februari 18, 2021

Rome is zo'n stad waar je minimaal één keer in je leven geweest moet zijn. Er zijn zoveel prachtige bezienswaardigheden in Rome dat je je ogen uitkijkt. Wij bezochten de Italiaanse hoofdstad tijdens een 3-weekse auto rondreis door Italië, maar je kunt uiteraard ook een stedentrip Rome doen. In deze blog geef ik antwoord op de vraag 'Wat te doen in Rome?' en deel ik al mijn tips en bezienswaardigheden voor Rome. 

Wat te doen in Rome

Stedentrip Rome 

Rome is ideaal voor een meerdaagse stedentrip. Je vindt hier zoveel historische bouwwerken en musea waardoor het lijkt of je even terug in de tijd gaat. Rome is eigenlijk één groot openluchtmuseum met ook nog eens héérlijk eten! Geniet van alle soorten pizza's, pasta's, antipasti, schepijs, limoncello en nog veel meer. Een stedentrip naar Rome moet je zeker weten op je bucketlist zetten. 

Wat te doen in Rome

Bezienswaardigheden in Rome 

Er zijn zoveel bezienswaardigheden in Rome dus zorg er voor dat je genoeg tijd neemt voor deze stad. Wij verbleven in totaal 6 nachten in Rome en hebben alles lekker op ons gemak gedaan. Ik heb de 12 leukste bezienswaardigheden hieronder voor je op een rijtje gezet dus zorg er in ieder geval voor dat je deze bezoekt!

1. Het Colosseum

Het Colosseum is misschien wel hét icoon van Rome. Dit super grote amfitheater uit het Romeinse Rijk is gebouwd in 72 na Christus en gaat al een behoorlijk tijdje mee dus! Vroeger werden hier gladiatorgevechten en theatervoorstellingen gehouden. Het Colosseum is helaas niet meer helemaal bewaard gebleven, maar de buiten- en ook de binnenkant zijn zeker de moeite waard. Bezoek het Colosseum ook 's avonds, want door de mooie belichting is het in de avond ook magisch!

Bezienswaardigheden Rome

Bezienswaardigheden Rome

2. Vaticaanstad

Ben jij iemand die het leuk vind om zoveel mogelijk landen van je scratch map te krassen? Ga dan zeker ook naar Vaticaanstad, want dit is de allerkleinste staat ter wereld en ligt middenin Rome. In Vaticaanstad vind je het Vaticaan, dit is het hoofdkantoor van de Katholieke Kerk, waar de paus de leider is. In deze kleine staat is genoeg te zien en zal je je ogen uit kijken. Wat dacht je van een bezoek aan het Sint Pietersplein, de grote basiliek of een bezoek aan het Vaticaanse Museum. Ik vertel je zo meer over deze bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden Rome

Rome bezienswaardigheden

3. Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is dé basiliek van Vaticaanstad. Je vindt het op het prachtige Sint Pietersplein. Deze prachtige basiliek werd ontworpen door o.a. de bekende kunstenaar Michelangelo en de bouw duurde maar liefst 120 jaar. De Sint-Pietersbasiliek is de belangrijkste kerk van Italië, want dit is de plek waar de paus werkt. De buitenkant van de basiliek is prachtig vormgegeven, net als het plein waar de kerk staat. Maar naast dat de buitenkant erg mooi is, is de binnenkant van deze basiliek nog véél mooier dus ga ook zeker naar binnen. Toen wij naar binnen gingen, keek ik echt mijn ogen uit. Dit is zeker weten de mooiste kerk die ik ooit gezien heb! Je kunt de basiliek ook beklimmen, maar daar vertel ik je straks meer over. 

Rome bezienswaardigheden

Rome bezienswaardigheden

4. Trevi Fontein

De Trevi Fontein is één van de bekendste fonteinen ter wereld. Iedereen die Rome bezoekt, brengt ook een bezoekje aan deze prachtige fontein. Met de imposante kunstwerken en felblauw water is dit misschien wel de mooiste fontein ter wereld. Maar..... ga wel héél vroeg in de ochtend hierheen als je de toeristen wilt vermijden. Zoals ik al zei gaat iedere toerist naar deze fontein en zeker in het hoogseizoen is het hier enorm druk. 

Wat te doen in Rome

Pssttt.. heb jij trouwens al onze nieuwe puzzels gezien? We hebben nu een hele mooie puzzel van de Trevi Fontein zodat jij ook thuis kunt wegdromen naar het mooie Rome!

Puzzel Rome

5. Forum Romanum

Naast het Colosseum vind je het Forum Romanum waar je echt teruggaat in de tijd. In dit complex vind je ruïnes van het Romeinse Rijk en krijg je een goed beeld van hoe de oude Romeinen vroeger leefden. Vroeger was het Forum Romanum het centrum van Rome en kwamen alle Romeinen hier bij elkaar.

Wat te doen in Rome

6. Engelenburcht

De Engelenburcht, ook wel bekend als Castel Sant’Angelo in het Italiaans, is een prachtige burcht die vroeger diende als mausoleum. Tegenwoordig dient deze burcht als museum en zijn de meeste urnen van het mausoleum vroeger vernietigd door aanvallen van buitenaf. Vanaf de Engelenbrug heb je het mooiste uitzicht over de burcht en de brug met prachtige kunstwerken. 

Wat te doen in Rome

7. Pantheon

Het Pantheon is een antieke tempel wat in 112 na Christus is herbouwd door een grote brand. Sindsdien staat het Pantheon er nog steeds hetzelfde bij als toen en is de tempel goed bewaard gebleven. Tenminste... er zitten wel heel veel kogelgaten aan de voorkant van het gebouw van de oorlog wat erg indrukwekkend is om te zien. Wat het Pantheon vooral bijzonder maakt, is het dak, daar zit namelijk een gat waardoor er veel ligt schijnt binnen in het gebouw. Je kunt het Pantheon ook van binnen bekijken. In het Pantheon zijn verschillende graven te vinden, waaronder van Vittorio Emanuele II, de eerste koning van Italië.

Bezienswaardigheden Rome

Bezienswaardigheden Rome

8. Piazza Navona

Het plein Navona ligt in één van de oudste wijken van Rome en wordt omringd door imposante gebouwen. Ook is er midden op het plein een fontein. Deze is misschien niet zo mooi als de Trevi Fontein, maar ook zeker de moeite waard én er zijn veel minder toeristen te vinden. 

Bezienswaardigheden Rome

Rome bezienswaardigheden

9. Sant'Ignazio

Sant'Ignazio is een kerk die in 1626 werd gebouwd. Eigenlijk liepen wij toevallig langs deze kerk en besloten gewoon om naar binnen te gaan. Toen we eenmaal binnen waren, keken wij onze ogen uit: zo veel versieringen en bladgoud! Ik had niet verwacht dat deze kerk zo mooi zou zijn van de binnenkant. Dat is het leuke van Rome, eigenlijk overal zie je wel weer iets moois! 

Rome bezienswaadigheden

10. Il Vittoriano

Il Viattoriano is een gigantische monument ternagedachtenis aan Vittorio Emanuele II, de eerste koning van Italië. Al van ver zie je dit enorme bouwwerk liggen. De Italianen zelf houden niet van het monument vanwege de enorme marmeren terrassen. 

Rome bezienswaardigheden

11. Basiliek Van Santa Maria Maggiore

De Basiliek van Santa Maria Maggiore werd gebouwd in 432 na Christus in opdracht van de paus en is één van de grootste kerken van Rome. De binnenkant van de kerk is op een indrukwekkende manier geschilderd en vormgegeven dus ga ook zeker naar binnen!

12. De Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen verbinden de kerk en het plein waar de Spaanse ambassade zich bevindt. Toen wij er waren, werden de trappen gerestaureerd maar dat maakte het gelukkig niet minder mooi.  

Rome bezienswaardigheden

Wat te doen in Rome?

Naast de 12 mooiste bezienswaardigheden van Rome, zijn er ook een aantal dingen die je gedaan moet hebben in deze stad. 

Beklim de Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek vond ik misschien wel het meest indrukwekkend van Rome. Alles klopt gewoon aan deze basiliek: de binnenkant is indrukwekkend, de buitenkant is prachtig en vanaf de bovenkant heb je het mooiste uitzicht over de stad. Maar voor wie wilt genieten van dit uitzicht moet wel eerst 551 treden beklimmen. Je kunt er ook voor kiezen om met de lift te gaan, maar dan moet je alsnog 321 treden beklimmen. Het is een flinke klim, maar geloof me dat is het meer dan waard! Wij kochten tickets online zodat we niet in de rij hoefde te staan en na de pittige klim werden we beloond met de binnenkant van de basiliek. 

Wat te doen in Rome

Slenter door de binnenstad van Rome

Zoals ik al zei kun je op elke hoek van de stad iets moois tegenkomen. Naast alle bezienswaardigheden is het ook leuk om gewoon lekker een beetje rond te dwalen. Zo kom je de plekken tegen die je niet in de reisgidsen vindt en die zijn zeker niet minder mooi!

Wat te doen in Rome

Geniet van de lokale specialiteiten

Italië is een land met heerlijk eten. Geniet van de lekkerste pasta's, eet lasagne bolognese en probeer elke dag een andere pizza. Pak een terrasje, drink een Spritz of Limoncello en bestel wat lekkere hapjes. Een ijsje mag natuurlijk ook niet ontbreken!

Wat te doen in Rome

Bezoek het Colosseum en ga terug in de tijd

Het Colosseum is echt iets wat je gezien moet hebben, maar toch slaan heel veel mensen het over om de binnenkant te bekijken van dit amfitheater. Ik begrijp niet waarom, want het is zo'n indrukwekkend gebouw. Ga dus zeker ook het amfitheater in. hier zie je hoe groot het eigenlijk was en de gigantische tunnels die vroeger werden gebruikt voor de gladiatoren. Tickets kun je hier bestellen. Je hebt dan gelijk ook toegang tot het Forum Romanum en kunt de rij van de kassa overslaan. 

Wat te doen in Rome

Bezoek het Vaticaanmuseum en de Sixtijnse kapel

Het Vaticaanmuseum is één van de bekendste museums ter wereld. De collectie bestaat uit zowel moderne kunstwerken, als werken uit de oudheid. Om het museum te bezoeken moet je wel een hele dag er naar toe gaan, want het is er namelijk gigantisch. Je vindt er o.a. werken van de bekende kunstenaars Leonardo da Vinci, Rafael, Michelangelo en nog veel meer. Wat je ook niet mag missen, is de Sixtijnse kapel. Deze kapel is vooral indrukwekkend door de schilderingen van Michelangelo. De Sixtijnse kapel wordt ook gebruikt voor het kiezen van een nieuwe paus.  

Wat te doen in Rome

Hoe kom je in Rome?

Rome ligt zo'n 1600 km van Utrecht vandaan, een flink stuk rijden dus, maar iets wat wij wel hebben gedaan tijdens onze roadtrip Italië. Ben jij ook van plan om in de zomer naar Italië te gaan? Ga dan ook zeker naar Rome met de auto. Je hoeft het hele stuk niet in één keer te rijden. Combineer het zoals wij deden met Venetië, Florence, Pisa en San Marino. Je kunt er ook voor kiezen om met het vliegtuig te gaan. Het is nog geen twee uur vliegen vanaf Amsterdam!

Overnachten Rome

Ga je net als ons een auto rondreis maken? Wij kozen er voor om op een camping te verblijven in een bungalow. Dan heb je vaak een lekker zwembad en toch meer het vakantiegevoel dan in een hotel. Wij verbleven in totaal 6 nachten op Camping Village Roma net buiten de stad en dat kan ik je zeker aanraden. Wij sliepen in een luxe mobile home en relaxen bij het zwembad was heerlijk tussen de drukte van de stad door! Ook als je niet met de auto bent kun je hier prima overnachten voor het echte vakantiegevoel. De busverbinding met het centrum van Rome is namelijk perfect. 

Wat te doen in Rome

Wat te doen in Rome

Dit waren al mijn tips voor een lang weekend naar Rome. Heb jij ook zo'n zin gekregen om naar Italië te gaan? Ik mis in ieder geval de heerlijke pasta's met Parmezaanse kaas, de prachtige bouwwerken en de lekkerste ijsjes! Als je nog meer inspiratie zoekt, lees dan hier alle blogs over Italië.

Meer Italië? Lees ook: