november 19, 2019

Noord-Macedonië is een land gelegen in de Balkan en is een leuke vakantiebestemming voor jong en oud. Vanuit het meer van Ohrid kun je de cultuur van Noord-Macedonië beter leren kennen. Er zijn namelijk verschillende culturen in Noord-Macedonië en daarom is het leuk de verschillen en overeenkomsten te ervaren. In deze blog vertel ik je meer hierover.

Visni Noord-Macedonië

Tijdens onze 8-daagse reis door Noord-Macedonië verbleven wij in het slaperige dorpje Peštani, gelegen aan het meer van Ohrid. Om de cultuur van Macedonië beter te leren kennen, ging ik mee met de excursie "de 3 dorpen tocht" van Lale Tours, een Nederlandstalig familiebedrijf die allemaal leuke excursies organiseren. Het leuke van Lale Tours is dat de gidsen Nederlands spreken en dat je op plekken komt waar je anders nooit zou komen! Tijdens de 3 dorpen tocht bezocht ik de drie bergdorpen: Višni, Vevčani en Belica. Deze dorpen verschillen door hun ligging, natuur, religie en mythe.

1. Višni

Višni is het eerste dorp die wij bezochten en ligt tussen de bergen in de gemeente Struga. Het is ongeveer 40 minuten rijden vanuit Peštani. Tijdens de communistische tijd in Joegoslavië was dit een druk bezocht dorp, maar tegenwoordig wonen er nog maar 12 mensen. We bezochten het huis van Rosa en Boris, twee gepensioneerde Macedoniërs waar we gezellig een kopje koffie mochten drinken! 

Visni Noord-Macedonië

Visni Noord-Macedonië

2. Vevčani 

Het tweede dorp is Vevčani, een dorp wat bekend staat om de vele bronnen. In dit dorp wonen 100% orthodoxe christenen en je merkt meteen dat dit dorp erg verschillend is ten op zichten van Višni. De omgeving van Vevčani is prachtig door de hoge bergen en dichtbegroeide bossen. De gids van Lale Tours weet veel te vertellen over de geschiedenis van dit dorp en we leren op deze manier Vevčani goed kennen. 

Vevčani Noord-Macedonië

Vevčani Noord-Macedonië

3. Belica

Het laatste dorp dat wij bezoeken is Belica, een dorpje waar 100% Macedonische moslims wonen. De regels in dit dorp zijn wat anders dan bij ons. De meeste mannen wonen en werken in Zwitserland en de vrouw moet voor de grote gezinnen zorgen in Belica. Volgens de cultuur hoeven zonen niet te luisteren naar hun moeder. Het is dus niet gek als je hier een jongetje van 10 op een scooter ziet rijden. 

Belica Noord-Macedonië

Belica Noord-Macedonië

De drie dorpen verschillen enorm van elkaar qua cultuur waardoor het lijkt of je in een mum van tijd in een ander land staat. Volgens de gids kun je alle dorpen in Macedonië onderbrengen in één van de drie dorpen. En dat maakt deze excursie nou juist zo leuk. Op de website van Lale Tours kun je deze tour boeken of je kunt langsgaan bij hun kantoor in Ohrid of Peštani. Doe de eigenaren Coby en Dimitri in ieder geval de groetjes van ons!

Ben je opzoek naar meer blogs van Macedonië? Lees hier al onze blogs!