november 27, 2019

Marrakech is één van de Koningssteden van Marokko en ligt aan de voet van het Atlasgebergte. Vroeger kwamen reizigers, waaronder nomaden en bergbewoners, elkaar tegen en werd er handel gedreven. Dit is tot op de dag van vandaag nog altijd terug te zien. De bevolking onderhandelt echt over alles en zien het dan zelf ook als een wedstrijd. Marrakech ligt op 4,5 uur vliegen vanaf Nederland en het lijkt meteen of je in een andere wereld bent beland. Marrakech is dé perfecte stad voor een stedentrip of als start van je rondreis door Marokko. In deze blog deel ik de dingen die je absoluut niet mag missen in Marrakech.

1. Dwalen door de souks en medina

In het centrum van Marrakech, ook wel de medina genoemd, vind je ontelbaar veel markten, steegjes, mozaïek, fonteinen en mooie poorten. Overdag kun je je uren vermaken door de typerende souks, oftewel een Arabische markt. De souks zijn kleurrijk, druk en ontzettend leuk! Laat ergens henna zetten op je arm, koop een mooie lamp of een traditioneel berber bord en geniet van alle kruiden die zo typerend zijn voor Marokko. Kortom: er is genoeg te zien en ook genoeg om mee naar huis te nemen.

Marrakech Marokko

2. Djemaa el Fna

Het plein Djeema el Fna is niet voor niets het centrale plein van de stad. Marrakech bestaat namelijk uit duizenden steegjes (Ja, je zult dan ook minstens 2 x verdwalen) en deze komen bijna allemaal uit bij Djeema el Fna. Het is een leuk plein en zeker in de avond kan het hier enorm gezellig zijn! Overdag kun je er terecht voor verse vruchtensapjes, dadels en noten. In de middag komt langzaam de markt tot leven. Het midden van het plein wordt omgetoverd tot een foodwalhalla. Overal verschijnen kraampjes (en opdringerige verkopers) waar je terecht kunt voor een traditionele tajine of couscous. Het hele plein wordt omringt met straatmuzikanten, toneelspelers en nog veel meer. Het is er ontzettend gezellig, maar houd er rekening mee dat het ook héél druk en chaotisch wordt. Maar dat is ook wel weer typisch Marokko… ;)

Djemaa El Fna Marrakech

3. Henna Art Café

Op een steenworp afstand van Djemaa El Fna ligt het Henna Art Café. bij het Henna Art Café kun je terecht voor een dosis Marrokaanse kunst, een lekkere lunch op het dakterras en natuurlijk voor de mooiste henna tekeningen van Marrakech! Het bijzondere van deze henna is dat het met natuurlijke materialen wordt gemaakt door een gecertificeerde henna-artiest, in tegenstelling tot de (vaak veel goedkopere) henna aanbieders op het Djemaa El Fna.

Henna art café Marrakech

4. Zonsondergang bij Restaurant Café de France

Restaurant Café de France ligt aan het centrale plein Djemaa El Fna. Zoals ik al zei wordt het plein 's avonds omgetoverd tot een foodwalhalla en daarom is het leuk een drankje te drinken bij Restaurant Café de France. Je kunt vanaf hier de chaos van het plein bewonderen. Kom met zonsondergang en geniet van een geweldig uitzicht!

Marrakech
5. Koutoubia Moskee

Marrakech heeft ontelbaar veel moskeeën, maar de grootste moskee is de Koutoubia moskee. Aan het einde van het centrale plein Djemaa El Fna kun je de moskee bewonderen!

Koutoubia Marrakech
6. Rahba Kedima

Rahba Kedima is een ander leuk plein in de medina. Je kunt hier lekker wat eten of opzoek gaan naar de leukste souvenirs of je onderhandelingsskills oefenen door een Marokkaans vloerkleed te kopen. Probeer minimaal 50 procent van de prijs te krijgen en als je de onderhandeling 'wint' zul je door iedereen gefeliciteerd worden. Het is in Marokko namelijk echt een wedstrijdje wie er wint!

Rahba Kedima Marrakech

7. Riad BE Marrakech

Traditionele riads zijn er in overvloed in Marrakech, maar één daarvan staat bij mij zeker op nummer 1: Riad BE Marrakech. Maar wat is eigenlijk zo'n riad? Een riad is een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een binnentuin of een atrium. Tegenwoordig worden riads vaak gebruikt als accommodatie voor toeristen. Riad BE Marrakech is de allermooiste riad van Marrakech! Helaas is deze riad snel volgeboekt, maar wil je toch nog deze riad komen bewonderen? Je kunt er gewoon een drankje drinken en rondlopen, zoals wij dat deden! Je kunt ook in deze Riad overnachten of in één van de vele riads in Marrakech. 
Riad BE Marrakech

8. Paleis Bahia

Marokko kent vele paleizen en Paleis Bahia vind ik één van de mooiste! Het werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw, als grootste paleis van die tijd. Je vindt er ontzettend veel mooie binnentuinen, mozaïek en planten. 

Bahia Marrakech

9. El-badi paleis

Ook Paleis El-badi is een mooi paleis om te bezoeken. Deze is weer heel anders dan Paleis Bahia. Dit paleis is namelijk veel ouder, het werd in 1578 gebouwd door de koning. Het zijn vooral overblijfselen van het paleis en het oorspronkelijke gebouw bestond waarschijnlijk uit 360 kamers, een binnenplaats van 135 bij 110 meter en een vijver van 90 bij 20 meter. Ondanks dat het overblijfselen zijn, is het paleis nog steeds erg mooi. Je hebt er ook prachtig uitzicht over het Atlasgebergte. 

El-Badi Marrakech

10. Tombeaux Saadiens

De graven van Saadiens is wat mij betreft één van de mooiste bezienswaardigheden van Marrakech. De Saadian tombes zijn één van de weinige overgebleven overblijfselen van de Saadian dynastie, die over de gouden eeuw van Marrakech tussen 1524 regeerde tot 1659. De graven zijn versierd met prachtige mozaïek!

Tombeaux Saadiens Marrakech

11. De stadspoort Bab Agnaou

Vanaf de tombeaux Saadiens kun je even langs de stadpoort Bab Agnaou lopen. De stadspoort werd gebouwd in de 12 eeuw en is de ingang van de medina. 

Bab agnaou Marrakech

12. Jardin Majorelle

Heb je meer behoefte aan wat groen tijdens je stedentrip? Bezoek dan de Jardin Majorelle, een botanische tuin!

13. De Ouzoud watervallen

De Ouzoud watervallen liggen 150 km van Marrakech vandaan en is super leuk om als dagexcursie te doen. Je vindt hier namelijk prachtige watervallen middenin het Atlasgebergte. De groene valleien, boomgaarden, grotten, ravijnen van de rivier El Abid en Berber apen in hun natuurlijke habitat maken dit gebied erg bijzonder! De watervallen zijn maar liefst 110 meter hoog en de rit ernaar toe is ook erg mooi. In deze blog lees je alles over de Ouzoud watervallen.

Ouzoud Marokko

Marrakech is een geweldige stad en Marokko is één van mijn favoriete bestemmingen. Wij maakten in 8 dagen een rondreis door Marokko waarbij wij 3 dagen in Marrakech verbleven. Je kunt onze hele route lezen in deze blog