november 20, 2019

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van Peštani, maar dit slaperige dorpje ligt aan het meer van Ohrid in Noord-Macedonië. Tijdens een 8-daagse reis door Macedonië verbleven wij in Peštani en ik vond dit dé perfecte plek om te verblijven. Waarom? Peštani is echt een oase van rust in vergelijking met de grote stad Ohrid, welke 12km noordelijker ligt. Het is leuk om 1 of 2 dagen naar Ohrid te gaan, maar wanneer je op zoek naar rust bent, kun je het beste verblijven in Peštani. Je hebt hier een lang kiezelstrand, leuke restaurantjes en de vriendelijkste locals. In deze blog vertel ik je wat je kunt doen in Peštani.

1. Relaxen aan het meer

Waar Ohrid vrijwel alleen een boulevard heeft, heeft Peštani een lang kiezelstrand waar je heerlijk kunt relaxen. Macedonië kent een goed klimaat, het is er nog lang in het jaar warm waardoor je ook in het naseizoen nog lekker kunt genieten van de zon. Ik bezocht Macedonië eind september en de temperatuur was nog 25 graden. Ideaal dus! 

Pestani Macedonië

2. Kajakken over het meer van Ohrid

Het meer van Ohrid is één van de oudste en diepste meren van Europa. Het meer is maar liefst 30,4 km lang en 14,8 km breed en heeft een kustlijn met een lengte van 87,53 km, gelegen in zowel Macedonië als in Albanië. Het water van het meer is ontzettend helder en daarom is het leuk om een kajak te huren en het meer te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld kajakken naar het Bay of Bones Museum waar restanten zijn gevonden van een dorp dat daar in de late bronstijd heeft gelegen, rond 1200 v. Chr. De route naar het museum is prachtig! Stop vooral ook bij de kleine verlaten strandjes om te genieten van de rust.

Pestani Macedonië

3. Wandelen naar Elšani

Elšani is een klein dorpje gelegen in de bergen van Macedonië, waar de tijd echt nog heeft stilgestaan. In Elšani komen weinig toeristen en dat maakt het juist zo leuk om naar dit dorpje te wandelen vanuit Peštani. De lokale bevolking is ontzettend vriendelijk en wilt graag een praatje met je maken (ondanks dat ze geen woord Engels spreken). Het is leuk om te lopen door het dorpje, maar je kunt ook meer de bergen in gaan en het hoogste punt van het Nationaal Park 

Galičica bezoeken. Wij liepen een stukje de bergen in waar je mooi uitzicht hebt over het meer, maar gingen niet naar de top. Vanaf het dorpje Elšani moet je namelijk 4 uur rekenen om de berg op en af te klimmen en dat zat er voor ons niet meer in. Vanuit Peštani is het heen en terug in totaal zo'n 12 km wandelen. 

Elsani Macedonië

4. Nationaal park Galičica

Nationaal park Galičica is één van de drie nationale parken in Macedonië. Peštani ligt aan de voet van het nationaal park en is daarom geschikt om vanaf hier te bezoeken. Zoals ik al zei kun je het hoogste punt van Nationaal park Galičica beklimmen vanaf Elšani. Dit is echter wel een pittige tocht. Ik bezocht het park tijdens een excursie naar Albanië. Je kunt het park ook met een eigen huurauto betreden. Je betaalt dan wel entreegeld, maar het park is prachtig om je een paar uur te vermaken. Op deze website lees je meer informatie hoe je er komt.

Nationaal Park Galicica

5. Bezoek 3 dorpen in de omgeving

Om de cultuur van Macedonië beter te leren kennen, ging ik mee met de excursie "de 3 dorpen tocht" van Lale Tours, een Nederlandstalig familiebedrijf die allemaal leuke excursies organiseren. Het leuke van Lale Tours is dat de gidsen Nederlands spreken en dat je op plekken komt waar je anders nooit zou komen! Tijdens de 3 dorpen tocht bezocht ik de drie bergdorpen: Višni, Vevčani en Belica. Deze dorpen verschillen door hun ligging, natuur, religie en mythe. In de blog "Cultuur snuiven in Noord-Macedonië" lees je meer hierover.

Belica Macedonië

6. Een dagje naar Ohrid

Ohrid ligt op slechts 12 km van Peštani vandaan en is daarom ideaal om één of twee dagen naar toe te gaan. Vanuit Peštani pak je de lokale bus die je in 20 minuten voor slechts 50 cent naar het centrum van Ohrid rijdt. In Ohrid heb je een aantal bezienswaardigheden die zeker leuk zijn om te bezoeken. Als je ook even genoeg hebt van de rust en zin hebt in gezelligheid en lekker eten is het ook leuk om naar Ohrid te gaan. Je hebt hier namelijk ontzettend veel leuke restaurantjes, gezellige terrassen en leuke winkels. In de blog "Wat te doen in Ohrid, Noord-Macedonië" lees je uitgebreid wat je kunt doen in deze stad.

Ohrid Macedonië