november 23, 2019

Ohrid is de grootste stad rondom het "meer van Ohrid" en is uitgeroepen tot het UNESCO Werelderfgoed lijst. Steeds meer vakantiegangers trekken naar deze omgeving en dat is niet gek, want de stad heeft veel leuke bezienswaardigheden en de omgeving is prachtig. In deze blog vertel ik je wat je kunt doen in de stad Ohrid en de omgeving.

Ohrid Macedonië

1. Slenter door het oude centrum

Het oude centrum van Ohrid is wat mij betreft een stuk leuker dan het nieuwe centrum. Je vindt hier namelijk allemaal kleine steegjes en op elke hoek van de straat staat weer een ander kerkje. Bovendien liggen de bezienswaardigheden die ik hieronder ga beschrijven allemaal in het oude centrum waardoor je er eigenlijk niet ontkomt om hier door heen te lopen. Ik vind het altijd erg leuk om door een oud centrum te slenteren, omdat je er altijd mooie plekken tegenkomt. Je zult er ontzettend veel oude autootjes tegenkomen die uit de tijd van Joegoslavië komen. Heel leuk en typerend voor Macedonië!

Ohrid Macedonië

Ohrid Macedonië

2. Fort van Samuel

Het fort van Samuel is een fort gelegen in het oude centrum van Ohrid. De oude stadsmuur bestaat nog uit 18 torens en 4 poorten en is in totaal 3 km lang en 16 meter hoog. Het is super leuk om over de oude stadsmuren te lopen. Je hebt namelijk een prachtig uitzicht over Ohrid en de omgeving en je zult je verbazen hoe groot Ohrid eigenlijk is.

Ohrid Macedonië

3. Bezoek de vele kerken

Wie Ohrid zegt, denkt aan kerken. Er zijn namelijk ontzettend veel kerken in Ohrid die je op elke hoek van de straat tegen zult komen. Toch zijn er een aantal kerken die er boven uitspringen. Allereerst de bekendste kerk van Ohrid: St. Jovan Kaneo. Typ in Google 'Ohrid' en je komt ongetwijfeld een foto tegen van deze kerk. De St. Jovan Kaneo is gebouwd in de 13e eeuw en is gelegen op een klif tegen het meer van Ohrid aan. Je hebt hier echt prachtig uitzicht over het meer van Ohrid, de bergen en natuurlijk de mooie St. Jovan Kaneo kerk. Onderaan de klif kun je weer genieten van de rust. Je hebt hier namelijk een strandje, Kaneo strand, waar je de hele dag kunt relaxen. De tweede kerk die ook een bezoek waard is, is het klooster van St. Clement. Dit is één van de oudste gebouwen van Ohrid.

Ohrid Macedonië

Ohrid Macedonië

4. Antiek theater van Ohrid

Wanneer je het fort van Samuel hebt bezocht, kun je net zo goed even langs het antiek theater van Ohrid lopen, deze is namelijk heel dichtbij. Het antiek theater van Ohrid is een oud-Grieks theater en werd gebouwd in 200 v. Chr. Helaas is alleen het onderste gedeelte van het theater bewaard gebleven, maar toch is het leuk om hier even rond te lopen. Er worden vandaag de dag nog regelmatig evenementen gehouden, zoals theatervoorstellingen en concerten.

Ohrid Macedonië

5. Eet burek bij een Pekara

Wanneer je een land in de Balkan bezoekt moet je eigenlijk wel 'burek' gegeten hebben. Dit is echt mijn favoriete ontbijt/lunch/snack van deze regio! Tijdens onze rondreis door Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina had ik dit al ontdekt en ik was erg blij toen ik er achter kwam dat het ook in Macedonië wordt verkocht. Burek is eigenlijk een broodje van bladerdeeg gevuld met van alles en nog wat, zoals gehakt, spinazie, kaas etc. Bij de lokale bakker, ook wel 'Pekara' genoemd, kun je dit gerecht halen in vorm van een rond brood of een soort 'lange buis'. Je moet dit echt geprobeerd hebben!

Ohrid Macedonië

6. Bezoek de dorpen Peštani en Elšani

Peštani en Elšani zijn twee kleine dorpjes in de buurt van Ohrid waar je met de bus voor nog geen 50 cent naar toe kunt gaan. Elšani is een klein dorpje gelegen in de bergen van Macedonië, waar de tijd echt nog heeft stilgestaan. In Elšani komen weinig toeristen en dat maakt het juist zo leuk om naar dit dorpje te wandelen. Het is leuk om te lopen door het dorpje, maar je kunt ook meer de bergen in gaan en het hoogste punt van het Nationaal Park Galičica bezoeken. Wij liepen een stukje de bergen in waar je mooi uitzicht hebt over het meer, maar gingen niet naar de top. Waar Ohrid vrijwel alleen een boulevard heeft, heeft Peštani een lang kiezelstrand waar je heerlijk kunt relaxen. Vanaf Peštani kun je ook kajakken over het meer van Ohrid en dat is echt prachtig! In mijn blog "Peštani: een oase van rust in Noord-Macedonië" lees je meer over beide dorpjes. 

Elsani Macedonië

Pestani Macedonië

7. Verken de cultuur van Macedonië tijdens een excursie 

Vanuit Ohrid kun je de cultuur van Noord-Macedonië beter leren kennen. Er zijn namelijk verschillende culturen en daarom is het leuk de verschillen en overeenkomsten te ervaren. Om de cultuur van Macedonië beter te leren kennen, ging ik mee met de excursie "de 3 dorpen tocht" van Lale Tours, een Nederlandstalig familiebedrijf die allemaal leuke excursies organiseren. Het leuke van Lale Tours is dat de gidsen Nederlands spreken en dat je op plekken komt waar je anders nooit zou komen! Tijdens de 3 dorpen tocht bezocht ik de drie bergdorpen: Višni, Vevčani en Belica. Deze dorpen verschillen door hun ligging, natuur, religie en mythe. In de blog "Cultuur snuiven in Noord-Macedonië" vertel ik je meer over de verschillende culturen, plaatsen en ervaringen.

Balica Macedonië

8. Een dagje naar Albanië

Albanië is een land waar pas sinds 20 jaar toerisme komt en dat is te merken. Je zult er namelijk niet veel toeristen tegenkomen. De bevolking van Albanië heeft 45 jaar in angst geleefd door de strenge communistische dictator Enver Hoxha. Pas sinds 1991 is Albanië een democratisch land. Het is heel bijzonder om Albanië te bezoeken vanuit Macedonië en ik zou je zeker aanraden dit te doen wanneer je in Ohrid bent. In deze blog vertel ik alles wat je moet weten om een dagje naar Albanië te gaan. 

Albanië

Wat vind jij van Ohrid, zou je er ook heen willen? Ik ben erg benieuwd!