandel je naar het dorp Mezná. Dit is de ingang naar de Edmund kloof. Het is vanaf hier nog 20 minuten lopen. Als je in de Edmund kloof bent, kun je met een sloepje voor een paar euro terugvaren naar Hřensko. Dit schijnt een prachtige route te zijn en een goede manier om even je benen te laten rusten. 

Wandelroute Boheems Zwitserland

Boheems Zwitserland

Tsjechië is een prachtig land om rond te reizen. Wij deden een 10-daagse rondreis door het noorden van Tsjechië en dat was fantastisch. Als je van natuur houdt, is het ook leuk om te wandelen in Ceský Ráj, ook wel bekend als het Boheems Paradijs. Natuurlijk mag Praag zeker niet ontbreken tijdens een vakantie in Tsjechië. Kortom: pak je spullen maar en bezoek het mooie Tsjechië!

Lees hier al onze blogs over Tsjechië