februari 20, 2021

San Marino is één van de kleinste landen ter wereld en ligt midden in Italië. Veel mensen bezoeken San Marino als dagtrip vanuit Rimini. Wij bezochten deze indrukwekkende staat tijdens een 3-weekse auto rondreis door Italië. Het land heeft een oppervlakte van slechts 61 vierkante kilometer, maar dat neemt niet weg dat er genoeg bezienswaardigheden in San Marino zijn. Het land ligt namelijk op een hoge berg waardoor je prachtige uitzichten heb over Italië en wanneer je door de straten loopt, lijkt het even of je teruggaat naar de Middeleeuwen. In deze blog laat ik je zien waarom ook jij deze prachtige staat moet bezoeken!

San Marino bezienswaardigheden dagtrip

Geschiedenis San Marino

In San Marino wonen zo'n 30.000 inwoners en is gesticht in het jaar 301. In de Middeleeuwen is meerdere keren geprobeerd om het land te veroveren, maar door de hoge ligging op de Titano berg van 749 meter hoog, was dit geen makkelijke klus. Sinds 1600 heeft het land een eigen grondwet, maar pas in 1815 werd San Marino door Europa erkend als een officieel land.

San Marino bezienswaardigheden dagtrip

Wat te doen in San Marino?

San Marino is perfect voor een dagje, maar je kunt er ook voor kiezen om te overnachten. Overdag kan het er druk zijn met toeristen terwijl het er 's avonds juist rustig is. Wat je allemaal kunt doen in San Marino lees je hieronder. 

Naar San Marino Città met de kabelbaan

San Marino Città is de hoofdstad van het land en tevens ook het oude centrum. De stad is gelegen op de Titano berg op 749 meter hoogte en zie je al van ver liggen. Gelukkig hoef je dit niet omhoog te lopen, want vanuit het plaatsje Borgo Maggiore kun je met de kabelbaan in een paar minuten naar boven. Zo zie je hoe hoger je komt het uitzicht steeds mooier worden!

San Marino bezienswaardigheden dagtrip

Slenteren door de Middeleeuwse straten van San Marino

Wanneer je het centrum van San Marino bezoekt, lijkt het net of je even teruggaat in de tijd van de Middeleeuwen. Slenter gewoon even door de stad en je komt er de mooiste plekken en Middeleeuwse straten tegen!

San Marino bezienswaardigheden dagtrip

Genieten van de mooiste uitzichten van San Marino

Doordat San Marino hoog op een berg ligt heb je er panoramisch uitzicht over de bergen van Italië, maar ook de kust is goed zichtbaar. Waar je ook loopt, overal kom je weer een mooi uitzichtpunt tegen. Vergeet ook niet lekker een pizza te bestellen bij een restaurant met mooi uitzicht, dat is dubbel genieten!

San Marino bezienswaardigheden dagtrip

Belastingvrij winkelen in San Marino

Wie op zoek is naar goedkope drankflessen, zit in San Marino goed. De belasting ligt in dit kleine landje namelijk een stuk lager dan in Italië. Daarnaast zijn er ook veel belastingvrije winkels te vinden waar luchtjes, alcohol en tabak wordt verkocht.

San Marino bezienswaardigheden dagtrip

Bezienswaardigheden San Marino 

Naast het genieten van de mooiste uitzichten van San Marino, zijn er ook een aantal bezienswaardigheden in het land die je gezien moet hebben. 

De drie torens van San Marino Città

In San Marino Città valt je meteen één ding op: de stad wordt omringd door oude stadsmuren, poorten en torens. De belangrijkste bezienswaardigheid in San Marino Città zijn dan ook de drie torens Guaita, Montale en Cesta die je al van ver in Italië ziet liggen. Je kunt de torens bezoeken voor €4,50 per toren per persoon.

San Marino bezienswaardigheden dagtrip

San Marino bezienswaardigheden dagtrip

Piazza della Libertà 

Het belangrijkste en mooiste plein van San Marino is het Piazza della Libertà. Dit wordt ook wel het vrijheidsplein genoemd en heeft dit te danken aan Statua della Libertà, het vrijheidsbeeld van San Marino. Op het plein vind je ook het stadhuis van San Marino.

San Marino bezienswaardigheden dagtrip

Palazzo Pubblico

Palazzo Pubblico is het stadhuis van San Marino en vind je op het vrijheidsplein. In de zomer kun je hier elk halfuur de wisseling van de wacht bekijken. Ook de omgeving van het stadhuis is de moeite waard, want je heb hier erg mooi uitzicht over Italië!

San Marino bezienswaardigheden dagtrip

Basilica di San Marino

Bassilica di San Marino is de belangrijkste kerk van San Marino en vind je middenin het oude centrum. De kerk is gratis te bezoeken wanneer er geen kerkdiensten zijn en ligt aan een mooi plein.

San Marino bezienswaardigheden dagtrip

Hoe kom je in San Marino?

Zoals ik al zei bezoeken veel mensen San Marino als dagtrip vanuit bijvoorbeeld Rimini. Je kunt San Marino makkelijk bezoeken met eigen auto vanuit Nederland. Vanuit Utrecht is het bijna 1400 km rijden. Ga je niet met de auto, maar met het vliegtuig? Je kunt vanuit Rimini een all-in auto huren bij SunnyCars en in 30 minuten naar San Marino rijden of je kunt een georganiseerde excursie boeken waarbij de kabelbaanrit ook inbegrepen zit.

San Marino bezienswaardigheden dagtrip

Overnachten San Marino

Omdat San Marino zo klein is, zijn er niet heel veel accommodaties te vinden. Wij verbleven zelf op 4 sterren Camping Rubicone. Dit is een super leuke camping voor jong en oud waar je direct aan het strand zit en een zwembad hebt. Daarnaast worden er leuke activiteiten georganiseerd en is er elke avond entertainment. 

Verblijf je liever in een hotel? Dan kun je bijvoorbeeld bij 2-sterren Hotel La Rocca verblijven. Je zit dan middenin het centrum van San Marino en de kamers zijn betaalbaar. De hotelprijzen zijn over het algemeen in San Marino wat duurder dan in Italië dus verblijf je liever wat goedkoper dan zou ik je adviseren om in Rimini te overnachten. 3 sterren Hotel LaMorosa ligt direct aan het strand, heeft mooie kamers én je krijgt er gratis ontbijt bij. En dat voor maar 65 euro!

Overnachten San Marino

Dit waren al mijn tips voor San Marino! Ben jij al klaar om San Marino van je scratch map te krassen? Ik ben benieuwd wat je van dit kleine landje gaat vinden.

Lees ook: