oktober 28, 2020

Een stedentrip naar Pisa is niet alleen door de scheve toren van Pisa leuk, maar ook door de stad en de omgeving zelf. Wat veel mensen niet weten, is dat er veel meer te beleven valt dan alleen de cliché foto met de toren van Pisa. In de stad zelf heb je een aantal mooie bezienswaardigheden en zeker in de omgeving van Toscane is genoeg te zien. Daarom lees je in deze blog al mijn tips en bezienswaardigheden voor een stedentrip naar Pisa!

Stedentrip Pisa

Wat te doen in Pisa?

Wij zijn twee keer in Pisa geweest. Een keer in 2016 en een keer in de zomer van 2020. De laatste keer heb ik mij echt laten verrassen door Pisa. Waar we in 2016 tijdens onze roadtrip door Italië alleen stopte in Pisa om even snel een foto te schieten met de scheve toren, waren we in 2020 juist meerdere nachten in Pisa waardoor ik de stad echt van een andere kant heb gezien.

In een dag kun je eigenlijk alle bezienswaardigheden van Pisa wel zien, omdat ik een leuk rondje voor je bedacht hebt. Afhankelijk van waar je overnacht in Pisa kun je op één van de onderstaande plekken starten. Voor het gemak begin ik het rondje bij de Toren van Pisa.

De scheve Toren van Pisa

Uiteraard kom je naar Pisa voor die éne cliché foto die je een keer in je leven gemaakt moet hebben, een foto met de scheve toren van Pisa. Zoals je misschien wel verwacht, is het plein waar de Toren van Pisa staat ontzettend druk met toeristen, want iedereen wil de beste foto maken. Probeer maar eens er voor te zorgen dat je niemand op jouw foto krijgt, dat is nog een hele opgave! Gelukkig waren wij er in de zomer van 2020 waardoor het veel minder druk was dan toen wij er in 2016 waren vanwege het corona virus. Daarom kon ik dit keer een foto maken die misschien wat origineler is dan andere foto's!

Toren van Pisa

Bezienswaardigheden Pisa

De Dom van Pisa

De Dom van Pisa is een prachtige kathedraal die naast de Toren van Pisa staat en waar je niet omheen kunt. Van de buitenkant is De Dom mooi versierd en is deze in de zelfde stijl gemaakt als de Toren van Pisa. De Dom is van de binnenkant gratis te bewonderen wanneer je één van de andere monumenten bezoekt. 

De Dom Pisa

De Dom Pisa

Het Baptisterium

Nog zo'n mooi gebouw in Pisa is het Baptisterium. Deze ligt naast de Dom van Pisa en is wederom in dezelfde bouwstijl prachtig versierd. Het Baptisterium is het grootste doopkapel van heel Italië en maar liefst 55 meter hoog. De buitenkant is helemaal gemaakt van marmer wat er natuurlijk prachtig uitziet. Je kunt het Baptisterium ook van de binnenkant bekijken, dit kost 5 euro.

Baptisterium Pisa

Baptisterium Pisa

Ponte Solferino en Santa Maria della Spina

Na bovenstaande drie gebouwen bezocht te hebben, wordt het nu tijd om de rest van Pisa te bekijken. Vanaf het Baptisterium lopen we richting de Ponte Solferino. Dit is een brug over de rivier de Arno. Het uitzicht wat je vanaf hier hebt op de rivier en de weerkaatsing van de gekleurde huizen vond ik zeker de moeite waard! Naast de Ponte Solferino heb je ook nog een ander opvallend gebouw: de Santa Maria della Spina. Dit is een prachtige kerk en zeker de moeite waard om even te stoppen.

Stedentrip Pisa

Tips pisa

Muurschildering van Keith Haring: Tuttomondo

Vanaf de Ponte Solferino lopen we door naar wat mij betreft één van de tofste bezienswaardigheden van Pisa: de Tuttomondo. Dit is een muurschildering van de bekende kunstenaar Keith Haring. Vroeger was ik al fan van deze kunstenaar dus ik vond het natuurlijk geweldig om te zien dat hier in Pisa zo'n groot kunstwerk van Keith Haring te bewonderen was.

Pisa Keith haring

Keith haring pisa

Winkelen bij Corso Italia

Winkelen kun je als de beste in Pisa. In de straat 'Corso Italia' vind je genoeg grote winkelketens, maar ook kleine winkeltjes. Ben je niet van plan om hier te gaan winkelen? Dan is het alsnog leuk om door de straten heen te lopen. Je vindt hier namelijk echt typische Italiaanse straten en zeker de zijstraten van de Corso Italia zijn leuk om even door heen te wandelen.

Winkelen Pisa

Pisa bezienswaardigheden

Ponte di Mezzo

De Ponte di Mezzo is een andere brug over de rivier de Arno. Vanaf deze brug heb je weer prachtig uitzicht over de gekleurde huizen van Pisa. Leuk om even te stoppen en een foto te maken van het uitzicht!

Tips pisa

Tips Pisa

Piazza dei Cavalirei

Vanaf de Ponte di Mezzo lopen we alweer naar onze laatste stop van het rondje door Pisa: de Piazza dei Cavalirei. Naast het plein van de Toren van Pisa is dit wat mij betreft één van de mooiste pleinen van de stad. In de Middeleeuwen was dit plein het bestuurlijk centrum van Pisa en dat is goed terug te zien in de bouwstijl. Wanneer we uitgekeken zijn, lopen we weer terug naar de Toren van Pisa en hebben we een prachtig rondje door de stad gelopen!

Wat te zien in Pisa

Wat te doen in Pisa

Een dagje naar Lucca

Heb je meer dagen tijdens je stedentrip Pisa? Dan is het leuk om wat uitstapjes te doen in de omgeving van Pisa. Wij hadden ook meerdere dagen de tijd en daarom is het leuk om een dagje naar Lucca te gaan. Lucca is een klein charmant stadje en typisch Italiaans met kleurrijke straten, een gezellige sfeer en prachtige kerken. In slechts een halfuur met de trein ben je al in Lucca! In mijn blog "Tips voor een dagje naar Lucca, Italië" heb ik uitgebreid geschreven over wat je kunt verwachten van Lucca.

Dagje Lucca

Een dagje naar Florence

Heb je nog een dagje over? Dan is het zeker de moeite waard om ook Florence te bezoeken. Met de trein rijd je in ongeveer een uur naar Florence. Deze prachtige stad in Italië is belangrijk geworden door de vele architectuur en kunst. Met een historische binnenstad vol beelden, schilderijen en prachtige gebouwen lijkt het net of je door een levend kunstwerk loopt. Je leest er alles over in mijn blog over Florence.

Florence

Hoe kom je in Pisa?

Pisa ligt in de provincie Toscane vlakbij de kust en is daarom prima om te combineren tijdens een rondreis door Italië of leuk om een paar omliggende plaatsen te bezoeken. Het is nog geen twee uur vliegen naar Pisa vanaf Amsterdam en tickets zijn vaak niet duur. Vanaf het vliegveld kun je er dan voor kiezen om een auto te huren om ook de omgeving van Toscane te gaan ontdekken. Wij hebben goede ervaringen met SunnyCars, omdat je daar altijd all-in verzekerd bent en dat is natuurlijk wel zo fijn mocht er iets gebeuren! Het openbaar vervoer in de omgeving van Pisa is ook goed geregeld dus je kunt er ook voor kiezen om gewoon met de trein de omliggende plaatsen te bezoeken.

Stedentrip Pisa

Dit waren al mijn tips voor een stedentrip naar Pisa. Had jij verwacht dat Pisa meer te bieden had dan alleen de scheve toren? 

Meer Italië? Lees ook: