november 04, 2019

Brač eiland, wat ons betreft het mooiste eiland van Kroatië en zeker een bezoek waard tijdens je rondreis door Kroatië. Je vindt er namelijk prachtige landschappen, idyllische dorpjes en de mooiste stranden. Alle ingrediënten dus voor een leuk verblijf! In deze blog vertel ik je hoe je er komt en wat je niet mag missen op het eiland.

Brac eiland Kroatië

Hoe kom je er?

Brač is het twee na grootste eiland van Kroatië en ligt voor de kust van Split. Brač eiland is het leukst om te bezoeken met een huurauto, omdat je hiermee het hele eiland kunt verkennen. Met de ferry vanaf Split vaar je in ongeveer 45 minuten naar Supetar, een toeristisch havenplaatsje van Brač eiland. Ik zou je adviseren direct door te rijden naar Bol. Dit is de gezelligste stad van Brač eiland. Bol is ongeveer 40 minuten rijden vanaf Supetar.

Wat is er te doen?

Brač eiland is een prima plek om je een aantal dagen te vermaken. Er is namelijk genoeg te doen en te zien, maar je kunt er ook heerlijk relaxen en het echte vakantiegevoel ervaren. Er zijn een aantal dingen die je gedaan moet hebben wanneer je Brač eiland bezoekt.

1. Bol: de gezelligste stad van Brač eiland

Bol is een idyllisch stadje in het zuiden van het eiland. In Bol zul je het échte vakantiegevoel ervaren. Er is een kilometers lange boulevard waar het vooral 's avonds druk en gezellig is. Het stadje zelf heeft mooie, oude gebouwen. Het is dus leuk om hier overdag  gewoon rond te lopen. 

Bol Brac eiland Kroatië

Bol Brac eiland Kroatië

In het oosten van Bol kun je verschillende graffiti bewonderen. In de tijd van Joegoslavië stond hier een groot hotelcomplex die helaas doordat Joegoslavië uit elkaar viel failliet is gegaan. Hierdoor is het een "spook complex" geworden waarbij ramen zijn ingegooid en het verlaten is. Elk jaar komen locals bij elkaar tijdens het Urbani Graffiti Festival om de gebouwen opnieuw te schilderen. Je kunt hier dus vandaag de dag prachtige street art bewonderen. Via deze link vind je de locatie van het complex. Als je nog meer richting het oosten loopt en voorbij het verlaten hotelcomplex loopt, kom je terecht bij een oud klooster wat ook zeker een bezoek waard is.

Bol Brac eiland Kroatië

Bol Brac eiland Kroatië

2. Zlatni Rat: het mooiste strand van Kroatië

Er is nog een reden waarom ik Bol de leukste plek van Brač eiland vind en dat is omdat hier het bekendste en mooiste strand van Kroatië is. In het westen van Bol vind je het Zlatni Rat strand, wat ook wel de "Gouden Hoorn" wordt genoemd. Het strand loopt in een lange punt en heeft overeenkomsten met die van een hoorn, vandaar de bijnaam. Het water is hier ontzettend blauw, omdat het strand een kiezelstrand is, wat je in eerste instantie niet zou verwachten als je de foto's ziet. Het is heerlijk om hier een aantal uur te relaxen en voor de actievelingen onder ons: je kunt hier heel goed kitesurfen! Doordat het strand als het ware uitsteekt van de kust, staat hier altijd genoeg wind. In de zomermaanden kan het erg heet worden in Kroatië en dan is het op dit strand nog goed te doen qua temperatuur!

Zlatni Rat Brac Kroatië

Zlatni Rat Brac Kroatië

3. Pučišća: ga terug in de tijd

Vanuit Bol kun je met een huurauto het plaatsje Pučišća bezoeken. Dit is een rustig, klein dorpje in het noord-oosten van Brač eiland waar de tijd heeft stilgestaan. Je vindt hier nog amper toerisme en dat is na Bol wel even lekker. Het is leuk om door het oude centrum van Pučišća te slenteren. Je vindt hier schattige kerkjes en oude huisjes. Pučišća staat bekend om de steenhouwerijschool waar studenten de traditionele kunst van witte kalksteen leren. Wit kalksteen is erg belangrijk voor het eiland, zelfs het Witte Huis in Amerika is gemaakt van wit kalksteen uit Pučišća! 

Pučišća Brac Kroatië

4. Olijfolie proeven in het Olijfolie Museum in Škrip

Vanuit Pučišća rijdt je in een halfuur naar Škrip, waar je het Olijfolie Museum vindt. Olijfolie wordt veel geproduceerd op dit eiland en vooral vroeger was dit een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking. Olijfolie molens stonden vroeger verspreid over het hele eiland. Door de groei van het toerisme hebben veel eigenaren hun olijfolie molen omgebouwd tot restaurant of B&B. Er staat nog maar 1 olijfolie molen overeind en daar is in 2011 een museum van gemaakt. Je kunt hier een rondleiding doen met proeverij voor een paar euro. Het proces van olijfolie maken wordt hierin verteld en laten zien. Ook laten ze zien hoe ze, vandaag de dag, olijfolie produceren. Na de rondleiding mag je de verse olijfolie proeven met brood en heerlijke smeersels. Wij vonden het een super leuke ervaring en dit is zeker een aanrader om te doen tijdens je verblijf op Brač eiland.

Škrip Brac Kroatië

Škrip Brac Kroatië

5. Het uitzicht bewonderen vanaf de Vidova Gora

De Vidova Gora is het hoogste punt (778 m) van het eiland en tevens van alle eilanden van Kroatië. Je hebt hier dus prachtig uitzicht over de eilanden van Kroatië, Bol en het mooie strand Zlatni Rat. Je kunt deze berg op meerdere manieren bezoeken: hiken of met de auto. Vanuit het stadje Bol kun je via stijlen paden de berg beklimmen. Dit werd bij ons hotel sterk afgeraden en dus besloten wij om de Vidova Gora met de auto te doen. Vanuit het Olijfolie Museum rijd je in 20 minuten naar de top van de Vidova Gora. Je kunt je auto parkeren en vanaf daar is het nog een klein stukje lopen omhoog. Het uitzicht vanaf de top is echt prachtig en zeker een hoogtepunt tijdens je verblijf op Brač eiland!

Vidova Gora Brac Kroatië

6. Bezoek het havenstadje Supetar 

Pučišća, Škrip en de Vidova Gora zijn makkelijk te combineren op één dag met een eigen huurauto. Het leukste is om je dag af te sluiten bij Supetar, waar je kunt overnachten en eventueel de volgende dag de boot terug kan pakken naar het vasteland van Kroatië. Supetar is een toeristisch plaatsje. Waar in Bol voornamelijk buitenlandse toeristen komen, is Supetar het toeristische plaatsje voor de binnenlandse toeristen. Supetar is een idyllisch stadje met leuke huisjes, een boulevard en veel gezellige terrasjes. Het is leuk om hier je dag af te sluiten en lekker te genieten van je vakantie.

Supetar Brac Kroatië

Supetar Brac Kroatië

Heb jij al eens Brač eiland bezocht en heb je nog meer leuke tips en aanraders? Laat het weten in een reactie hieronder! Lees hier al onze blogs over Kroatië.