augustus 06, 2020

National Park Ceský Ráj, ook wel bekend als Boheems Paradijs, is het oudste nationale park van Tsjechië en zeker een bezoek waard. Het gebied is ideaal voor wandelaars en je vind er prachtige zandrotsen, kastelen en grotten.

Cesky Raj Boheems Paradijs

Zandrotsen van het Boheems Paradijs

Kenmerkend voor het Boheems Paradijs zijn de hoge zandrots formaties welke in de zomer worden beklommen door ervaren klimmers. Elke rots heeft een eigen naam, ze zijn vaak vernoemd naar de vorm die ze hebben of naar diegene die de rots voor het eerst heeft beklommen. Miljoenen jaren geleden was hier een zee die de bijzondere vormen in de rotsen heeft gecreëerd. Plekken waar veel rotsen staan, worden ook wel rotssteden genoemd.

Cesky Raj Boheems Paradijs

Hoe kom je in Boheems Paradijs?

Boheems Paradijs ligt op zo'n 100 km ten noorden van Praag en is daarom ideaal om te combineren met een stedentrip naar Praag. Wij bezochten Boheems Paradijs tijdens een 10-daagse autorondreis door Tsjechië, maar je kunt ook vliegen naar Praag. Vanaf Praag is het een uur rijden naar Boheems Paradijs. Je hebt er genoeg camping en hotels in de buurt en je kunt je er zeker een aantal dagen vermaken. Wij zijn er heen geweest als dagtrip en vonden dit voldoende, omdat wij de dag ervoor ook al het Boheems Zwitserland hadden bezocht. Heb je een dagje over tijdens je stedentrip naar Praag? Dan kun je Boheems Paradijs bezoeken als dagtrip met een huurauto of excursie!

Cesky Raj Boheems Paradijs

Kastelen in Boheems Paradijs

Er zijn ontzettend veel kastelen te vinden in het gebied van Boheems Paradijs. Van sommige kastelen is bijna niks meer over en andere zijn juist weer goed bewaard gebleven. Wij bezochten twee kastelen die ik je zeker kan aanraden.

Hrad Trosky

Het kasteel met het mooiste uitzicht is Hrad Trosky. Dit is één van de bekendste (en ook drukste) kastelen van dit gebied. Hrad Trosky zie je al van ver liggen door de twee indrukwekkend torens gelegen op een berg. Dit is ook het enige dat bewaard is gebleven van dit kasteel. Ondanks dat is vooral het uitzicht wat je hier hebt de moeite waard. Bij helder weer kun je ver vooruit kijken en zie je het hele gebied van het Boheems Paradijs!

Cesky Raj Boheems Paradijs

Cesky Raj Boheems Paradijs

Hrubá Skála

Het tweede kasteel dat wij bezochten is het kasteel van Hrubá Skála. Dit kasteel is minder indrukwekkend dan Hrad Trosky, maar toch leuk om hier even rond te lopen. Vanaf Hrubá Skála kun je namelijk de hoge rotsen zien liggen, waar klimmers bovenop rusten. 

Cesky Raj Boheems Paradijs

Cesky Raj Boheems Paradijs

Wandelen in het Boheems Paradijs

Wandelen en fietsen kun je goed in het Boheems Paradijs. Het leukste is om te wandelen door één van de 'rotssteden'. De Prachovské skály is één van de bekendste rotssteden en vind je ten noorden van Jičín. Hrubá Skála, waar ook het kasteel naar is genoemd, is een andere rotsstad waar je leuk kunt wandelen. Je wandelt dan tussen de rotsen en bossen en je kunt zelf bepalen hoe groot de route is die je loopt.

Cesky Raj Boheems Paradijs

Cesky Raj Boheems Paradijs

Het Boheems Paradijs is wat mij betreft één van de mooiste natuurparken van Tsjechië en ideaal om te bezoeken tijdens een rondreis of tijdens een stedentrip naar Praag. Heb jij nog leuke tips voor Tsjechië? Laat het mij hieronder weten!

Lees ook: